Campanya 'dièsel' i 22.811 vots demanats a un mes de les eleccions del Barça

Laporta gestiona el paper de favorit, Font reclama debats i Freixa baixa al fang a les xarxes

4 min
Els tres candidats a la presidència del Barça.

BarcelonaEl Barça tindrà per fi president d'aquí exactament un mes. Joan Laporta, Víctor Font o Toni Freixa, un dels tres, agafarà les regnes del club 133 dies després de la dimissió de Josep Maria Bartomeu. La cursa fins a la votació i l'escrutini haurà sigut llarga i esgotadora per als socis culers, que el dia dels comicis compliran tot just un any sense ocupar la seva cadira al Camp Nou (l'últim partit amb públic a l'estadi va ser el 7 de març del 2020 contra la Reial Societat) i només s'han pogut expressar signant butlletes de suport al vot de censura o al seu precandidat favorit. L'espera serà llarga també per als periodistes, comunicadors i analistes que comenten l'actualitat blaugrana des de l'absolut desgovern a les oficines d'Arístides Maillol. Però la pugna sobretot es farà extenuant per als tres aspirants, que han hagut de revisar estratègies i redoblar esforços físics i econòmics després que els comicis s'ajornessin del 24 de gener al 7 de març pel covid i per la inacció de la gestora de Carles Tusquets per adaptar el procés electoral a les restriccions de mobilitat.

Ioga i 'mindfulness' per als treballadors del club

A quatre setmanes que es col·loquin les urnes a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa i Andorra, el candidat Laporta, que va confirmar el seu paper de favorit quan va presentar més de 10.000 signatures de suport, és l'únic que encara té potes importants del seu programa pendents de presentar. En els propers dies farà un monogràfic sobre l'Espai Barça, un projecte que veu amb bons ulls excepte pel finançament, i un altre per parlar de les seccions. La carta més sucosa per als socis, la de l'àrea de futbol, se la guardarà (després de dos ajornaments) fins al 25 de febrer, el dia abans del tancament del vot per correu. Mentrestant sonaran rumors sobre Mateu Alemany, a qui ha lloat en entrevistes, o Marc Overmars, que no renovarà com a director esportiu de l'Ajax. Tots dos figuren a les travesses per liderar la planificació esportiva en cas de triomf electoral de l'expresident, que per ara s'ha limitat a reiterar el seu suport a Ronald Koeman i s'ha mostrat molt confiat en relació amb la continuïtat de Leo Messi a l'entitat. És reticent a desestabilitzar l'equip amb noms a les portes del tram decisiu de la temporada.

Dels tres candidats, Laporta va ser l'últim a presentar-se i l'únic que encara té fils per estirar. En canvi, ha sigut el primer a reunir-se amb els treballadors no esportius del Barça, més de 600 empleats dels quals més de la meitat ja eren a la institució en la seva etapa de mandatari (2003-2010). La vista va ser dilluns al matí per via telemàtica i va durar més d'una hora i mitja entre les preguntes dels assistents, alguns d'ells en ERTO, i les intervencions del presidenciable, que va anunciar que, en cas de guanyar les eleccions, plantejarà l'externalització dels actius que gestiona Barça Licensing & Merchandising (BLM), l'empresa que Bartomeu va fundar per controlar les botigues. També va deixar la caure la possibilitat de terceritzar Barça Studios, l'ens que centralitza tota la producció audiovisual del club, i va avançar canvis per eliminar burocràcia interna en la presa de determinades decisions. Com a nota curiosa, va explicar que programarà sessions de ioga i mindfulness per a tots els empleats que vulguin fer-ne.

"És ara que he aconseguit formar aquest equipàs"

Mentre Laporta es veia les cares amb els treballadors del Barça, Víctor Font atenia els micròfons de RAC1. L'empresari granollerí, que va recollir 4.710 firmes en precampanya, ja ha presentat tots els punts forts del seu programa, amb Xavi Hernández i Jordi Cruyff com a pals de paller de l'àrea esportiva, el periodista Antoni Bassas com a mà dreta i una sèrie d'empresaris del sector start-up català per afrontar la recerca de noves vies d'ingrés, entre d'altres anuncis. Els últims dies ha escenificat un compromís davant de notari per no convertir el club en societat anònima i té previst seguir aportant detalls del "foc nou" que vol implantar al club. Fins i tot no descarta que Xavi i Jordi facin un pas endavant públic per dir que van a la seva candidatura. Ara bé, el que té clar és que vol "confrontar projectes". "Farà un mes que som candidats i encara no hem fet cap debat", va dir Font, que va deixar entreveure que no tornaria a l'arena electoral en cas de derrota el 7 de març: "A priori no hi tornaré. És ara que he aconseguit formar aquest equipàs per servir el club en aquest moment tan important de la seva història".

Mentrestant, Toni Freixa, convençut del seu impacte entre els socis no independentistes i els nostàlgics de Núñez i Rosell, basa la seva estratègia en xerrades telemàtiques amb possibles votants, grups d'animació i el suport de cares de la seva candidatura com Lluís Carreras o Ramon Artigas. També protagonitza picabaralles a les xarxes amb il·lustres simpatitzants de Laporta, com ara Xavier Sala-i-Martín, que va insinuar que havia comprat signatures per ser candidat, o Pilar Rahola, que el critica per sentir-se espanyol. "Mentre aquesta gent segueixi provocant, anem bé", va piular fa dos dies en relació amb aquests comentaris. Així mateix, l'exportaveu del Barça va ser acusat de manipular els resultats d'una enquesta de Twitter del canal Esport3 en què va vèncer per golejada els altres dos aspirants.

Sigui com sigui, amb Messi pendent de decidir el seu futur i l'equip en plena competició, la cursa electoral avançarà a ritme de dièsel fins a les urnes. Un procés marcat per la pandèmia i per la novetat del vot per correu, que aquest dimarts ha confirmat els 22.811 sol·licitants, una xifra que pot donar pistes sobre una participació que pot ser històrica. ¿Aconseguirà Laporta "tornar la il·lusió al barcelonisme"? ¿Encendrà Font el seu particular "foc nou"? ¿Quin impacte real tindrà l'outsider Freixa en nombre de vots? El dia 7 de març, després de molts dies de llarga espera, els socis i l'entorn tindran les respostes.

stats