MOTOR
Esports 04/08/2017

El motor d’Ángel Nieto s’apaga per sempre

El campió del món no ha pogut recuperar-se de l'accident de quad que va patir fa una setmana

A.l.
2 min
Ángel Nieto

BarcelonaL’esport espanyol va perdre ahir una de les icones més importants del segle XX. El tretze vegades campió del món Ángel Nieto va morir a Eivissa a l’edat de 70 anys, envoltat dels seus a l’hospital, i després de no haver-se pogut recuperar d’un accident de quad que va tenir el 26 de juliol.

El pilot de Zamora va dominar el món del motociclisme entre el 1969 i el 1984, primer als 50 cc i després als 125 cc. Amb els seus triomfs, primer conduint la llegendària Derbi, es va convertir en una de les icones a les quals es va aferrar un país en transició, que passava del blanc i negre al color contemplant els èxits d’un pilot que va aconseguir 13 Mundials (12 + 1, com deia ell per superstició), fins a col·locar-se a un sol pas de l’inigualable pilot italià Giacomo Agostini, campió 15 vegades al Mundial de motociclisme.

Nieto va obrir les portes d’aquest esport a tots els que vindrien després. Sito Pons, Àlex Crivillé, Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo o Marc Márquez van ser els més ràpids sobre l’asfalt d’arreu del planeta gràcies al camí que va traçar Nieto molts anys abans, com va recordar el pilot de Cervera Àlex Márquez: “Tu vas marcar el camí de tots els que avui gaudim de la nostra passió”. El reconeixement del món del motociclisme i de l’esport en general va ser generalitzat. Nieto va ser una figura reconeguda arreu, que va continuar lligada al món de l’esport primer com a director tècnic i després, durant els últims anys, fent de comentarista televisiu.

Cada estiu acostumava a passar una bona temporada a Eivissa, on tenia una casa des de feia temps, i on havia arrelat, fins i tot participant en protestes veïnals per conservar el patrimoni paisatgístic autòcton. Allà, a la carretera de Santa Gertrudis, al bell mig de l’illa, quan només portava 50 metres sobre el quad, Nieto va xocar amb un cotxe i va sortir disparat fins a picar amb violència amb el cap a terra. Tot i que dimarts els metges de la Policlínica Nostra Senyor del Rosari van informar que millorava i estava en procés de despertar-se del coma induït en què estava, dijous a la matinada el seu estat va empitjorar sobtadament. Va patir un edema cerebral massiu que va obligar a entrar-lo al quiròfan d’urgència, on va ser intervingut durant una hora i mitja, tot i que els resultats no van ser els esperats i van començar a témer per la seva vida. La família va poder estar al costat del pilot durant les últimes hores de la seva vida, fins que al vespre el motor es va apagar per sempre.

Els seus fills, Pablo i Gelete, van ser els encarregats de donar les gràcies per les multitudinàries mostres de suport rebudes durant tota la setmana. “Ha canviat tot d’un dia per l’altre”, explicava el fill, que admetia que la família estava “destrossada” però “amb el cap ben alt” pel comiat del seu pare.

Reaccions del món del motociclisme

Les reaccions a la notícia de la mort d'Ángel Nieto, tot un referent del motociclisme espanyol i mundial, no s'han fet esperar.

stats