Esports 26/07/2016

Mor als 78 anys l'expresident de l'Espanyol Ramon Condal

Empresari del sector de l'alimentació, va dirigir el club entre 2011 i 2012

Roger Requena
2 min
Mor als 78 anys l'expresident de l'Espanyol Ramon Condal

BarcelonaAquest dimarts ha mort l'expresident i un dels fins fa poc principals accionistes de l'Espanyol, Ramon Condal i Escudé (Selvanera, Lleida, 1937) a l'edat de 78 anys. L'empresari del sector de l'alimentació, propietari d'empreses com la cadena de supermercats Condis, va dirigir el club blanc-i-blau entre 2011 i 2012, fent realitat un somni que mantenia després de molts anys ocupant diferents càrrecs a l'entitat. Durant aquest període, en va ser el 26è president. Fins al gener passat, a més, n'era a més el segon màxim accionista.

Amic personal de l'expropietari espanyolista José Manuel Lara, Condal va ser un dels principals accionistes del club arran de la desaparició del primer, de qui va adquirir el paquet majoritari d'accions. Al gener, la societat mercantil Teoserver, que dominava de forma conjunta amb un altre expresident, Daniel Sánchez Llibre, prop del 15,43% de les accions, va vendre el gruix d'aquest paquet accionarial a Rastar Group, actual propietari espanyolista. A títol personal, Condal posseïa a més un 6,83%, abans de la venda.

Condal va entrar a l'Espanyol als anys 80, de la mà de l'antic president Antoni Baró. Fins al 1993, però, no va entrar en el consell d'administració que presidia Francesc Perelló. A partir del 1997, al costat del seu amic Daniel Sánchez Llibre, va ocupar el càrrec de vicepresident de l'àrea social. Després d'ascendir a adjunt de la presidència, gairebé deu anys després, va convertir-se en el segon màxim accionista i, posteriorment, en president. El seu mandat va ser curt i polèmic, perquè va haver de plegar a l'octubre de 2012 tot i haver anunciat que es presentaria a la reelecció.

L'èxit de la família Condis

Ramon Condal Escudé va néixer a Selvanera (Lleida) l'any 1937 i era cofundador i president del consell d'administració de Condis Supermercats, amb prop de 430 establiments repartits entre Catalunya i Madrid. La companyia de distribució està situada entre els cent primers grups empresarials de Catalunya per volum de vendes.

Tot va començar l'any 1960, quan els germans Condal van obrir la seva primera parada al mercat de Nostra Senyora de la Mercè, a Virrei Amat, a Barcelona. El primer supermercat, però, arribaria vint anys després, l'any 1980, i anys més tard van crear un sistema nou i una franquícia. La marca Condis es va crear el 1992 i l'any 2001 es va inaugurar el primer establiment a Madrid. Per aquesta trajectòria de més de cinquanta anys en el món de l'alimentació, Ramon Condal va rebre l'any passat la Medalla al Treball President Macià que atorga el govern de la Generalitat.

Empresari d'èxit, va representar el sector més conservador del consell de l'Espanyol, el més tradicional. La seva imatge d'home tímid, reservat, i el seu poc dinamisme en els actes socials no el van situar entre els favorits de l'afició periquita, sobretot dels més joves, que reclamaven més ambició i aire fresc per al club blanc-i-blau.

stats