Els Mossos ja han rebut un mínim de sis denúncies contra Benaiges

Un exalumne relata els abusos que van patir ell i un altre noi de l'escola que l'any 1997 va denunciar el professor, però el cas es va arxivar

3 min
Albert Benaiges: “El Barça ha perdut la tradició de mirar al planter”

BarcelonaLa Unitat Central d'Agressions dels Mossos d'Esquadra (UCAS) centralitzarà les denúncies que diferents exalumnes de l'Escola Barcelona de les Corts i la Unió Esportiva Sants estan interposant contra el professor i excoordinador del futbol base del Barça Albert Benaiges, arran de la investigació de l'ARA que va destapar el cas. De moment, malgrat que la policia catalana no ha volgut detallar la xifra exacta, l'ARA ha tingut coneixement d'un mínim de sis denúncies, i s'espera que durant aquesta setmana ho facin un mínim de sis persones més.

Aquest dilluns l'ARA ha continuat recollint testimonis de persones que van patir Benaiges tant al centre escolar com al Sants. Un alumne de la promoció del 1983 ha reconegut que va patir abusos sexuals diverses vegades. Feia temps que es plantejava posar-se en contacte amb l'ARA i finalment avui ho ha fet. Quan tenia 10 o 11 anys Benaiges el va masturbar. El tancava al petit vestidor que el professor tenia al gimnàs i n'abusava. Segons relata aquest testimoni, va passar "quatre o cinc cops" i, malgrat que no l'ha marcat com a adult, sí que va condicionar la seva adolescència, perquè va normalitzar situacions sexualitzades que va viure amb Benaiges i les va repetir amb un company de la seva edat. A més, aquest exalumne de l'Escola Barcelona recorda com en una ocasió el professor va masturbar-lo juntament amb un altre company de classe. Precisament, aquest segon alumne –l'ARA s'ha posat en contacte amb la seva família– era qui va denunciar Benaiges l'any 1997, un cas que es va arxivar. El llavors menor va denunciar als Mossos d'Esquadra abusos sexuals per part de Benaiges, però en l'escrit d'acusació el nom del professor no va aparèixer i la causa va centrar-se sobre un familiar del menor. Això va fer que el jutge en declarés el sobreseïment.

Els Síndics investiguen què va fer l'Escola

Per la seva banda, el Síndic ha iniciat una actuació d'ofici sobre aquest cas i s'ha adreçat al Consorci d'Educació de Barcelona per recollir tota la informació possible al voltant d'Albert Benaiges i els seus 38 anys com a professor del centre, però alhora per saber si "la direcció o altres professionals del centre" havien tingut coneixement del que passava. El Síndic també ha instat el departament de Drets Socials a tenir informació sobre l'acollida d'infants que va fer Benaiges i el procés d'adopció que va tramitar i se li va autoritzar el 1996 com a família monoparental. "El Síndic també s’ha adreçat al departament de Drets Socials per saber si efectivament la persona denunciada ha acollit o ha adoptat infants o ha sigut família col·laboradora, el nombre d'infants i el període de temps per a cada infant", afegeix el comunicat emès aquest dilluns a la tarda.

La Sindicatura de Greuges de Barcelona també ha anunciat que requerirà informació sobre el cas. Així, davant dels múltiples casos denunciats, i que afecten una escola pública municipal, la Sindicatura remarca que té competències per rebre queixes i testimonis que considerin que "les complicitats dels organismes públics municipals a Barcelona han servit per encoratjar o silenciar històricament aquestes pràctiques delictives, hagin prescrit o no".

Qui també s'ha manifestat és la mateixa Escola Barcelona, que ha expressat una "ferma condemna" als fets denunciats a les pàgines del diari ARA. El centre ha volgut donar suport a les persones que van patir els abusos i les vexacions de Benaiges, que va desvincular-se del centre el 2010 i que no ha tingut cap més vinculació amb l'escola des de llavors.

stats