Esports 30/10/2015

Munir i Sandro passen un nou examen al camp del Getafe

Els dos joves davanters, que s’han repartit els minuts en l’absència de Messi, estan en el punt de mira després de no marcar cap gol aquesta temporada

Martí Molina
5 min
Sandro i Munir, durant un entrenament a la Ciutat Esportiva del Barça.

BarcelonaUn Barça ple de dubtes afronta una nova revàlida a Getafe (20.30 h, C+ Partidazo). Un camp que acostuma a ser incòmode, que els blaugranes normalment visiten durant els mesos més freds de l’any i que sovint acaba amb un marcador ajustat. L’any passat, per exemple, el Barça no va poder passar de l’empat sense gols malgrat lluir un equip pràcticament de gala, amb Messi, Suárez i Neymar com a referents en atac. Aquesta vegada, els culers arriben sense la gran estrella, Messi, i amb molts dubtes a la davantera per la falta de gol.

L’equip no travessa un bon moment. Les lesions han condicionat les alineacions de Luis Enrique i el joc se n’ha acabat ressentint. Els últims exemples van ser contra el Rayo Vallecano i l’Eibar, en Lliga, amb dues victòries poc convincents i sense acabar de dominar el rival malgrat la teòrica superioritat blaugrana. L’últim precedent és el del Villanovense, en Copa, on el tècnic va aprofitar el compromís contra un Segona B per donar descans als jugadors més carregats de minuts i apostar pels suplents i quatre joves del filial. El marcador va ser un escarransit empat a zero i, el pitjor, poques ocasions de gol. Contra el Getafe, però, s’espera una versió millorada d’aquest Barça i que no passi tantes angúnies per mantenir el frec a frec amb el Reial Madrid al capdavant de la Lliga. Luis Enrique comença a recuperar alguns dels seus efectius. De mica en mica s’obren les portes de la infermeria i en surten alguns pacients. Encara falta la gran estrella, Leo Messi, que s’incorporarà a la segona meitat del mes -potser al Santiago Bernabéu-, però mentrestant ja s’han recuperat Andrés Iniesta i Sergi Roberto, futbolistes que ahir van rebre l’alta mèdica i van entrar a la llista de divuit futbolistes. “Si entren a la convocatòria és que estan en condicions de jugar -deia Luis Enrique- però és evident que cap dels dos està al 100%. Tant poden ser titulars com asseure’s a la banqueta”. També va entrar a la convocatòria Gerard Gumbau, del Barça B, mentre que Douglas en va caure per la lesió al peu que el mantindrà dos mesos fora dels terrenys de joc.

La gestió de les baixes ha sigut un dels maldecaps de Luis Enrique des de principi de temporada. L’equip ha sigut esclau d’una mala preparació, heretant un final de curs de màxima exigència, un estiu amb compromisos internacionals -sobretot a Sud-amèrica- i un inici també exigent amb les dues Supercopes. La sobrecàrrega ha fet estralls al vestidor blaugrana i el tècnic ha hagut de jugar amb les peces per equilibrar l’equip i mantenir-se viu a tot arreu a l’espera que arribessin els reforços. A grans trets, se n’ha sortit, si bé al davant l’equip ha acusat l’absència de Messi i el Barça ha perdut molta pólvora. Sense Pedro, que ha fet les maletes al Chelsea, Sandro Ramírez i Munir El Haddadi s’han hagut de repartir els minuts de l’argentí, i el rendiment ha estat molt per sota de les expectatives.

No han aconseguit marcar cap gol aquesta temporada i acumulen més d’un any sense veure porteria amb el primer equip. L’última diana de Munir -i l’única que ha marcat fins ara amb el primer equip- va ser el 24 d’agost del 2014, en la primera jornada de Lliga del curs passat contra l’Elx (3-0). En el cas de Sandro, que ha fet quatre gols amb el primer equip, l’últim es remunta al 16 de desembre del 2014, en el Barça-Osca (8-1) de la Copa del Rei.

Gestió salomònica dels minuts

Fins ara, la gestió dels minuts ha sigut absolutament salomònica. Munir ha disputat 529 minuts aquesta temporada, mentre que Sandro n’acumula 467. Aquesta seixantena de minuts de diferència s’explica en el partit contra el Las Palmas en què es va lesionar Messi: Munir va jugar 70 minuts aquell dia i Sandro només 10.

Les xifres encara són més curioses si s’analitza la participació dels jugadors a partir d’aquell partit: 315 minuts justos per a cadascú. I repartits de tal manera que en un partit Munir és titular i Sandro el relleva a la segona meitat. I viceversa. Després de la lesió de Messi, Sandro va ser titular en el següent partit de Champions contra el Bayer Leverkusen i el futbolista d’origen marroquí el va substituir al minut 63. Al següent, Munir va ser a l’onze i el davanter canari va entrar al seu lloc al minut 60. I així successivament, fins que aquest dimecres tots dos van ser titulars en l’enfrontament de Copa contra el Villanovense i van disputar els 90 minuts.

Tenint en compte aquesta projecció, Munir hauria de ser titular aquest vespre a Getafe i Sandro rellevar-lo a la segona meitat. Tot i que Luis Enrique també podria decidir fer jugar d’inici el canari i així equilibrar la balança de minuts disputats.

De portes enfora, Luis Enrique ha adoptat un missatge protector de cara als futbolistes. “No em preocupa que Sandro o Munir no hagin marcat. És molt diferent tenir minuts amb pressió o sense. Són minuts de creixement per a ells i han participat en els gols de l’equip”, comentava abans de viatjar a Getafe. De portes endins, però, les coses són diferents i algunes veus del club reconeixen que el fluix rendiment de Munir i Sandro -que aquest estiu han passat a tenir fitxa del primer equip- els poden obrir les portes a abandonar el Barça aquest mateix mercat d’hivern per fer lloc a un hipotètic fitxatge de Nolito, actual jugador del Celta i primer a la llista de peticions de l’entrenador del Barça.

Un camp incòmode

A Getafe, al Barça li espera un estadi hostil. El fred, el vent i una gespa que no està en les millors condicions són sempre protagonistes al Coliseum Alfonso Pérez. Des que l’equip madrileny va tornar a Primera, l’estiu del 2004, el Barça hi ha jugat en tretze ocasions (onze partits de Lliga i dos de Copa), i la majoria de vegades ho ha fet en els mesos més freds de l’any. Nou d’aquests precedents són entre el novembre i el gener, amb cinc triomfs culers, dos empats i dues derrotes. En canvi, en l’època més benèvola del calendari, els blaugranes han sumat tres triomfs i només una derrota. Això sí, dolorosa, la que els va deixar fora de la final de Copa del 2007 en perdre per 4-0 a la tornada de semifinals.

El rival dels blaugranes, el Getafe, tan sols ha pogut guanyar tres dels nou partits de Lliga que ha disputat fins ara, amb deu gols a favor, tretze en contra i 10 punts a la classificació. El tècnic, Fran Escribà, no podrà comptar amb el lesionat Álvaro Medrán ni el sancionat Carlos Vigaray. En canvi, recupera Ángel Lafita i Álvaro Vázquez.

stats