BARÇA
Esports 20/12/2018

Murillo, un enigma per reforçar la defensa

El central arriba al Barça cedit pel València amb el repte de recuperar el seu millor nivell

i
Toni Padilla
3 min
Murillo, un enigma per reforçar la defensa

BarcelonaLa vida de Jeison Murillo ha canviat en menys de 48 hores. El central colombià, sense minuts al València -el tècnic xe, Marcelino Garcia Toral, no confiava en ell-, ha passat de la frustració dels entrenaments sense aspiracions a arribar al Barça. Murillo, nascut fa 26 anys a Cali, no era cap dels noms seleccionats per la direcció esportiva del Barça per reforçar la defensa aquest mercat d’hivern, però Ernesto Valverde va posar el seu nom sobre la taula i va recordar el bon nivell de joc que va tenir Murillo fa uns anys al Granada, on va arribar primer cedit per l’Udinese i després fitxat pel club andalús. Però Murillo és un enigma, ja que en sis mesos ha jugat tot just tres partits.

Amb 26 anys, el jugador ha donat força voltes des que va sortir de la seva terra natal, a la vall del Cauca, al sud de Colòmbia: va ser descobert per l’Udinese, que el va cedir al Granada, club que llavors compartia propietari amb l’equip italià, la família Pozzo, i que va decidir quedar-se’l en propietat i cedir-lo al Cadis primer i al Las Palmas després; el 2015 va marxar a l’Inter de Milà, on va jugar dos anys abans de ser fitxat el 2017 pel València, on va començar com a titular i va perdre de mica en mica la confiança del tècnic. Ara serà el segon colombià de la història del club, després d’un altre central, Yerry Mina.

Murillo va arribar a Barcelona dijous per passar la revisió mèdica, i l’operació es va fer pública ahir. L’acord inclou una opció de compra per valor de 25 milions d’euros. L’acte de presentació està previst per a dijous vinent. La direcció esportiva volia anar de pressa a l’hora de trobar un central per poder-li oferir a Valverde alternatives durant les primeres setmanes de gener, ja que després del retorn de l’equip als terrenys de joc, amb un partit de Lliga al camp del Getafe el 6 de gener, el calendari fa pujada, amb partit de Copa del Rei entre setmana fins al febrer, quan tornarà la Champions. Amb Thomas Vermaelen lesionat i Samuel Umtiti fora de combat a Doha (Qatar), on segueix tractant-se per recuperar-se dels problemes al genoll sense haver de passar pel quiròfan, el Barça ara mateix depèn de Gerard Piqué i Clement Lenglet. Valverde no acaba de confiar en els centrals del filial, com Chumi, i al saber que la baixa d’Umtiti se seguirà allargant, sense cap data de retorn clara, va demanar l’arribada d’un defensa. Murillo jugarà cedit fins al juny, moment en què el Barça podria fer servir una opció de compra que ara es reserva. Amb tot, el colombià no arriba cedit amb una obligació de compra al final de la cessió, com ha passat altres cops.

Al València es va celebrar com un èxit aquesta operació, tancada en tot just 48 hores, ja que el club deixa de pagar el sou del futbolista durant sis mesos, allibera una fitxa per poder incorporar un reforç aquest gener, rep diners -entre 1 i 2 milions d’euros, segons les fonts- i, de passada, si Murillo acaba jugant a un bon nivell, el seu preu pujarà de cara a una possible venda. El jugador colombià no ocupa plaça d’extracomunitari, ja que té la doble nacionalitat -va arribar a Espanya amb 18 anys.

Condemnat per errades puntuals

“Físicament és un jugador molt potent. Ràpid, dur... Sap cuidar la pilota, però caldrà veure com ho pot fer en un escenari tan exigent com el Barça. Podria encaixar a la perfecció en el joc del Barça pel que fa a la defensa, ja que reacciona ràpid i no té problemes per defensar, tant si el rival ataca amb espais amplis com reduïts. A més, pot jugar en qualsevol posició de central, per la dreta i per l’esquerra”, diu Lucas Álcaraz, tècnic que el va dirigir al Granada. Amb tot, a Murillo l’han condemnat en el passat per errades greus en moments puntuals. A l’Inter va perdre la titularitat després de dues expulsions, i al València, on va començar com a titular i va jugar bons partits contra rivals d’entitat com el Reial Madrid, va acabar condemnat a la suplència. Aquesta temporada, amb una lesió muscular inclosa, ha jugat pocs partits. Un va ser la desfeta contra la Juve a la Champions a Mestalla, on ni ell ni els seus companys van poder plantar cara a un rival molt superior. La manca de minuts als clubs també ha provocat que Murillo ja no sigui titular amb la selecció colombiana, on, en canvi, sí que juga Yerry Mina. Amb Vermaelen i Umtiti lesionats, Murillo podria tenir minuts vestit de blaugrana. Any nou, vida nova.

stats