BARÇA
Esports 13/07/2016

El pacte pel cas Neymar deixa escrit que el Barça va delinquir

El club admet que va teixir una trama per eludir impostos i abaratir el fitxatge

Martí Molina
3 min
El pacte pel cas Neymar deixa escrit que el Barça va delinquir

BarcelonaEl Barça ha admès que va defraudar a Hisenda de manera deliberada per abaratir el cost del fitxatge de Neymar. És el que es desprèn del pacte entre el club i la fiscalia, signat dilluns i que ahir va sortir a la llum. És un text de sis pàgines on el Barça, com a entitat jurídica, assumeix tota la responsabilitat del cas i, per tant, es fa càrrec d’una multa de 5,5 milions d’euros, i deixa lliures de culpa l’expresident Sandro Rosell i l’actual president blaugrana, Josep Maria Bartomeu.

El document signat -el primer pas per iniciar el judici oral que acabarà amb la sentència ferma contra el club- posa de manifest que el contracte inicial amb Neymar, de 10 milions i firmat l’any 2011, tenia com a finalitat “ocultar l’autèntica operació realitzada, amb el consegüent incompliment de l’obligació tributària”, ja que la resolució judicial dictamina que aquells 10 milions pagats inicialment eren “una retribució anticipada al jugador”.

El pacte deixa clar que el club, “seguint les instruccions expresses dels que es trobaven amb facultats de prendre decisions en el seu nom”, va tirar endavant el contracte “amb la finalitat d’abaratir el cost de l’operació”. En resum, aquell 2011, dos anys abans que Neymar arribés al Barça, es van defraudar 2,4 milions d’euros a Hisenda, que corresponen al primer delicte pel qual és condemnat el club i que comporta una multa de 1,44 milions, exactament el 60% de la quota defraudada.

El segon delicte pel qual el Barça assumeix la culpabilitat és el de l’any 2013, quan es va tancar formalment el fitxatge de Neymar. A més dels diners al Santos, el club de procedència del davanter, l’entitat blaugrana va abonar 40 milions d’euros a tres societats de l’entorn familiar de Neymar. Arran del pacte, el club assumeix que “aquestes societats volien aparentar que el pagament obeïa a operacions mercantils” i que en realitat “fragmentaven la retribució real del jugador per mantenir-la oculta”. És a dir, que els diners que va pagar el Barça eren salari avançat, que s’afegien als 36.125.000 euros que el club garantia al futbolista per als següents cinc anys de contracte.

La resolució desgrana els diferents contractes que es van firmar -que qualifica de “simulats”-, exposa el tipus de retenció que es va fer en el seu dia (majoritàriament entre el 5% i el 15%, quan havia de ser sempre del 24,75%, corresponent a l’impost de la renda dels no residents) i destaca novament que els contractes “tenien com a principal objectiu reduir el cost per a l’entitat […] i eludir o minimitzar susceptiblement la tributació a la hisenda pública per part del club”. Aquell 2013, l’any de la famosa fotografia amb Neymar, Rosell i Bartomeu, el Barça va defraudar un total de 6.786.052,54 euros, que corresponen al segon delicte pel qual és condemnat el club, i que suposen una multa de 4.071.631,52 euros.

Per acabar, la sentència “acorda el sobreseïment i arxiu de Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu i el Futbol Club Barcelona en relació a l’exercici fiscal del 2014”, per la qual cosa es considera que no es va cometre cap delicte. Com a conseqüència de les dues primeres resolucions del pacte, el Barça és “acusat i responsable” dels dos delictes i assumeix la multa econòmica total de 5,5 milions. Rosell i Bartomeu, per tant, en queden exonerats.

Els acords de la junta

A banda del document judicial corresponent al pacte, el Barça va obrir la porta als socis que volguessin veure els acords de la junta directiva en què es va decidir acceptar el pacte pel cas Neymar. En aquella reunió, celebrada el 13 de juny, la directiva va decidir tirar endavant l’acord amb 14 vots a favor, 2 en contra i 2 abstencions.

Posteriorment, el president Josep Maria Barotmeu va comparèixer en roda de premsa i va assegurar que s’havia pres “la millor decisió per al club” i va definir el conflicte judicial pel fitxatge de Neymar com “un error de planificació fiscal”. A la reunió, però, els directius avalen que “s’arribi a un pacte en què es reconeix una incorrecció tributària” i “acceptar haver comès dos delictes contra la hisenda pública”. Els socis poden consultar aquests documents a l’Oficina d’Atenció al Barcelonista.

stats