FC BARCELONA
Esports 11/02/2013

Nicolau Casaus, una vida dedicada al barcelonisme

Aquest dimarts, 12 de febrer, es compleixen 100 anys del naixement del que va ser vicepresident del FC Barcelona entre el 1978 i el 2003

Ara
3 min
Nicolau Casaus, vicepresident del FC Barcelona entre 1978 i 2003

BarcelonaNicolau Casaus, vicepresident del FC Barcelona durant més de dues dècades (entre el 1978 i el 2003) celebraria aquest dimarts el seu centè aniversari. Vicepresident del Barça durant els 22 anys que Josep Lluís Núñez va ser president, i convertit en vicepresident vitalici durant el posterior mandat de Joan Gaspart, Casaus va esdevenir una de les cares més conegudes del barcelonisme.

Va néixer a Mendoza (Argentina) el 12 de febrer del 1913. Fill d'un andalús de Lora del Río (Sevilla) i d'una catalana de Cervera (Lleida), va viure a l'Argentina fins als cinc anys, quan la seva família va tornar a Espanya per fixar la seva residència a Igualada. Va ser a la capital de comarca de l'Anoia on, amb motiu d'un partit amistós, va tenir ocasió d'entaular amistat amb el mític exjugador Josep Samitier, que, a més d'introduir Casaus en els ambients blaugranes, li va donar suport en moments difícils que va passar per les seves conviccions polítiques. L'ex directiu, després d'estudiar econòmiques i fer el professorat en català, va ser director i editor de la revista 'Horitzons', la ideologia de la qual li va causar molts problemes. Condemnat a mort durant el franquisme, finalment va passar per la presó.

Va ser un personatge molt actiu en el barcelonisme i va formar part de l'oposició durant els mandats d'Enric Llaudet i d'Agustí Montal, fins que l'any 1978 es va presentar a les eleccions a la presidència del club, en les quals es va imposar Josep Lluís Núñez amb un total de 10.352 vots, pels 9.527 de Ferran Ariño i els 6.202 de Casaus. Malgrat la derrota a les urnes, va acabar acceptant una proposta de Núñez per entrar en la Junta, però durant la campanya electoral havia dit que li podrien dir "porc" si pactava amb els seus rivals. Durant el mandat de Núñez, Casaus es va encarregar sobretot de l'àrea social i de les relacions amb les penyes del club.

Durant 22 anys va ser el millor ambaixador del Barça en les llotges dels estadis espanyols i europeus, i el màxim representant del club en la majoria dels desplaçaments. La seva esportivitat i saber estar sempre van ser reconeguts per tots els clubs i rivals i també per les institucions i altres entitats. L'any 1995 va rebre la distinció de Forjadors de la Història Esportiva de Catalunya de mans del president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, i aquell mateix any també va ser triat Avi d'Or de Barcelona, reconeixement que concedeix l'associació Avismundi Catalunya.

L'any 1999, amb motiu del centenari del Barça, va rebre un gran homenatge al Camp Nou. Emocionat, el 13 de juny d'aquell any, i coincidint amb un partit contra el Betis (4-1), va saltar a la gespa acompanyat de la seva família i d'un seguit de representants de més de 300 penyes del Barça per rebre l'aplaudiment de tots els culés. A les graderies del Camp Nou s'hi podia llegir el seu nom en un mosaic de cartolines, i a la gespa, el brasiler Rivaldo li va dedicar el seu particular homenatge en celebrar un gol mostrant, sota la seva samarreta, una altra samarreta amb el nom de Casaus. Aquell mateix dia, Jordi Pujol també va voler participar en l'homenatge que es va iniciar amb un àpat multitudinari al Palau Sant Jordi, en el qual va assistir el president de la Real Federació Espanyola de Futbol, Angel María Villar. Durant aquell acte, es van llegir missatges dels presidents de la FIFA, Lennart Johansson, i de la UEFA, Joseph Blatter.

Amb motiu d'aquesta vida dedicada al barcelonisme, i per tal de commemorar el centè aniversari del naixement de Nicolau Casaus, el FC Barcelona ha organitzat per a aquest dimarts, 12 de febrer, una jornada que servirà per homenejar a l'ex vicepresident del club.

stats