Esports 27/03/2021

Que el nom d’Aday Benítez es mantingui en la memòria

El capità del Girona és el vintè futbolista de la història del club amb més partits jugats

Jordi Bofill
3 min
Aday Benítez, durant la celebració de l'ascens del Girona a Primera del 2017

GIRONAEl 16 de juliol del 2014 el Girona, en ple procés de reconstrucció de la mà de Pablo Machín i Quique Cárcel, anunciava el fitxatge d’Aday Benítez. “Tinc un repte important, espero tenir continuïtat i consolidar-me a la categoria. M’ho prenc amb molta il·lusió, perquè aquí hi ha un bon projecte”, assegurava el jugador, que s’ha fet un lloc a la història del club. Capità en la seva setena temporada a Montilivi, els 192 partits que acumula el situen com el vintè futbolista que més vegades ha defensat la samarreta blanc-i-vermella comptant totes les competicions. És a tres partits del dinovè, Eloi Amagat, un altre referent de l’època moderna. Si només repassem les categories professionals, Benítez és el quart classificat, darrere de Pere Pons, Migue i Àlex Granell.

L’arribada de Benítez a Girona va coincidir amb l’inici d’un temps de glòria inoblidable a títol individual i col·lectiu. Els millors anys d’un grup de futbolistes ansiosos per descobrir fites noves i que es van alimentar de passió per fer entrar el club a una dimensió desconeguda. Difícilment futbolistes com Benítez, Pons, Juanpe o Granell, per citar-ne alguns, haurien arribat a Primera sense estar junts. Tampoc ho hauria aconseguit el Girona amb noms diferents. Perquè tots i cadascun d’ells portaven tota una trajectòria picant pedra, en silenci i per separat. Unir-los va tenir recompensa.

“Presumeixo d’haver sigut campió de la Segona B dues vegades, no tothom ho pot dir”, explicava a l’ARA el 2017 Benítez, que va guanyar la tercera categoria del futbol estatal amb el Sant Andreu el 2010 i l’Hospitalet el 2013, però no va aconseguir l’ascens. Els orígens humils representen una naturalesa competitiva que podria resumir-se perfectament en una lliçó tan simple com aquesta: caure i aixecar-se. Perquè el futbol i la vida li han plantejat moltíssimes dificultats professionals i personals. Les ha anat superant i als 33 anys encara no ha dit l’última paraula.

Un aficionat més

La principal qualitat dels futbolistes que s’han fet un lloc a Montilivi és el seu grau de compromís cap a l’entitat. En això, Benítez també és un exemple. Fàcilment se’l pot veure atenent aquells que li demanen una fotografia o un autògraf, mai no té un no per a ningú. Ha sabut arribar al cor de les persones, sempre amb una bona paraula o repartint gestos de complicitat. Perquè en el fons és un aficionat més. “He jugat en molts equips, però sentir-se d’un club marca la diferència. M’estimo el Girona, el sento meu. I el meu estat d’ànim va en funció de com li va. El vincle durarà per sempre i arribarà un dia que hauré de marxar, perquè és llei de vida, i patiré”, confessava Benítez, que acaba contracte aquest estiu. No renovar-lo seria un error.

El seu camí a Montilivi està marcat per les alegries. Potser numèricament hi ha hagut més penes, com els frustrats ascensos de les dues primeres temporades (2015 i 2016), el descens a Segona que va seguir des de la graderia per una maleïda lesió al menisc (2019) i el no ascens a Primera de l'estiu passat (2020). Però els bons moments i la felicitat s’imposen: com la nit en què el Girona va tocar el cel pujant a l’elit o quan s’havia de pessigar al túnel de vestidors contemplant Oblak, Griezmann o Koke minuts abans de l’estrena contra l’Atlètic de Madrid. “Allà vaig veure que tot era real; i això és el més bonic, saber que viuríem sensacions així durant tot l’any”. Va ser tan intens que ningú dels presents ho podrà oblidar mentre visqui.

Benítez també ha demostrat ser inquiet fora dels terrenys de joc. En l’actualitat i de bracet amb altres socis, es fa càrrec de Sanum Healthy House, una empresa d’alimentació dietètica i complementació esportiva, i de Scoundrels Barbers, una barberia situada al mig de la ciutat on pot continuar desenvolupant un ofici que fa molt temps que practica i combina amb el futbol. De fet, en una eliminatòria de Copa que l’Hospitalet va perdre contra el Barça (9-0), al matí estava tallant cabells i a la nit jugant al Camp Nou. Aquest diumenge el Girona rep l’Albacete a Montilivi (16 hores, Movistar LaLiga) i, com des de fa set anys, ho farà amb Aday Benítez protegint el seu escut. 

stats