Esports 20/06/2021

El penúltim pas per liquidar el deute històric de l’Espanyol

Chen Yansheng liderarà la tercera ampliació de capital del seu mandat a la junta d'accionistes d'aquest dilluns

i
Roger Requena
3 min
José María Durán Farré, durant la darrera junta d'accionistes de l'Espanyol

Chen Yansheng i la resta del consell d’administració de l’Espanyol dirigiran aquest dilluns (12 h) una junta d’accionistes històrica per a l’entitat blanc-i-blava. La cita, que per segon cop serà telemàtica, servirà per aprovar una ampliació de capital que deixarà pràcticament liquidat l’històric deute net que arrossega el club: per primer cop en aquest segle XXI, quedarà reduït per sota dels 20 milions. Una operació que permetrà a l’Espanyol tornar a Primera amb més múscul financer i un límit salarial més alt malgrat els efectes provocats per la pandèmia.

Serà la tercera ampliació de capital que es desenvoluparà durant el mandat del president i propietari xinès. En la primera, el juny del 2016, el hòlding empresarial dirigit per Chen Yansheng, Rastar Group, va aportar 75,2 milions. Tres anys després, el desembre del 2019, n’hi va afegir 49,9. En l’operació que s’aprovarà aquest dilluns i que es desenvoluparà en els pròxims mesos, el dirigent xinès aportarà 37,8 milions més. La resta d’accionistes del club també estan cridats a participar en aquesta ampliació amb una segona fase en què podrien aportar 190.716 euros mitjançant la compra d’un màxim de 31.786 noves accions de sis euros de valor nominal cadascuna d’elles. 

Un cop es completi aquesta operació, l’Espanyol tindrà un dels capitals socials més elevats de la Lliga: més de 165 milions d’euros. 163 d’aquests els haurà aportat Rastar Group a través de les tres ampliacions de capital. La gran majoria han sigut compensacions de crèdits concedits prèviament pel mateix grup xinès amb unes condicions financeres millors que les que oferien els bancs. 

Quan va comprar l’Espanyol, Rastar Group va reduir el valor nominal de les accions del club dels 60 als sis euros per corregir les excepcions que l’auditor dels comptes havia advertit en els anys anteriors. Així, va reduir el capital social, que va passar de 24,4 a 2,4 milions, pas previ a les posteriors ampliacions de capital. Aquestes accions han ajudat a augmentar el patrimoni net de l’entitat, que ha passat dels 13 als més de 102 milions d’euros registrats el juny del 2020. 

Sis anys de reordenació del deute

Al tancament de l’exercici 2014-15, el juny del 2015, l’Espanyol va arribar a acumular un deute net que superava els 170 milions d’euros. Una xifra que complicava molt la seva viabilitat i que exigia vendre, any rere any, els seus millors actius. Un mes després, l’aleshores màxim accionista, Daniel Sánchez Llibre, va reunir-se amb Chen Yansheng, que pocs mesos abans havia negociat, sense èxit, la compra del Milan. Després de menys de mig any de negociacions, el dirigent xinès va poder satisfer un dels seus grans somnis: comprar un club de futbol. 

Esportivament parlant, les cinc temporades i mitja amb Chen al capdavant a l’Espanyol han estat marcades per la irregularitat. Es poden resumir en tres moments decisius: la classificació per a l’Europa League del 2019, el descens a Segona del 2020 i el retorn a Primera del 2021. 

Uns alts i baixos que han estat condicionats per les dificultats que Rastar Group ha trobat des del 2017, quan el govern xinès va frenar el seu pla d’inversions al qualificar el futbol com un dels sectors “no recomanats” per invertir. Les negociacions realitzades durant el fitxatge de Wu Lei van ajudar a flexibilitzar la postura del govern xinès, que va permetre al grup empresarial convertir part dels préstecs concedits al club en capital. Uns moviments clau per ajudar a eixugar un deute que, durant molts anys, ha sigut una llosa massa pesada per a l’entitat. 

stats