FIFA
Esports 15/10/2015

Qui són els possibles aspirants a presidir la FIFA?

El Príncep jordà Alí ha oficialitzat la seva candidatura en espera de veure si Platini podrà participar a les eleccions

Toni Padilla
3 min
El Príncep jordà Ali bin Al-Hussein

BarcelonaEl Príncep jordà Ali bin Al-Hussein ha oficialitzat la seva candidatura per ser President de la FIFA. El germà del Rei de Jordània ja va ser derrotat a les darreres eleccions per Joseph Blatter, per 133 vots a 73, amb el veterà dirigent suís fent-se amb el suport de la majoria de federacions asiàtiques, africanes i americanes. El candidat de Jordània en canvi, va obtenir suports a Europa.

Ali bin Al-Hussein, qui de moment té el suport públic de Diego Armando Maradona, va néixer el1975 a Amman, fill del Rei Hussein i la seva dona egípcia, la Reina Alia, qui va morir en un accident d'helicòpter quan el seu fill tenia tot just dos anys. Un cop va veure que no tenia opcions de ser candidat a ser Rei de Jordània, càrrec que ara té el seu germà, es va anar centrant en el futbol, presidint la Federació del seu país, promocionant la Federació de seleccions de l'oest de l'Àsia i fent campanya per potenciar el futbol femení a estats musulmans permetent jugar amb hijab.

El Príncep ha presentat la candidatura i hores d'ara, seria el rival del francès Michel Platini, qui presideix la UEFA i també ha presentat els papers. L'exjugador ho ha fet just abans de rebre una sanció de 90 dies per part del Comitè d'ètica de la FIFA, sanció que es podria ampliar i deixaria el gran favorit fora de combat. Platini, qui està sent investigat per rebre uns pagaments d'1,8 milions d'euros per part de la FIFA poc justificats l'any 2011, relatius a treballs fets entre els anys 1999 i 2022, defensa la seva innocència.

Platini oficialment disposa del suport de tota la UEFA, però algunes federacions europees miren amb bons ulls al Xeic de Bahrain Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, president de la Federació del seu país, qui treballa amb calma sumant suports.

Qui havia anunciat la seva intenció de presidir la FIFA era el magnat de Corea del Sud Chung Mong-joon, líder del grup Hyundai i amb experiència dins de la FIFA i la seva federació, però ha rebut una sanció de sis anys sense poder exercir càrrecs dins dels organismes que controlen el futbol pel seu paper en les eleccions de les seus dels Mundials del 2018 i el 2022.

Ara, el Príncep Alí i Platini esperen veure qui més fa el pas endavant. El brasiler Zico, exjugador internacional, ha admès que està meditant fer-ho, així com el President de la Federació de futbol de Libèria, Musa Bility. De moment, encara no han formalitzat la seva candidatura. Tampoc ho ha fet l'antic capità de la selecció de Trinitat i Tobago David Nakhi o l'exjugador nigerià Segun Odegbami.

Un dels noms que cada cop suma més suports, sense haver formalitzar la candidatura, és el sud-africà Tokyo Sexwale, activista polític durant els anys de l'Apartheid (va estar empresonat amb Nelson Mandela) i encarregat ara mateix de controlar les relacions entre les Federacions de futbol palestina i israeliana. Segons el President del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, aquest seria un candidat “exterior amb credibilitat”.

Les eleccions a la Presidència es faran el proper 26 de febrer, durant el congrés on hauria de dimitir Joseph Blatter, president des de l'any 1998. Blatter va guanyar les eleccions el darrer any però va anunciar que plegaria després de veure com els casos de corrupció feien mal a la FIFA. Les candidatures es poden presentar fins el 26 d'octubre, però el Congrés especial de la FIFA del proper dimarts 20 podria modificar el calendari electoral. Per ser candidat cal presentar el suport de cinc Federacions membres de la FIFA.

stats