Futbol

La presentació del Barça més trista dels últims anys

L'equip disputa aquest diumenge el Gamper, hores després de la roda de premsa de comiat de Messi

3 min
Agüero i Emerson s'estrenaran al Gamper

Setze anys després del Gamper del 2005, en què un jove, tímid i grenyut Leo Messi va enamorar tant Frank Rijkaard com Fabio Capello, el Barça presentarà aquest diumenge (21.30 h, TV3, Barça TV, La Sexta) la seva plantilla a l'afició ja sense l'argentí, l'absència més trista i temuda. Per la megafonia de l'estadi Johan Cruyff, escenari escollit perquè amb les restriccions per la pandèmia no sortia a compte obrir un Camp Nou pràcticament buit, no se sentirà esmentar el dorsal número 10, orfe després del comiat encara per pair de Messi. El que havia de ser una festa en què el fins ara capità blaugrana es dirigís a l'afició que fa més d'una dècada que l'estima ha passat a ser un Gamper en què es mesurarà el pols d'un equip que haurà de començar a caminar sense el millor jugador de tots els temps. Quan soni el xiulet inicial en el duel contra el Juventus, encara planaran en un ambient enrarit les declaracions que el ja exblaugrana haurà expressat en la roda de premsa que ha convocat a les 12.30 hores a l'Auditori 1899 del Camp Nou.

Els missatges dels futbolistes acomiadant-se de l'argentí han anat arribant des de divendres, tot i que van tardar a fer-ho fruit de l'estat d'incomprensió i de negació de la realitat que suposava haver d'acceptar que, primer, el club mitjançant un comunicat i, l'endemà, el president Joan Laporta afirmessin que el Barça i Messi hauran de deslligar els seus camins. Aquest dissabte ha arribat el torn de Ronald Koeman, que ha escrit un text de comiat pocs dies després d'afirmar que esperava que "Messi estigui aviat amb nosaltres" en declaracions després de la derrota de pretemporada contra el RB Salzburg.

L'absència de Messi altera els plans de tota l'entitat i, també, de l'entrenador neerlandès. Sense el seu jugador més decisiu, pel qual es canalitzava el joc de tot l'equip, Koeman perd bona part de la seva xarxa de seguretat. A principis de juliol ja ho va deixar clar: "La prioritat número u és que el Leo segueixi amb nosaltres". Ara haurà de construir un equip basat en nous lideratges i en esforços col·lectius. El Barça ja no té el seu jugador més especial i les responsabilitats s'hauran de redistribuir i les mirades apuntaran cap a Antoine Griezmann en la seva tercera temporada com a blaugrana.

El duel contra el Juventus, en què Cristiano Ronaldo podria viure els seus primers minuts de la pretemporada amb l'equip torinès, és només un amistós, però servirà com a termòmetre per polsar l'estat d'una plantilla que encara no està tancada i que podria patir canvis. El Barça encara ha de resoldre sortides –el club necessita desfer-se dels alts salaris de Pjanic i Umtiti– i el club estarà atent a les operacions de bescanvis –i altres fórmules assumibles per a la maltractada economia blaugrana– que s'acceleraran en l'última setmana del mercat de fitxatges.

A banda de copsar com es plasma l'estat anímic de l'equip en la gespa i, també, dels 3.000 aficionats que hi estaran presents, l'últim amistós abans de l'inici de la Lliga el dia 15 contra la Reial Societat també deixarà les últimes pistes de les intencions de Koeman. ¿Sense Messi, el tècnic renunciarà definitivament al 4-3-3 i fiarà la punta d'atac a Memphis –que ja ha obtingut el dorsal 9, mentre que Braithwaite s'ha quedat, de moment, el 12– i Griezmann jugant amb un esquema de 3-5-2? ¿O optarà per apostar per l'esquema més reconeixible del Barça partint d'inici, per exemple, amb Demir acompanyant el neerlandès i el francès? El Gamper també servirà per veure els primers minuts amb el Barça d'Emerson i d'un Kun Agüero decebut i desubicat per la marxa de Messi. Eric Garcia, plata als Jocs de Tòquio, haurà d'esperar el seu torn i, a diferència de l'últim amistós, Koeman no podrà comptar amb De Jong i Gavi, lesionats.

El Gamper també és del femení

Abans de duel entre els equips masculins del Barça i el Juventus (18 h, TV3 , el Barça femení també s'enfrontarà al conjunt italià en una iniciativa sense precedents. Serà la carta de presentació de l'equip que entrena Jonatan Giráldez després d'una temporada en què es va tocar la glòria amb la consecució del triplet.

stats