DOPATGE
Esports 30/01/2018

Putin va donar el vistiplau al dopatge sistemàtic rus, segons un testimoni clau

"Tots els atletes de l'equip rus estaven dopats", diu l'exdirector del laboratori de Moscou

Efe
1 min
Putin, durant una visita al Museu Jueu i Centre de Tolerància, a Moscou

BerlínEl president rus, Vladímir Putin, va donar el vistiplau al dopatge sistemàtic al seu país, de cara als Jocs Olímpics d'Hivern de Sotxi del 2014, segons declaracions de l'exdirector del laboratori de Moscou, Grigori Rótxenkov.

"Naturalment, tot venia de dalt, del president, ja que només el president pot encomanar als serveis secrets una tasca d'aquesta naturalesa", explica Rótxenkov en un documental de la primera cadena de la televisió alemanya (ARD) emès dilluns. Rótxenkov va fugir de Rússia després dels Jocs Olímpics de Sotxi i s'ha convertit en un testimoni clau de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) i de la justícia nord-americana en la investigació del dopatge sistemàtic a Rússia.

Al documental d'ARD sosté que el dopatge sistemàtic existia abans del 2014. "Abans dels Jocs Olímpics de Pequín (2008) era molt fàcil. Qualsevol podia fer el que volgués i tots els atletes de l'equip rus estaven dopats", ha assegurat Rótxenkov.

Els controls antidopatge es burlaven mitjançant canvis de la mostres d'orina. Els atletes havien de tenir permanentment a disposició orina congelada no contaminada per a cada dia de la competició. "Entre Pequín 2008 i Londres 2012 vam canviar l'estratègia per dissimular el dopatge i ho vam controlar tot", ha explicat.

Després, per a Sotxi, el sistema de dopatge s'hauria dut "a la perfecció". Un factor clau per a l'engany és la manipulació de recipients d'orina per substituir les proves, ha indicat.

El Kremlin ha titllat les paraules de Rótxenkov de "calúmnies". "No se sosté en cap prova, no té cap indici de res", ha dit el portaveu de la presidència, Dmitri Peskov.

stats