BARÇA
Esports 28/11/2016

Quatre mals del Barça

El trident, Busquets i els interiors, al centre del debat d'un equip en què Luis Enrique no encerta amb la tecla

Albert Llimós
3 min
Luis Enrique a Anoeta

BarcelonaEls blaugranes arriben al clàssic a 6 punts del Madrid i amb molts dubtes sobre el seu joc. Una situació crítica, molt diferent de la de l’any passat, quan després de 13 jornades el Barça era líder. Aquest any només se salven Piqué i Messi. Els laterals han anat de més a menys, Busquets pateix per sostenir l’equip, ningú fa oblidar la baixa d’Iniesta i el trident és intermitent. Uns problemes que des de la banqueta no s’han sabut solucionar.

1. Busquets, més dispers i menys participat

La primera imatge demostra per quines zones del camp es va moure Busquets contra la Reial Societat. Dispers, abastant molt terreny de joc i amb poca presència en camp contrari.

La segona imatge és el mapa de calor del migcampista en el clàssic del Bernabéu de l’any passat, amb una ocupació de l’espai més compacta. Aquesta temporada Busquets pateix quan l’equip es fa llarg, amb el trident aïllat del joc molts minuts i sense governar el partit a través de la pilota. Aquest any el de Badia participa menys vegades en el joc que el curs passat (69 intervencions per 63) i la seva incidència defensiva també és inferior: l’any passat, en les primeres 13 jornades de Lliga, 30 de les 79 pilotes recuperades per Busquets van ser en camp contrari, un 38%. Aquest any l’estadística baixa fins a les 18 de 54.

La presència del migcampista de Badia

2. Problemes en el joc col·lectiu

Malgrat que el Barça manté gairebé el mateix nombre de passades per partit (605) que l’any anterior (609) i un percentatge de possessió similar (64%-66%), l’equip té moltes possessions infructuoses.

Una dada ho reflecteix. Gerard Piqué ha passat d’intervenir 64 vegades per partit de mitjana durant el primer any de Luis Enrique a 72 aquest any. També el seu company a l'eix de la defensa, Javier Mascherano, puja de 66 a 78. Fins i tot els porters incrementen la seva participació -l'alemany Marc-André Ter Stegen està més actiu en el joc de construcció del que ho estava Claudio Bravo-, mentre decreix la presència en el joc associatiu dels interiors que acompanyen Busquets a la medul·lar i dels tres membres del trident.

3. El trident, més intermitent i allunyat

Aquest equip depèn del trident i de la seva inspiració... i implicació. En el primer terç de Lliga l’estadística demostra que la tripleta atacant ha empitjorat els seus registres generals: el Barça ha passat de rematar 17 vegades cada 90 minuts a fer-ho 13, un 30% menys.

Luis Suárez està participant menys en el joc col·lectiu –ha passat de 27 a 21 intervencions de mitjana–, i això es reflecteix en la seva capacitat per regalar gols: ha fet 3 assistències en 11 partits de Lliga, quan durant el seu primer curs van ser 14 en 25 i la campanya passada va donar 16 assistències de gol en els 35 partits que va acabar disputant. D’altra banda, l’equip està més trencat, amb molta distància entre línies, i això porta Neymar a jugar més accions en individual: de les 3,2 vegades que el brasiler buscava el dríbling cada partit s’ha pujat a les 5,3 d’aquest any. Messi manté registres, tot i que entra menys en contacte amb la pilota.

Més porters que defenses en la llista de millor jugador

4. No hi ha substitut per a Iniesta

Mentre Andrés Iniesta completa l’última fase de la seva recuperació –i espera ser-hi dissabte contra el Madrid–, el Barça ha trobat a faltar moltíssim la seva presència. Cap dels futbolistes que han entrat a l’equip per suplir el manxec s’ha acostat als registres del de Fuentealbilla.

De fet, tot i que André Gomes ha sigut l’escollit per Luis Enrique en les grans cites, encara no se sap ben bé qui és el substitut d’Iniesta. A Sevilla, per exemple, Denis Suárez va ser l'encarregat de donar sentit al joc associatiu blaugrana. I a Vigo, contra el Celta, Arda Turan va tenir minuts a la medul·lar. Durant l’absència del capità, el Barça ha reduït la incidència dels interiors en el joc. El mig del camp ja no és el termòmetre. La temporada passada Iniesta va intervenir 11 vegades més per partit del que ho fa aquest any André Gomes. Per sota queda Denis Suárez, a 13 del manxec, i Rafinha encara se situa més lluny, pràcticament a 20 intervencions d’Iniesta. El Barça troba a faltar algú que entengui el joc i rebaixi les revolucions.

stats