FINAL DE LA COPA DAVIS
Esports 04/12/2011

Un Nadal èpic remunta un set en contra davant Del Potro i dóna a Espanya la cinquena Copa Davis

El número 1 espanyol venç el seu rival argentí per 1-6, 6-4, 6-1 i 7-6 i fa que el combinat espanyol sumi el cinquè títol en tan sols 11 anys

Oriol March
3 min
Rafa Nadal celebra un punt durant el partit contra Martín Del Potro.

SevillaUna victòria difícil de Rafa Nadal davant Juan Martín del Potro ha donat a Espanya la cinquena Copa Davis de la seva història. El balear s'ha vist obligat a remuntar davant el número 1 argentí, que ha començat el partit com un tro i s'ha acabat diluint físicament i tècnicament a partir del segon parcial. El resultat final (1-6, 6-4, 6-1 i 7-6) ha provocat el deliri a l'Estadi de la Cartuja de Sevilla, on el combinat espanyol ja va endur-se l'enciamera de plata l'any 2004 contra els Estats Units.

La jornada d'ahir, en què els argentins van reduir distàncies en guanyar els dobles, va posar certa por al cos dels espanyols. Les sensacions havien estat dolentes –ni Feliciano López ni Fernando Verdasco van protagonitzar un partit reeixit– i Nadal plantejava certs dubtes pel seu estat físic. Avui ha tornat a jugar inflitrat, tal com ho va fer divendres, segons ha explicat el seu entrenador, Toni Nadal. Potser per això ha començat el duel amb Del Potro amb tants dubtes i tanta por. L'argentí ha estat molt atent i molt precís i ha col·locat autèntiques garrotades a les línies, però Nadal ha estat incapaç de plantar cara amb els seves armes. No és estrany, doncs, que el set hagi acabat amb un clar 6-1 a favor de Del Potro.

El de Tandil ha tingut la seva oportunitat d'or per encarrilar el partit, però l'ha desaprofitat. Ha trencat el servei de Nadal en el primer joc del segon set i disposava de 40-0 en el següent, però no ha aprofitat la situació i ho ha acabat pagant car. El número 1 espanyol ha anat agafant el to –quan no està fi, Nadal és l'alumne més disciplinat de la classe i corre cap a totes les pilotes com si fossin l'última– i ha acabat edificant la remuntada.

El 6-4 final del segon set ha donat ales al tenista balear, que ha iniciat el tercer parcial com una fletxa (3-0). Del Potro amb prou feines li ha pogut arrencar un joc amb el seu servei. Nadal ja havia posat en marxa el ventilador i ha travat fases de joc brillants amb el passing de dreta, que ha neutralitzat els intents de l'argentí de pujar a la xarxa per fer més curts els punts. El de Tandil ha notat el cansament acumulat divendres contra Ferrer (5 hores de lluita, gairebé) i ha anat baixant els braços de forma gradual. El 6-1 del tercer set així ho acredita.

El quart parcial ha començat seguint la tendència marcada per l'anterior (2-0 per a Nadal), però ràpidament Del Potro ha reaccionat a base de cops duríssims des del fons de la pista, fruit de la desesperació per no fer forat al joc del balear. L'argentí ha igualat (2-2), però Nadal, seguidament, li ha trencat el servei després d'un dels jocs més llargs del partit. A partir d'aquí, l'argentí s'ha posat al nivell del primer set i ha ofegat el número 1 espanyol fins que s'ha situat amb 5-3 i servei a favor per tancar el quart set. Ha tornat a tremolar-li el pols i Nadal ho ha aprofitat per igualar a 5 jocs amb cops impecables.

El desenllaç ha estat elèctric. El número 1 espanyol ha trencat el servei de Del Potro amb alguns problemes (6-5), però Del Potro s'hi ha tornat i ha forçat el tie-break, que ha acabat caient del cantó d'un rigororíssim Nadal. D'aquesta manera, Espanya guanya la seva cinquena Copa Davis. La primera la va aconseguir a Barcelona, ara fa 11 anys, quan a l'equip de l'Estat encara hi jugava l'actual seleccionador, Albert Costa.

stats