RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 10/03/2023

Chen Yansheng, l’empresari que va vendre joguines a Florentino Pérez abans de comprar l’Espanyol

El president blanc va obrir-li les portes del futbol espanyol al dirigent xinès arran d’un acord comercial

3 min
Florentino Pérez i Chen Yansheng, durant el partit de la primera volta a l'RCDE Stadium

BarcelonaPocs anys després que l’Espanyol conquerís per última vegada l’estadi que visita aquest dissabte (14 h, M. LaLiga), Florentino Pérez va obrir les portes del futbol espanyol a qui unes dècades més tard es convertiria en el propietari del club blanc-i-blau, Chen Yansheng. El president blanc volia regalar a la plantilla i a convidats del Reial Madrid una rèplica en miniatura d’uns cotxes de marca, però per a les dates en què els volia no trobava un proveïdor que pogués satisfer les seves pretensions. Fins que va topar amb Rastar Group. 

El grup empresarial xinès va néixer el maig del 2000, només dos mesos abans que Florentino Pérez arribés a la presidència del conjunt madridista. Una de les especialitats d’aquest conglomerat, que actualment integra una quarantena d’empreses, és la fabricació de rèpliques de cotxes teledirigits, a escala, per a nens. Una joguina que ha fet possible el somni de Yansheng, tenir un club de futbol. “És el producte més conegut de la nostra empresa. Vaig començar creant una pilota de futbol electrònica, però també m’encanten els cotxes, per això vaig decidir fer-los de joguina per a col·leccionistes. Tota persona ha de perseguir la seva felicitat, els diners m’han servit com a eina per estar més a prop del futbol”, va explicar l’empresari xinès a una entrevista a El Mundo

El 2021 Rastar va facturar 301 milions de iuans xinesos (41 milions d’euros) procedents d’aquest concepte, l’única partida en què van aconseguir incrementar la facturació en el segon any de la pandèmia. Els cotxes teledirigits representen una cinquena part de les vendes totals de Rastar, que encara està recuperant-se de l’impacte del covid-19. Les vendes de futbolistes de l’Espanyol, aquell any, només van significar un 0,9%. El 2018, el millor exercici de la seva història, l’empresa va moure un negoci de 2.820 milions de iuans (384 milions d’euros). 

L'agraïment de Florentino a Chen

El 70% de les vendes del grup es concentren a l’estranger, principalment a Europa i a l’Amèrica del Nord. Aquest posicionament internacional va ser el que va facilitar el contacte de l’empresa amb el Reial Madrid. Rastar es va comprometre a entregar a temps la comanda feta per Florentino Pérez, que a banda del pagament va voler tenir una mostra d’agraïment personal amb Chen Yansheng. El dirigent blanc, conegut al món del futbol per la seva habilitat per establir relacions comercials, fins i tot amb rivals esportius com el Barça, va oferir un detall a l’empresari xinès, que va demanar-li una samarreta firmada per Raúl González, que aleshores era el seu ídol futbolístic. Dues dècades després, la samarreta continua exposada a la fàbrica de joguines que Rastar té a Canton, la tercera ciutat més gran de la Xina. 

La relació entre els dos empresaris no va finalitzar allà, perquè anys més tard, Florentino Pérez va convidar Chen Yansheng a veure des de la llotja del Santiago Bernabéu un partit de la Champions League aprofitant una visita que l’empresari xinès va fer a Madrid. Els dos dirigents, a més, van dinar junts. La relació s’ha mantingut amb el pas del temps, fins al punt que Yansheng ha intentat fer coincidir en diferents ocasions visites a Barcelona amb enfrontaments contra el conjunt blanc. El gener del 2019 tots dos presidents van dinar junts al Gran Teatre del Liceu de Barcelona abans d’un enfrontament entre l’Espanyol i el Reial Madrid a l’RCDE Stadium. L’agost passat, en el que era el primer viatge posterior a l’esclat de la pandèmia de Yansheng a Catalunya, tots dos presidents van tornar a coincidir a la llotja de Cornellà-El Prat, on van compartir molt més que una encaixada de mans. Mig any després, Chen Yansheng no podrà ser al Bernabéu però sí que podrà veure, en horari de prime time (el partit es jugarà a les 21, hora de Canton), com el seu Espanyol intenta no ser una joguina a les mans del Reial Madrid.

stats