Futbol
Esports RCD Espanyol 15/12/2023

Enfonsar un dels negocis de Piqué, motivació extra per a l'Espanyol

Els blanc-i-blaus, que necessiten guanyar per continuar mirant cap a l’ascens, poden complicar la vida a un Andorra que vol allunyar-se del descens

3 min
Gerard Piqué, en la presentació de l’acord entre el FC Andorra i MoraBanc, pel qual l’entitat passa a ser el patrocinador principal del club.

BarcelonaLa primera visita de l’Espanyol en un partit de Lliga a Andorra tindrà un protagonista que no serà sobre la gespa, sinó a la llotja. El propietari del club andorrà és Gerard Piqué, que durant la seva etapa al Barça va convertir-se en un dels enemics públics per a l’entitat blanc-i-blava, i que posarà la morbositat a la visita d’aquest dissabte de l’Espanyol a l’Estadi Nacional (16.15 h, LaLiga TV Hypermotion). L'enfrontament no tindria gaire història si no fos per la presència del barceloní. Tant ell com el club blanc-i-blau s’hi juguen molt, aquest curs. 

L’Espanyol, l’equip contra el qual Piqué va marcar més gols (6) i el tercer al qual va derrotar més vegades (22) al llarg de la seva carrera, ha estat en els últims anys víctima d’algunes provocacions de l’exfutbolista, que mai ha dubtat a respondre amb frases polèmiques als insults que va rebre tant ell com la seva família durant nombrosos derbis per part una minoria d’aficionats espanyolistes. De “l’Espanyol de Cornellà” a l'“aniré a la llotja de Cornellà com a president de l’Andorra” (després de confirmar-se el descens a Segona), passant pel “fa temps que tinc més patrimoni que el pressupost de l’Espanyol”. 

Part del patrimoni de Piqué, precisament, estarà en joc aquest dissabte. El barceloní va comprar l’Andorra per uns 200.000 euros. A aquesta xifra cal afegir-hi les inversions que Kosmos va injectar al club per millorar la plantilla i les infraestructures, així com els més de 450.000 euros que va abonar a la Federació Espanyola (RFEF) per comprar la plaça del Reus a Segona B. D’aquell ascens administratiu a l’esportiu, fins a l’actual Segona Divisió, el 2022. La categoria de plata suposa l’infern, tant esportiu com econòmic, per a l’Espanyol, que ha pressupostat per enguany uns ingressos de 40 milions, un 50% menys interanual.

Per a l’Andorra, en canvi, pertànyer a aquesta divisió suposa un privilegi. Enguany, només pels drets televisius, podria arribar a percebre prop de 6 milions d’euros, la major part de la seva facturació, que enguany es mourà entre els 7 i els 8 milions. És més del doble del pressupost que l’equip tenia la temporada 2021-22 a Primera RFEF (3,5 milions), i multiplica per setanta el previ a l’arribada de Kosmos, que era d’uns 100.000 euros. Aleshores, el 2019, l’Andorra jugava a la Primera Catalana, l’equivalent a la sisena categoria del futbol espanyol, i tenia 245 socis. L'Estadi Nacional, que està registrant assistències de més de 2.000 espectadors, acollirà 296 espectadors blanc-i-blaus.

El coixí econòmic de mantenir-se a Segona

Mantenir-se a Segona és vital per a aquesta modesta entitat, que busca consolidar-se al futbol professional. Després d’un meritori curs passat en què va quedar-se a les portes de la promoció d’ascens (setè, a vuit punts del sisè), l’Andorra viu ara la realitat oposada. És dissetè i té el descens a només tres punts. És a dir, que una victòria de l’Espanyol, a banda de mantenir-lo en la renyida lluita per l’ascens, podria enfonsar una mica més l’equip entrenat per un altre exblaugrana, Eder Sarabia, que era el segon de Quique Setién en el derbi que va confirmar matemàticament el cinquè descens a Segona de l’Espanyol. Un altre al·licient afegit per al conjunt blanc-i-blau. Tornar a Primera RFEF seria un maldecap per als andorrans i un gran cop a un dels projectes empresarials amb més potencial de creixement de Piqué, ja que els equips que baixen al tercer esglaó del futbol estatal només reben una petita compensació d'1,2 milions. Una xifra que en cap cas suposa una gran ajuda per tornar a intentar l’ascens. Això sí: de la mateixa manera que els blanc-i-blaus poden fer la guitza als andorrans, també pot passar a l’inrevés, de forma que sigui el club de Piqué el que allunyi una mica més l’Espanyol de les posicions d’ascens directe. De moment, l’exblaugrana ha mantingut silenci a la prèvia del partit. Ara només queda veure quin dels dos equips parla més clar sobre la gespa. 

stats