RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 15/12/2023

L'Espanyol emprendrà accions legals contra un dels arbitratges que el van descendir

L'àrbitre del VAR va ometre imatges que evidenciaven que la pilota del gol validat a Griezmann no havia entrat del tot

2 min
El VAR va validar un gol fantasma de Griezmann contra l'Espanyol

BarcelonaL'Espanyol acudirà a la justícia ordinària per protestar contra un dels polèmics arbitratges que el van descendir la temporada passada. Després de derivar als seus advocats una sentència judicial qye assegurava que els àrbitres del VAR havien omès imatges on quedaria provat que la pilota del gol fantasma de Griezmann (0-2) no creuava completament la línia de gol, el club blanc-i-blau ha decidit portar el cas als tribunals. "Entenem que, davant l'evidència aportada de l'omissió d'imatges en una jugada determinant per aquell partit i per al desenllaç classificatori de la temporada, és el nostre dret i obligació defensar els interessos del RCD Espanyol fins a les darreres conseqüències en aquest cas a l'àmbit judicial", ha indicat el club en un comunicat. Cal recordar que el descens a Segona tindrà un impacte de més de 40 milions d'euros en els ingressos previstos pel club per aquest exercici.

La sentència dictada pels jutjats número 32 i 47 de Madrid agravaven una de les decisions arbitrals més polèmiques de la temporada passada. La sentència refusava la demanda d'alguns àrbitres del VAR que denunciaven que se'ls havia represaliat enviant-los a la nevera després d'actuacions controvertides en partits com l'Espanyol-Atlètic de Madrid, on el VAR va concedir un gol fantasma a Griezmann tot i no disposar d'imatges que provessin que la pilota havia entrat completament. Aquell gol validat just abans del descans era el 0-2 en un partit que l'Espanyol va acabar empatant al tram final.

El club blanc-i-blau va impugnar aquell partit en el seu moment i va demanar repetir-lo. Ara, la sentència judicial assegura que l'àrbitre del VAR va oferir unes imatges, però en va ometre d'altres "que feien dubtar sobre si la pilota havia entrat o no per complet a la porteria". "Avui sabem que el que va passar en aquest partit (la concessió d'un gol a l'Atlético de Madrid que mai no va haver de pujar al marcador) va molt més enllà de comprensibles errors humans en l'àmbit esportiu", ha afehiy el club.

Una resolució que ha portat l'Espanyol a tornar a estudiar emprendre accions legals. Fonts del club blanc-i-blau expliquen a l'ARA que han posat aquesta qüestió en mans dels serveis jurídics "per si alguna cosa del que s'acaba de conèixer obrís una via per a reclamar quelcom addicional a la impugnació del partit". L'Espanyol, això sí, adverteix que no vol "reobrir polèmiques ni entrar per entrar en la via judicial per fer soroll si no hi ha alguna garantia mínima de poder obtenir alguna cosa". Quelcom que, fins a la data, no s'havia donat malgrat considerar que la temporada passada va ser greument perjudicat per "flagrants errors arbitrals". Tot i els greuges arbitrals, el club insisteix que no donen cap garantia de guanyar un cas als jutjats, tal com van estudiar fa uns mesos serveis interns i externs consultats pel club. 

Aquesta no va ser l'única controvertida acció arbitral que va perjudicar l'Espanyol la temporada passada. A la penúltima jornada, Gil Manzano i el VAR van condemnar els blanc-i-blaus en tres jugades clau: invalidar un gol completament legal de César Montes; no assenyalar falta prèvia sobre Braithwaite al gol de l'empat del València i no concedir un clar penal sobre el danès al minut 94. Tres errors arbitrals flagrants que sense els quals l'Espanyol podria haver evitat el descens matemàtic a Mestalla i jugar-s'ho tot davant l'Almeria en l'última jornada com a local.

stats