RCD Espanyol

L'Espanyol gira full: comença l'era de Domingo Catoira

El nou director esportiu amplia el contracte i es desmarca de Rufete

4 min
Mao Ye ha presentat Domingo Catoira com a nou director esportiu de l'Espanyol

BarcelonaL'Espanyol gira full i obre una nova etapa amb què vol recuperar la il·lusió de l'afició pel projecte. Després d'anunciar el final dels cicles de Vicente Moreno i Rufete, el club blanc-i-blau ha presentat un Domingo Catoira que ascendeix a la direcció esportiva per liderar el rumb d'una plantilla que no es pot conformar amb la permanència. "Volem tornar a il·lusionar la gent, acostar el club a l'afició i que se senti identificada amb l'equip i viceversa, aconseguir sinergies per assolir els objectius", ha comentat Catoira. El nou responsable de l'àrea esportiva ha admès que vol "revitalitzar l'essència i l'ànima que té l'Espanyol", sense deixar de banda el pes del planter. El canvi de rol li suposarà una millora salarial i una ampliació contractual, si bé el club no ha volgut donar detalls de la durada.

Nascut a Évian-les-Bains (França) el 1972, el nou director esportiu de l'Espanyol s'ha desmarcat de Rufete, que va ser el seu avalador l'estiu del 2020: "El futur del club ha de tenir el segell de Catoira, sense desmerèixer la feina que s'ha fet. El meu recorregut personal parla més d'un treballador de club que no pas d'una persona associada a una persona", ha matisat, mentre recordava que, a banda de l'alacantí, ha treballat amb altres professionals de prestigi com Braulio Vázquez (actual director esportiu de l'Osasuna), Mateu Alemany (director de futbol del Barça) i Pablo Longoria (president de l'Olympique de Marsella), entre altres destacats executius. Catoira es va poder formar amb ells fins a arribar a fer el seu propi camí: "No vaig poder tenir una gran carrera com a jugador i m'he hagut de fer un nom des d'un segon pla, als despatxos. Arribar a l'Espanyol l'estiu del descens és una de les millors decisions que he pres en la meva carrera, és un club especial i amb ànima".

Catoira ha assegurat que té clar el perfil que vol per a la banqueta: "Volem algú que il·lusioni la gent, que acosti el club a la grada i que n'entengui l'essència i la història i les amplifiqui, però no hem de tenir presses, sinó encertar la persona". El nou director esportiu ha deixat entreveure que és probable que incorpori alguna persona a la secretaria tècnica, càrrec que ocupava fins ara, i ha deixat clar que Tamudo, que ajudava Rufete a l'àrea tècnica, "és prou important per poder decidir què vol fer dins el club".

La designació de Catoira és una aposta més de l'era Chen per potenciar la promoció interna als despatxos. De la mateixa manera que Jordi Lardín va substituir Ángel Gómez, David Gallego va fer el mateix amb Rubi i Mao Ye amb José María Durán, ara Catoira agafa el relleu de Rufete. "Són decisions que estaven preses des de feia temps i que previstes per al moment actual. Són les millors per al nou projecte de l'Espanyol, i esperem aprendre dels errors comesos", ha afegit Mao Ye. El director general ha definit Catoira com "un professional de gran bagatge i recorregut", i ha apuntat que vol que l'Espanyol creixi "en tots els sentits, no només l'esportiu".

"Hem complert els objectius"

Una estona abans de la presentació de Catoira, Vicente Moreno ha pogut acomiadar-se de l'Espanyol. El tècnic se'n va agraït i també amb una espina clavada. "Teníem il·lusió de cara a aquest tercer any (la temporada 2022-23). Pensàvem que podíem fer un salt de qualitat, però no podem amagar que l'ambient fa mesos que s'ha enrarit i que probablement aquesta és la millor decisió i cal acceptar-la", ha comentat Moreno en una compareixença acompanyat dels seus assistents, Dani Pendín i Dani Pastor, a l'RCDE Stadium.

Moreno se'n va amb la sensació d'haver "complert els objectius marcats": "Primer vam pujar de categoria amb èxit i ara hem aconseguit la permanència amb solvència. Potser pel fet de tenir-la feta des de fa diverses jornades s'hi ha tret valor, però nosaltres ho donem per bo", ha comentat.

Lluny de fer retrets al club, Moreno ha tingut paraules d'agraïment per a totes les persones que l'han acompanyat al llarg d'aquests dos anys: "Quan se'ns va presentar la possibilitat de venir a l'Espanyol vam fer una fotografia del club per saber què ens hi trobaríem. Vam analitzar els pros i els contres i sabíem que estava en una situació traumàtica, després del descens, i que gairebé les úniques cares noves serien les nostres. Sabíem que no seria fàcil, però ha valgut la pena".

Moreno, que ha definit l'Espanyol com "un club espectacular en tots els sentits", considera que té "un marge de creixement brutal" i ha acabat dient que l'èxit només s'aconseguirà "si tothom va junt". Serà l'entrenador del filial, Luis Blanco, qui dirigirà el primer equip les últimes dues jornades de Lliga. El primer partit és dissabte (18.30 h, M. LaLiga) amb el València.

També s'ha despedit, però en aquest cas a través d'una carta, Rufete. "Al món professional cal entendre els temps, quan acaben les etapes i és el moment d'emprendre un nou camí", explica l'alacantí, que reconeix que va frenar l'intent del club de renovar-lo fa uns mesos perquè considerava que primer calia tancar la permanència. "Un cop aconseguida, malgrat la consecució de l'objectiu, se separen els nostres camins", sentencia Rufete, que assegura marxar "amb la consciència tranquil·la" d'un Espanyol on, afegeix, ha ajudat a construir "un projecte de valors i planter a llarg termini". Rufete, a més, apunta que ha assumit responsabilitats i que s'ha entregat "del tot".

stats