RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 13/05/2022

Comença l'efecte dominó: Moreno i Rufete deixen l'Espanyol

Chen Yansheng cessa el tècnic i no renova el director esportiu pel desgast del darrer curs

4 min
Vicente Moreno, en un partit de la temporada.

BarcelonaLa confirmació de la permanència matemàtica de l'Espanyol ha iniciat un efecte dominó als despatxos blanc-i-blaus. Chen Yansheng no ha volgut esperar al final de la Lliga i ja ha començat a executar les primeres decisions. El Vicente Moreno deixarà de ser l'entrenador i, Rufete, el director esportiu. El ha fet oficial aquest divendres el cessament del tècnic i la no renovació de Rufete. La sortida de Moreno s'explica per dues raons. D'entrada, una qüestió econòmica: d'aquesta forma, s'estalvia pagar-li l'any de contracte que tenia firmat. D'altra banda, Chen ha volgut ser honest amb el tècnic i no tenir-lo pendent una setmana més sobre si seguiria o no al club. Ara podrà negociar lliurement amb qualsevol entrenador. Moreno va sortir malament del Mallorca, on van fer creure públicament que volien retenir-lo quan ja tenien lligat al seu substitut, Luis García, i Chen ha volgut ser honest amb ell.

Amb Moreno, també marxen els seus assistents, Dani Pendín i Dani Pastor. No seran els únics: els seguirà un Rufete que finalitza contracte el proper 30 de juny i a qui no s'ampliarà el contracte. "El que desitgem és que el club trobi el rumb per il·lusionar la gent, que ho necessitem i molt”, apunten fonts de l’entitat. Els dos darrers partits de lliga els assumirà un tècnic interí. El missatge del propietari xinès és clar: l'Espanyol no pot conformar-se amb la permanència. La dinàmica que arrossega el club des de fa diversos mesos –l’Espanyol només ha estat capaç de sumar 14 dels 51 punts disputats al llarg de tota la segona volta– i la mala maror generada a Cornellà-El Prat convidaven a aplicar canvis dràstics en els càrrecs de responsabilitat del club.

Segons ha pogut saber l'ARA, Yansheng està molt preocupat amb el desencantament que hi ha entre l'afició de l'Espanyol i entén que hi ha hagut un gran desgast i esgotament en les persones que han liderat el projecte esportiu aquesta temporada. Malgrat valorar la feina que han fet, el president blanc-i-blau considera que és el moment d'apostar per un canvi de cicle.

L’afició blanc-i-blava fa temps que demana foc nou, de dalt a baix, per recuperar la il·lusió en un projecte que, si manté aquesta dinàmica el curs vinent, es tornarà a veure abocat al patiment. Dels quatre principals responsables del primer equip, però, només Chen iniciarà el curs vinent, ja que José María Durán va deixar el club a finals de març per desavinences amb el president. Yansheng, aleshores, no comprava el pla de Durán, que proposava prescindir de Rufete i fer una gran sacsejada a la plantilla, amb una trentena de moviments. Rufete era conscient del desgast que ha viscut la seva figura d’ençà de la sortida de Rubi i del posterior descens a Segona. El contracte de l'alacantí amb l'Espanyol expira al final d'aquesta mateixa temporada.

L'’empresari xinès, que segueix mantenint sobre la taula algunes propostes per vendre el club després de refusar l’oferta d’un grup nord-americà, torna a sacsejar l'organigrama després d'haver assegurat que s’implicaria més. Des de la seva arribada de Yansheng a l'Espanyol, ara fa sis anys, ja han deixat el club tres directors generals (Ramon Robert, Roger Guasch i José María Durán; tres directors esportius (Ángel Gómez, Jordi Lardín i Rufete, a banda d'Òscar Perarnau, que ocupava una posició superior a l'organigrama); i vuit entrenadors: Galca, Quique Sánchez Flores, Rubi, David Gallego, Pablo Machín, Abelardo, Rufete i Vicente Moreno.

Catoira, probable relleu de Rufete

Segons ha pogut saber l'ARA, la idea preferida de Yansheng per substituir Rufete no és buscar un relleu fora sinó promocionar talent intern. En aquest sentit, qui té més opcions a hores d'ara per convertir-se en el seu relleu és el fins ara secretari tècnic, Domingo Catoira, una figura a qui Rufete va incorporar el juny del 2020. Nascut a Evian les Bains (França) el 1972, Catoira va ser objecte de desig del Deportivo pocs mesos abans d'aterrar a l'Espanyol. Catoira va formar-se com a defensa central al planter del Deportivo, i el 2007 va donar el salt als despatxos al Benidorm, on havia penjat les botes. Posteriorment va treballar al Valladolid i al València en dues etapes (del 2010 al 2014 i del 2017 al 2020.

Falten per tancar els darrers serrells econòmics 

Pel que fa a Vicente Moreno, segons expliquen a l’ARA fonts del seu entorn, el tècnic se sentia amb forces de complir el tercer any de contracte que tenia firmat, però l'entitat ha decidit acomiadar-lo i mirar d'encetar una nova etapa per "engrescar l'afició". A l'espera d'acabar de negociar els serrells econòmics, la sortida es farà oficial entre aquest dijous i divendres.

Malgrat reivindicar que havia complert els objectius marcats pel club, el desgast intern i extern dels últims mesos, la pobra imatge mostrada per l’equip i la no revalorització de la plantilla han acabat pesant en contra d’un tècnic que cada cop seduïa menys una afició que reclama alguna cosa més que l’aprovat. 

Moreno, que no podrà acomiadar-se del públic des de la gespa, marxarà per la porta del darrere d'un Espanyol a qui ha aconseguit tornar a la màxima categoria i salvar sense excessiu patiment. El tècnic ha satisfet tots dos objectius amb més ofici que brillantor. I, no menys important, ho ha aconseguit malgrat la baixa inversió en reforços que el club ha acabat executant: des de l'estiu del 2020, l'Espanyol només ha gastat 8,7 milions d'euros en fitxatges. El preparador de Massanassa deixa l'equip amb 85 partits dirigits: 39 victòries, 20 empats i 26 derrotes, 123 gols a favor i 89 en contra. Moreno, però,  no ha aconseguit posar fi a l’agonia d’un equip que porta mesos vivint de rendes i que s’ha salvat per la bona gestió de la primera volta i perquè els rivals directes no han fet els deures a la segona. 

stats