RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 31/03/2022

El discutit Rufete, gran guanyador de la tempesta institucional a l’Espanyol

L'actual director esportiu va caure en gràcia a Chen durant la temporada del descens

3 min
Rufete manté la confiança de Chen Yansheng, fet que podria propiciar la seva continuïtat

BarcelonaL’Espanyol afronta un canvi de paradigma en què ha de redefinir quin model de club aspira a ser. El discutit Francisco Joaquín Pérez Rufete, director esportiu periquito que acaba contracte el pròxim 30 de juny, pot acabar resultant el gran beneficiat del divorci entre Chen Yansheng i José María Durán. La diferència de criteri pel que fa a la gestió entre el propietari i el ja exdirector general existia des de feia setmanes, però el detonant definitiu va ser la decisió de l’empresari xinès de no vendre el paquet accionarial que controla Rastar Group a un fons inversor nord-americà. 

Va arribar una oferta en ferm i les negociacions van assolir una fase bastant avançada. Els inversors esperaven poder negociar, però van topar-se amb la postura inflexible de Yansheng, que no va acceptar cap rebaixa. Segons ha pogut saber l’ARA, malgrat haver obviat l’interès d’aquests nord-americans, Chen segueix mantenint actualment sobre la taula diverses propostes d’altres inversors de pes interessats en comprar el club. “És un home de negocis pragmàtic, si li donen el que vol, marxarà”, explica a aquest mitjà una persona que l’ha tractat en els darrers anys. Els interessos que es mantenen avui, però, no es mantindran eternament: Yansheng haurà de decidir en els mesos que venen què fa amb el club. De moment, opta per implicar-se més. 

L’escenari d’una hipotètica venda era l’última via que hauria permès a Durán continuar a l’Espanyol. Un cop refusada l’oferta, no hi havia més alternativa que negociar un acord pactat entre les dues parts. El fins ara CEO va veure condicionat el seu futur quan va presentar al propietari blanc-i-blau un pla detallat amb tots els canvis d’entrades i de sortides que calia fer al primer equip –prop d’una trentena– i també a la direcció esportiva l’estiu vinent. Una finestra considerada cabdal des dels despatxos nobles del club, per la situació econòmica i esportiva que viu actualment l’entitat. Totes les parts coincideixen que ara és un moment clau per fer un salt qualitatiu quan es necessiten canvis profunds. Durán considerava que era el moment per prescindir de Rufete i apostar per un perfil de director esportiu més experimentat en qüestions com l’scouting i la venda de jugadors. Com va explicar l’ARA, el club havia sondejat Ramon Planes, que era l’opció preferida de Durán, però no l’única. Yansheng, però, va refusar aquell full de ruta, i es va produir un cisma insalvable entre les dues parts.

La relació entre Durán i el president xinès s'ha anat desgastant al llarg d'aquests dos anys de periple. El CEO collava el propietari per tal que aquest destinés tots els recursos possibles a la plantilla. Recentment es va plantejar, fins i tot, desenvolupar una nova ampliació de capital. Yansheng no estava acostumat que una figura li exigís tant des de Barcelona com feia Durán. La seva primera victòria van ser els 42 milions que l’Espanyol va invertir en un mercat hivernal, el del 2020, de rècord. Aquella inversió no va servir per evitar el descens a Segona, però sí per evidenciar un canvi de tendència en matèria de fitxatges: l’Espanyol deixava de pensar en tornar deute i centrava els esforços en enfortir el projecte esportiu. Ara, consolidada la permanència, era el moment de fer el següent pas. 

La gestió del descens reforça Rufete

També hi havia divergències entre els encarregats de la gestió econòmica i esportiva. “Quan Rufete va negociar la seva renovació, va reclamar a Chen més poder econòmic per rematar operacions després de contactar amb agents i d’anar a veure jugadors in situ”, explica un antic empleat de l'Espanyol. Durán hauria frenat algunes operacions que Rufete tenia avançades, cosa que hauria generat tensions dins del club. Que les àrees econòmiques i esportives no anessin alineades va provocar una pèrdua de confiança absoluta de Yansheng cap a Durán, perquè mesos abans Rufete s’havia guanyat el crèdit de l’empresari xinès.

"Chen va canviar la percepció que tenia de l’alacantí quan l’actual director esportiu va fer una passa endavant per situar-se com a entrenador en el tram final de la Lliga 2019-20, després de la destitució d'Abelardo. “Des d’aleshores, Chen li té confiança plena a Rufete, amb aquest gest se’l va guanyar”, explica aquesta font. Un suport que es va encarregar de confirmar el mateix Mao Ye després de ser anunciat com a nou CEO de l’Espanyol: "Rufete porta quatre anys al càrrec i ha construït confiança i sintonia entre la presidència i la direcció esportiva. Són dues persones que s’entenen”. El futur de l'alacantí, que fins fa poques setmanes estava més fora del club que dins, ha fet un gir radical amb la sortida d'un Durán en qui Chen mai va acabar de confiar. Ell és el guanyador de la tempesta institucional d'aquesta setmana.

stats