RCD Espanyol

Terratrèmol institucional a l'Espanyol: Durán plega per discrepàncies amb Chen

El president xinès vol implicar-s'hi més i Mao Ye apunta a nou director general

3 min
Mao i Durán en la darrera junta d'accionistes de l'Espanyol.

Crisi institucional a l'Espanyol. Coneguda la notícia que Chen Yansheng seguirà al capdavant del club després d'haver obviat l'interès d'un grup nord-americà per comprar el paquet accionarial controlat per Rastar Group, l'entitat blanc-i-blava perd ara el seu màxim executiu, José María Durán Farré. El club ha fet oficial la finalització contractual de l'executiu "de mutu acord". Aquesta sortida, segons ha avançat La Grada Online i ha pogut confirmar l'ARA, es deu a desavinences de Durán amb el propietari del club, Chen Yansheng.

La seva sortida provocarà dos canvis en l'organigrama del club. D'una banda, Chen Yansheng farà un pas endavant i s'implicarà més en el dia a dia: prendrà les regnes de la gestió directa, fins ara delegades en Durán. La sortida de Durán implica que el club perdrà un interlocutor amb ampli coneixement de l'entitat, de la Lliga espanyola i de la gestió esportiva. A canvi, guanya força el vessant xinès de Rastar.

El fins ara subdirector general i conseller del club, Mao Ye Wu, ascendeix a la posició de conseller delegat. "Aquesta decisió s'emmarca en els plans de desenvolupament de l'entitat del president Chen Yansheng i del consell d'administració. El mandatari periquito considera necessari un canvi en el model de gestió del club", ha assenyalat l'Espanyol en un comunicat. A partir d'ara, Yansheng participarà de forma directa amb el nou CEO a la planificació estratègica de la propera campanya, impulsant canvis que accelerin el creixement del club. "Vull remarcar el compromís del president amb el club. Aquest canvi és degut a que ell vol implicar-se encara més en la gestió diària del club. Vull agrair-li personalment que hagi apostat per mi", ha explicat Mao Ye als mitjans del club. Segons ha apuntat el nou CEO, Yansheng ha donat per finalitzada una primera etapa al club, en clau financera i patrimonial, i ara "comença una segona etapa de major implicació per continuar impulsant el creixement de les altres àrees del club".

Aquest xinès resident a Barcelona és un dels homes de màxima confiança de Chen Yansheng, tant pel paper que va tenir facilitant l'entrada de l'empresari asiàtic com per la comunicació que han mantingut. De perfil tècnic i discret, Mao Ye ha exercit en nombroses ocasions com a traductor del president en diferents actes públics i reunions privades de la junta directiva. El nou CEO del club va començar supervisant el futbol femení i, des del 2017, va centrar-se en l'àrea internacional i de negoci.

Mao Ye va aterrar a l'Espanyol el gener del 2016, coincidint amb l'entrada de Rastar Group. Anteriorment ocupava un càrrec a RCD, el despatx d'advocats Rousaud Costas Duran –gestionat per qui fins al 2018 va ser vicepresident de l'Espanyol, Adolf Rousaud–, que va gestionar l'operació de compravenda entre Dani Sánchez Llibre i Chen Yansheng (i el mateix que estava gestionant alguns aspectes burocràtics derivats de l'interès del grup nord-americà que al novembre va acostar-se al club). També havia ocupat el càrrec d'auditor a la consultoria PriceWaterhouseCoopers. Format a la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat Abat Oliva CEU, Mao Ye té coneixements en anàlisi i comptabilitat financeres.

La figura que va posar ordre al club

Mao Ye Wu serà el quart director general corporatiu de l'Espanyol sota el mandat de Chen Yansheng. Anteriorment van ocupar aquest càrrec Ramon Robert, Roger Guasch (en una direcció general doble, ja que ell s'encarregava de la part econòmica i Òscar Perarnau de l'esportiva) i, finalment, José María Durán Farré, que ja havia treballat a l'Espanyol entre el 2014 i el 2016 com a director financer. Va sortir del club, precisament, per l'arribada de Rastar.

Els directors generals de l’Espanyol sota el mandat de Chen Yansheng

PRESIDENT: CHEN YANSHENG

Ramon Robert

Roger Guasch

Mao Ye Wu

José María Durán Farré

gener 2016

gener 2018

gener 2018

desembre 2019

desembre 2019

març 2022

març 2022

actualitat

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

PRESIDENT: CHEN YANSHENG

Ramon Robert

gener 2016

gener 2018

Roger Guasch

gener 2018

desembre 2019

José María Durán Farré

desembre 2019

març 2022

Mao Ye Wu

març 2022

actualitat

PRESIDENT: CHEN YANSHENG

Ramon Robert

gener 2016

gener 2018

Roger Guasch

gener 2018

desembre 2019

José María Durán Farré

desembre 2019

març 2022

Mao Ye Wu

març 2022

actualitat

Considerat un dels executius més prestigiosos de la Lliga, Durán va aconseguir posar ordre a l'Espanyol després de fer-ho al Getafe. Malgrat no haver pogut evitar el descens –va arribar al club el desembre del 2019–, va capgirar el paradigma econòmic i esportiu del club: va posar fi a la política de reinvertir només el 50% dels ingressos derivats per vendes en nous reforços. Soci blanc-i-blau des de fa 47 anys, Durán va ser clau per portar jugadors com Cabrera (coneixia que la seva clàusula era de 9 milions), entre d'altres. La seva sortida pot tenir efectes directes en la planificació esportiva de la temporada 2022-23, ja que Durán era el principal avalador de Ramon Planes, un dels perfils preferits per ocupar el càrrec de director esportiu.

stats