Recuperar la dignitat a Europa per estrenar l'era Laporta

L'equip vol canviar la imatge a la Champions i Koeman no llença la tovallola: "Res és impossible"

4 min
Pedri i Messi, alumne i professor

BarcelonaSense Gerard Piqué ni Ronald Araujo, però amb president i amb Messi. L'expedició blaugrana, comandada per Joan Laporta i Rafa Yuste, que serà el pròxim vicepresident esportiu, ja és a París. Amb la llosa de l'1-4 de l'anada, però amb l'optimisme renovat després de remuntar a la Copa contra el Sevilla i tenir, per fi, un president, el Barça s'enfrontarà aquest dimecres al PSG (21 h, Movistar Liga de Campeones).

L'historial de desfetes a la Lliga de Campions dels últims anys a domicili (París, Torí, Roma, Liverpool i Lisboa) fa que la paraula remuntada es digui amb la boca petita. L'equip i una bona part de l'entorn, sense renunciar-hi, s'aferra més a les paraules competir i "donar una bona imatge" a la capital francesa. Són els conceptes que més han utilitzat Ronald Koeman i Frenkie de Jong a la prèvia, en què també s'ha parlat de remuntada, però tocant de peus a terra.

"Tenim un resultat molt dolent en contra. Però sempre hi ha vida. És evident que necessitem un partit rodó. No és el mateix aixecar un 1-4 contra el PSG a casa seva que un 2-0 contra el Sevilla a la Copa i al Camp Nou", ha evidenciat l'entrenador. "Dependrà de com comencem el partit, de l'energia que hi posem per intentar complicar la vida al PSG i sobretot de l'efectivitat. Ells en van tenir molta a l'anada. Però nosaltres som un equip que surt sempre a guanyar i que genera moltes oportunitats", ha afegit Koeman.

"No sé si el resultat de l'anada és just, però sabem que vam fer un mal partit. Ara hem de creure fins al final en les nostres possibilitats. Anem a París amb la intenció de competir, de guanyar, de donar una bona imatge i, si pot ser, de classificar-nos", ha reblat De Jong.

I la paraula remuntada? "Res és impossible", no s'ha cansat de repetir Koeman. "Nosaltres hi creiem. Els jugadors hi hem de creure", ha sentenciat el migcampista. De fet, De Jong va ser un dels artífexs de la remuntada que l'Ajax va aconseguir fa tot just un parell de temporades en una tornada de vuitens de final de la Champions. Aquell Ajax ple de jugadors joves i que tant va meravellar el curs 2018-19 a Europa va capgirar un 1-2 encaixat a Amsterdam amb un correctiu a domicili al Santiago Bernabéu (1-4).

Les remuntades més sonades de l'última dècada a la Lliga de Campions tenen el Barça com a principal protagonista. Per una banda, el 6-1 que va clavar al PSG al Camp Nou a la tornada dels vuitens la temporada 2016-17. I, per l'altra, les desfetes a l'Olímpic de Roma (3-0) en la tornada dels quarts la 2017-18 i d'Anfield (4-0), en la tornada de les semifinals de la 2018-19. Tant el Roma com el Liverpool van capgirar una renda de tres gols en contra de l'anada, una fita que no passava des del curs 2002-03, quan el Deportivo de la Corunya va capgirar un 4-1 contra el Milan i va superar els italians per 4-0 a la tornada dels quarts de final.

Un nou lideratge

El Barça no estarà sol a París i, malgrat que Joan Laporta encara no hagi estat proclamat president de manera oficial, els futbolistes ja compten amb el seu escalf. Presents a l'expedició, Laporta i Rafa Yuste van saludar els futbolistes un a un a l'aeroport abans d'agafar l'avió cap a París i l'endemà d'haver visitat la plantilla a la ciutat esportiva.

Koeman, que va destacar positivament que Laporta conegui ja alguns dels jugadors, entre ells Leo Messi, també va celebrar que el club, quatre mesos després, tingui president. "El conec d'haver-nos saludat algunes vegades. També me n'havia parlat Frank Rijkaard, que va ser entrenador del Barça quan Laporta era president. Sé que és un president que dona molta confiança als jugadors i que està compromès amb el seu càrrec per ajudar els futbolistes i l'equip tècnic. Ens va venir a veure a l'entrenament [dilluns], va tenir unes paraules i hi va haver molt bon rollo", ha explicat el neerlandès.

"És molt bo que el club ja tingui president. Encara no hi he parlat, però segur que en tindré l'oportunitat. Ens va desitjar molta sort i ens va dir que sortim a París a competir", ha comentat per la seva banda Frenkie de Jong.

Per no caure als vuitens, un ronda que el Barça ha superat de manera consecutiva des de la temporada 2006-07, els blaugranes hauran de remar contra la golejada encaixada a l'anada i, també, contra les baixes. Sobretot en defensa, on Koeman només té tres centrals disponibles del primer equip: Clément Lenglet, Samuel Umtiti i Òscar Mingueza. Tots tres van ser titulars dissabte a El Sadar, en el triomf contra l'Osasuna, en què el tècnic va repetir l'esquema de jugar amb tres centrals per tercera vegada consecutiva. L'entrenador ha confessat que van voler córrer massa amb la tornada d'Araujo, que va jugar uns minuts a Sevilla fins que va a tornar el dolor al turmell dret, i que no prendran més riscos amb l'uruguaià.

Sense duel Messi-Neymar

La baixa més destacada del PSG continua sent Neymar. Els francesos, que tampoc podran comptar amb Moise Kean, autor d'un gol a l'anada, ni amb Juan Bernat (lesionat de llarga durada), sí que han recuperat Ángel Di María.

L'entrenador parisenc, Mauricio Pochettino, ha lamentat així la baixa del brasiler: "Ha fet un gran esforç per intentar ser-hi, no només per a aquest partit, sinó per estar en forma com més aviat millor. És una llàstima perquè a ell li feia molta il·lusió jugar el partit. Tenia expectatives de recuperar-se, però encara li falten alguns dies".

Neymar es va lesionar en el partit entre el Caen i el PSG.

Pochettino no ha volgut donar l'eliminatòria per tancada malgrat l'avantatge de l'anada i ha afirmat que hauran d'estar concentrats els 90 minuts que queden. El Barça, ara que estarà governat per un president "desacomplexadament cruyffista", malgrat que tingui per gairebé impossible la remuntada, farà bé si comença a recuperar a la Champions aquelles paraules màgiques: "Sortiu i gaudiu".

stats