La reobertura dels estadis comença a València i les Balears

El govern autoritza fins a 5.000 seguidors a les zones de menys incidència

i
Martí Molina
2 min
Leo Messi, al Camp Nou

BarcelonaLes lligues professionals de futbol i de bàsquet podran tenir públic a partir d’aquest cap de setmana. Això sí, amb molts condicionants. El primer, la incidència del virus al territori on s’han de disputar els partits. A part d’això, només hi podrà haver un 30% de l’aforament, fins a un màxim de 5.000 persones. A la pràctica, vol dir que tan sols les Balears i el País Valencià, a més de Galícia -zones que estan en la fase 1 de la pandèmia-, podran acollir-se a la reobertura autoritzada pel govern espanyol. La resta hauran d’esperar una o diverses setmanes, o ja fins a l’inici de la temporada vinent.

El ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, i la ministra de Sanitat, Carolina Darias, van exposar el pla per a la reobertura, que es va establir a correcuita després de la reunió entre el govern i les lligues de futbol i de bàsquet. “Em feia patir deixar entrar públic a uns estadis i a uns altres no, però em van assegurar que els clubs n’eren ben conscients”, justificava Uribes, posant l’accent en el fet que tan sols queden dues jornades a la lliga de Primera Divisió de futbol. En canvi, en queden quatre a Segona, més els partits d’ascens. I també queda per jugar el play-off per al títol a la lliga de bàsquet. “Hem d’anar partit a partit. Les mesures s’aniran actualitzant en les pròximes setmanes”, afegia.

A efectes pràctics, els partits amb públic seran el València - Eibar i el Vila-real - Sevilla, de Primera. I el Castelló - Ponferradina, Mallorca - Alcorón i Lugo - Mirandés, de Segona. “No són tots els partits, però és una mostra significativa”, afegia el titular d’Esports. Més a llarg termini, Uribes també es va referir a l’Eurocopa, que tindrà en La Cartuja (Sevilla) una de les seus. La previsió, si l’evolució de la pandèmia ho permet, és que hi hagi fins a 16.000 espectadors per veure els partits de la selecció espanyola.

La norma impedirà que estadis com el Camp Nou puguin tenir espectadors fins a la temporada vinent. El govern espanyol no va voler entrar en detalls sobre el percentatge de públic que s’autoritzaria a partir de l’agost. Ni tan sols va poder garantir si s’obririen les portes -sempre al·legant l’evolució de la pandèmia-, però es mostrava optimista.

Amb mascareta i distància

Mentrestant, Darias va detallar el protocol per accedir als estadis, on tan sols es permetrà que hi vagin els aficionats locals -sense desplaçaments-. El ministeri no dictarà les normes que han de seguir els clubs per sortejar les entrades, però sí que obligarà a mantenir una distància d’un metre i mig entre els aficionats, i que l’entrada i la sortida es facin de manera esglaonada i per sectors. Tampoc es podrà menjar ni fumar, s’haurà de prendre la temperatura a l’entrada i els assistents hauran de portar una mascareta FFP2 sense vàlvula.

stats