Rugbi
Esports 05/06/2022

La Santboiana, campiona de la Lliga de rugbi 16 anys després

El degà del rugbi català tanca de la millor manera la temporada del centenari al derrotar l'Ordizia a la final (23-17)

2 min
La Santboiana s'ha proclamat campiona de lliga de rugbi

Barcelona16 anys després, la Santboiana torna a regnar al rugbi espanyol. El degà del rugbi estatal s’ha proclamat campió de Lliga per primer cop des de l’any 2006 al derrotar l’Ordizia basc a la final jugada precisament a casa, a Sant Boi, al Baldiri Aleu (23-17). Aquest és el primer cop que l’equip del Baix Llobregat guanya la Lliga amb el nou format de play-off, ja que l'últim títol va ser conquerit encara amb el format de Lliga amb partits d’anada i tornada. L’equip català posa punt final al llarg període de domini dels clubs de Valladolid, campions sempre amb el format de play-off, fins ara.

El triomf de la Santboiana, que havia aconseguit ser el club amb més victòries des de l'inici de la temporada, posa un punt final magnífic a la temporada en què se celebrava el centenari del club, fundat el 1921 per Baldiri Aleu, fill de Sant Boi que havia descobert aquest esport a França. Les celebracions del centenari s'han allargat tota la temporada 21/22 per poder celebrar-lo amb l'afició després de la pandèmia. Aquest és el vuitè títol de Lliga de la Santboiana (1983-84, 1986-87, 1988-89, 1995-96, 1996-97, 2004-05, 2005-06 i 2021-22).

El partit, amb el Baldiri Aleu ple de gom a gom i la presència de molts aficionats de l’Ordizia en un clima de germanor entre aficions, ha començat amb un recordatori al minut 5 de partit, quan totes les aficions han fet silenci, per recordar el jugador samoà de l'Ordizia, Kawa Leauma, que ha mort aquest any en tràgiques circumstàncies. L’Ordizia s’ha posat per davant amb una marca als 10 minuts de joc de l’irlandès Elliot Ryan (0-7), però l’equip català ha reaccionat amb ràbia amb un assaig d’Imanol Martínez transformat per Javier Rojas (7-7). Els dos jugadors que en tot just cinc minuts han decidit aprofitar el vent a favor per sumar més punts gràcies a dos drops (13-7). A la segona part l’Ordizia ha perdut per lesió Ryan, que ha atacat una vegada i una altra sense sort contra una Santboiana que ha donat un cop definitiu amb un assaig de l’argentí Nacho Contardi (20-7) als 56 minuts de joc.

L'equip dirigit per Sergi Guerrero, que era jugador de la Santboiana la temporada de l'últim títol de Lliga fins ara, el 2006, ha aconseguit defensar amb encert i el marcador només s'ha mogut en l'últim minut amb una marca visitant quan el partit ja estava decidit, i s'ha donat pas a la festa sobre la gespa del Baldiri Aleu. El partit, marcat per les altes temperatures i el cansament, ha acabat sense gaire ritme, amb moltes lesions i substitucions, fet que ha tallat les ales a un Ordizia que ja suma tres subcampionats però no aconsegueix guanyar un títol que torna 16 anys després allà on tot va començar. A casa la Santboiana.

stats