RUGBI
Esports 06/03/2016

La Santboiana recupera sensacions i s'endú el derbi (34-13)

Els del Baix Llobregat sumen el bonus ofensiu i mantenen la quarta posició, mentre que el Barça es queda sense opcions de 'play-off'

Imatge del Barça-Santboiana de la primera volta

BarcelonaDesprés de la dura derrota al camp del Quesos, la Santboiana ha recuperat sensacions i ha derrotat el Barça en el derbi català de la Divisió d'Honor de Rugbi (34b-13). Els del Baix Llobregat han sumat el bonus ofensiu i han pogut mantenir la quarta posició (amenaçada per la victòria dissabte del Bathco) mentre que els blaugranes s'han quedat gairebé sense opcions de classificar-se per al 'play-off' per al títol.

Era un partit entre dos equips que tenen aspiracions diferents però que arribaven al derbi amb sensacions oposades. La Santboiana, candidata a acabar entre els quatre primers classificats, està afectada per una plaga de lesions importants i venia de perdre amb contundència al camp del líder. Mentre que el Barça, afavorit pels reforços d'hivern, havia acumulat sis partits invicte (quatre victòries i dos empats), escapant-se del descens i somiant fins i tot en colar-se en el 'play-off' per al títol.

L'inici ha estat rocós, travat, amb una defensa forta i pocs atacs culminats amb èxit. S'han imposat les accions defensives, les ajudes i el nivell físic dels dos equips. A l'equador del primer temps el marcador era d'empat a tres que reflectia a la perfecció el que es veia a la gespa, amb molt de joc al mig del camp i poques arribades a la zona de vint-i-dos.

L'equilibri, però, s'ha trencat quan la Santboiana ha pogut sortir amb velocitat. Una acció de 'pick&go' al mig del camp que ha culminat amb un atac ràpid per l'esquerra que ha culminat Javi de Orbaneja. Noel Marx, amb un cop de càstig, ha ajustat el marcador per al Barça però un nou atac a l'esprint, també per l'esquerra, ha finalitzat amb la marca de Pichot per situar –amb la transformació posterior– el 15-6 amb el que s'ha arribat al descans.

Si el primer temps ha estat rocós, la segona part ha començat més o menys igual. La diferència ha estat el domini de la Santboiana, que ha jugat amb les idees més clares i imposant-se com a equip. El Barça s'ha tancat al seu camp i ha mirat d'evitar els atacs locals. La defensa dels de Ricardo Martinena ha sigut forta i difícil de penetrar, i els espectadors es preparaven per un final que prometia ser ajustat. Al final, no ha estat així.

Les coses s'han començat a torçar per als blaugranes arran de l'expulsió temporal de Barbarit, per una enganxada amb un jugador local després de disputar una pilota. Amb superioritat, la Santboiana ha fet un pas més i ha aculat els visitants a la seva zona de 22. La pressió ha estat intensa i així ha arribat un error en la sortida de la pilota –un avant– que no ha desaprofitat l'equip local per imposar-se a la melé i aconseguir l'assaig de Casey (65'). I, només dos minuts després, un nou error –ara a la construcció de la jugada– del Barça ha permès que Javi de Orbaneja recuperés l'oval i encarés tot sol la zona de marca. Amb només dos minuts la Santboiana ha sentenciat i ha aconseguit la bonificació.

Els últims deu minuts han estat un tràmit. El Barça els ha pogut jugar amb superioritat gràcies a la targeta groga a Chipman, i els blaugranes ho han aprofitat per aconseguir la marca de l'honor, per mitjà d'Urrutia. Però Barbero, a les acaballes, ha fet un últim assaig local per situar el definitiu 34-13.