Esports

El secret nutricional que ha seduït Pau Gasol i Iker Casillas

Una aplicació valenciana que utilitza la IA per personalitzar dietes triomfa entre els esportistes

3 min
El nutricionista Javi Guerrero, un dels socis fundadors de l'aplicació INDYA

BarcelonaJavi Guerrero, un nutricionista; Carlos Laserna, un especialista en màrqueting i relacions públiques, i Javi de la Llave, un enginyer, són els socis fundadors d'INDYA, una aplicació valenciana que ha seduït Pau Gasol, Iker Casillas i Rudy Fernández, que en són ambaixadors i inversors. Aquesta plataforma utilitza la intel·ligència artificial (IA) per personalitzar plans nutricionals per a futbolistes, ciclistes, pilots, judokes i atletes professionals.

Aquesta aplicació, que compta amb més de 20.000 esportistes amateurs, ha experimentat un gran creixement. Tot i no aconseguir la inversió necessària, INDYA tancarà l'exercici amb una facturació neta de més de 800.000 euros. "Som uns emprenedors atípics. Nosaltres aspiràvem a tenir una feina guai i un salari. Fins al 2020, tota la inversió era a pulmó. Anàvem al banc, demanàvem crèdits i, a mesura que guanyàvem diners, els reinvertíem", diu Guerrero, que té 37 anys.

Javi Guerrero té 37 anys.

Fins al 2019 INDYA només donava servei de manera presencial a València, però la pandèmia va obligar els emprenedors a donar un servei telemàtic. "Teníem la hipòtesi que la digitalització en nutrició era possible. Hi havia alguna empresa, però es podia fer millor. El producte que tenim avui és el resultat de molts anys d'experiència i d'intentar solucionar els problemes de l'esportista", explica Guerrero.

Les tarifes comencen a partir dels 23 euros mensuals. "Amb la tecnologia hem aconseguit que un esportista pugui veure com està el cos, el cicle de descans i el sistema nerviós, i com impacta l'alimentació en aquests indicadors. Per primera vegada podem fer visible la nutrició, i amb la tecnologia aconseguim canviar la dieta en temps real. És com un Google Maps que et recalcula la ruta si t'equivoques per arribar al mateix destí. Fem el mateix amb la dieta: si has dormit malament, si el teu entrenament canvia o no millores el teu pes, automàticament la dieta, amb la IA, es readapta a les teves necessitats i reajusta les receptes", explica en declaracions a l'agència Efe.

"Vam començar amb alguna cosa per poder guanyar-nos bé la vida i ara veiem que podem ser una empresa d'alt potencial de creixement i tenir un impacte molt positiu a la societat, perquè ajudarem la gent a millorar el rendiment i la salut", reconeix. Tot i que han assessorat professionals com la jugadora de pàdel Ana Cortiles, el ciclista Álvaro Lobato, la triatleta Sonia Ruiz o el judoka Alonso Urquiza, un dels sectors que els han permès créixer més és el dels esportistes amateurs. Els pilots Aleix Espargaró i Àlex Rins i el futbolista André Ramalho van passar de clients a inversors i ambaixadors.

"Cal entendre molt bé l'esport"

"Fem servir la tecnologia per conèixer la fisiologia de l'esportista. Cal entendre molt bé l'esport i aportar-los una solució. Moltes les hem provat inicialment amb un esportista professional, i ha funcionat molt bé", diu Guerrero. Quan un esportista se subscriu a un pla d'aquesta aplicació valenciana, se li demana el seu objectiu i el nivell de salut, però també si té temps per cuinar i els seus gustos i preferències. "En quinze minuts tenim una foto completa de la teva vida i a partir d'aquí comença la màgia. La IA permet fer els càlculs en temps rècord, i ja hem aconseguit dissenyar una planificació nutricional en menys d'un segon. Un equip humà valida que els càlculs estiguin ben fets i que la dieta encaixi amb les necessitats de l'esportista. Aleshores publiquem el menú i el client té sempre accés un xat per parlar amb els nutricionistes de carn i ossos", destaca.

stats