23/12/2020

Sexe sense amor

2 min

Eduardo Galeano va escriure que el gol és l’orgasme del futbol. Sovint s’han comparat els dos plaers. Amb rèpliques brillants: “Hi ha qui ha comparat un gol amb un orgasme; no hi estic gens d’acord: és molt millor el gol”. El que va fer Raúl de Tomás diumenge a Cornellà i al Prat (i cito les dues ciutats perquè el xut es va fer des d’una i va entrar a la porteria de l’altra) ens va provocar un orgasme col·lectiu. El millor gol que li he vist marcar mai a l’Espanyol (i ja són quaranta anys de veure’l marcar gols). El millor gol del món de l’any 2021. Sí, 2021, no és cap errada: el del 2020 es va concedir tot just tres dies abans de l’obra d’art de RDT. Tal com va dir la mateixa FIFA, RDT s’ha presentat -amb un gol marcat el 2020- a ser el gol Puskas del 2021. Ho tenia tot: el control, el barret al defensa i el xut a cinquanta-tres metres de la porteria.

L’Espanyol acabarà l’any líder de Segona. I en bona mesura serà gràcies als gols i al talent de RDT. L’equip és el màxim golejador de la categoria amb trenta gols i el davanter centre el Pitxitxi provisional amb dotze (un 40% dels de l’equip). És un dels millors jugadors que he vist amb la samarreta de l’Espanyol. Un dels tres millors davanters de la nostra història. Té nivell d’equip Champions. Poso un ciri a Santa Rita perquè -com a mínim- ens duri fins a final de temporada i no se’ns constipi. Però.

No l’estimo. Em dona molt plaer però no l’estimo. Tinc la sensació que només juga pensant en ell. Em posen molt nerviós les pèrdues absurdes que massa sovint comet en zones perilloses. Algunes faltes fora de lloc (per exemple la que va fer tres minuts abans del gol, que l’àrbitre no va xiular per aplicació de la llei de l’avantatge i que no va sancionar amb targeta per aplicació de la llei de l’oblit). La indolència en molts moments del joc. Els dríblings impossibles i lents rodejat de tres defenses. No és una crítica: és una explicació dels meus sentiments. O encara millor: el que explica els meus sentiments és com em costa perdonar-li els defectes.

Òbviament, cada cop que marca l’hi perdono tot. I si marca gols com el de falta contra el Logronyès l’estimo durant una estona. I diumenge, amb el millor gol de l’any, vaig arribar a pensar que el que hi ha entre nosaltres és amor vertader. Però no, hi ha sexe, que ja és molt. De fet, sovint els confonem. Però jo no soc ni prou jove ni prou gran per caure en aquesta confusió.

stats