Laporta trenca el seu silenci sobre la Superlliga: "És una necessitat"

El Barça es manté a la competició malgrat la desbandada de participants perquè espera negociar amb la UEFA un nou repartiment del pastís

4 min
Laporta, present per veure el Barça d'handbol

BarcelonaPer tornar a ser president del Barça, Joan Laporta va executar una campanya estudiada al mil·límetre amb el seu carisma i la seva capacitat oratòria al centre de l'estratègia. L'advocat barceloní, més madur i prudent que en la seva primera etapa a la llotja del Camp Nou, va concedir quasi mig centenar d'entrevistes entre mitjans tradicionals (catalans, espanyols i estrangers) i noves vies de difusió (YouTube, Twitch, etc.) per guanyar-se el suport dels socis a les eleccions i construir un estat d'opinió favorable en tots els fòrums blaugranes. Als actes temàtics de la seva candidatura, ell portava la veu cantant i repartia els torns de paraula entre futurs directius i executius de cada àrea concreta. El Laporta aspirant estava a tot arreu i mirava de respondre a tot el que se li demanava, sempre amb cura de no passar-se de rosca. En canvi, el Laporta president ha acumulat més de cinc setmanes, des del discurs impecable el dia de la seva investidura, sense fer declaracions públiques més enllà de les breus aparicions a la Cartuja per celebrar la Copa del Rei.

La seva veu per fi ha sonat per oferir una postura oficial del Barça amb la Superlliga, una competició que encara valora positivament malgrat la desbandada de participants de les últimes jornades. En declaracions a TV3, el president culer ha trencat breument el seu silenci. "La Superlliga és una necessitat, però l'última paraula la tindran els socis. Els clubs grans aportem molts recursos i hem de dir la nostra sobre el repartiment econòmic. Hi ha hagut pressions a alguns clubs, però la proposta segueix existint. Nosaltres fem unes inversions molt importants, els salaris són molt alts i s'han de tenir en compte totes aquestes consideracions i els mèrits esportius", ha dit des de les instal·lacions del Trofeu Comte de Godó, a Barcelona.

De moment, el "lideratge fort" que va prometre el mandatari en la cursa electoral es percep sobretot de portes endins, quan rep Mino Raiola i el pare d'Erling Haaland, estableix les bases d'una negociació per renovar Leo Messi o baixa al vestidor per mostrar proximitat i afecte a jugadors i tècnics. De portes enfora, és Ronald Koeman qui continua fent de portaveu del club (Elena Fort, portaveu de la junta, encara no s'ha estrenat amb els micròfons). Així, en la prèvia del partit de Lliga contra el Getafe, l'entrenador neerlandès va haver de respondre preguntes sobre el terratrèmol provocat per la Superlliga. Si bé va admetre que Laporta l'havia informat sobre el projecte "salvador" de Florentino Pérez, va optar per passar-hi de puntetes i dedicar esforços a criticar la UEFA, a qui va acusar de pensar "només en els diners". Això sí, no es va estar d'alinear-se amb el punt de vista de Gerard Piqué, que va celebrar la fugida dels clubs anglesos de la Superlliga dient que "el futbol pertany més que mai als aficionats" i sosté que la iniciativa de tancar la competició europea per als millors equips "no és positiva a llarg termini".

El carro daurat de Florentino, Agnelli... i Bartomeu

Laporta i els nous gestors del Barça segueixen endavant amb el projecte perquè, tal com expliquen des del Camp Nou a l'ARA, "esportivament és molt atractiu i aporta més recursos econòmics". El segon motiu pren importància per la delicada situació financera del club, resumida en 730 milions d'euros de deute a curt termini, un horitzó amb més de 300 de pèrdues i dificultat immediata per pagar el salari d'uns jugadors que ja van acceptar un ajornament fa uns mesos. De fet, s'ha demanat un avançament dels drets televisius del curs que ve per compensar la falta de tresoreria. Tenint en compte aquest context, i que l'auditoria que la directiva va encarregar encara no està tancada, els més de 300 milions que prometia l'inversor de la Superlliga apareixien com una solució decisiva, com un argument amb molt de pes per dissuadir una eventual crítica a l'assemblea. Compensava pujar al carro daurat que van posar en marxa Florentino, Agnelli i Bartomeu encara que el gest ataqués el principi d'autoritat de la UEFA. Ara, amb la iniciativa tocada de mort, al Barça accepten la derrota parcial, però avisen: "Entrem en un període de reflexió i de negociació". La pàgina no es passarà així com així. "Els anglesos i els italians no han abandonat la Superlliga gratis", reblen.

Perquè, com Piqué va apuntar al programa Universo Valdano, Laporta "ha heretat el Barça en unes circumstàncies econòmiques molt negatives". Per això el president culer, que va ser l'últim a signar el projecte (entre dissabte i diumenge) i el va deixar pendent de l'aprovació dels socis, manté el desafiament com a mesura per lluitar per una gestió dels ingressos més profitosa per al club més valuós del món segons Forbes. Un desafiament de perfil baix i amb la boca petita que el planeta futbol interpreta com un fora de joc de manual, però que al Camp Nou confien que serveixi per canviar determinats funcionaments i poder seguir aspirant a l'excel·lència esportiva. De fet, aquesta prudència serveix perquè el president de la UEFA, Aleksander Ceferin, en certa manera disculpi Laporta del sidral. "M'ha decebut tothom, però ell menys. Fa molt poc que l'han triat com a president i està molt pressionat per la situació econòmica del Barça, però és un negociador astut i s'ha assegurat una sortida [l'eventual vot contrari de l'assemblea]", explica el mandatari eslovè en una entrevista a 24ur.com.

stats