El Laporta més optimista busca la complicitat de Messi

El nou president estrena el mandat demanant “estabilitat”, prometent “valentia” en les decisions i marcant-se l’objectiu de guanyar Copa i Lliga

3 min
Joan Laporta

BarcelonaMentre els primers convidats arribaven al Camp Nou, Joan Laporta es reunia amb Carles Tusquets a les oficines del Barça per formalitzar el traspàs de poders. Feia poques hores que havia tancat l'aval bancari de gairebé 125 milions, l'últim pas per ser investit president. Visiblement content, i ja amb les claus del club a la butxaca, sortia a la tribuna per dirigir-se a socis i aficionats en un primer missatge ple d'optimisme i carregat d'intencions. La promesa de "treballar, treballar i treballar", la màxima de "retornar l'alegria al barcelonisme" i una picada d'ullet a tots els esportistes, sobretot als jugadors del primer equip de futbol i en especial a Leo Messi.

Va ser un acte amb tots els honors, amb la presència dels quatre últims expresidents –Gaspart, Reyna, Rosell i Bartomeu– i dels candidats Víctor Font i Toni Freixa; dels capitans, capitanes i entrenadors; autoritats polítiques; treballadors del club i membres de la campanya. En total, uns tres-cents invitats a una presa de possessió que, si no hagués sigut pels gestos de complicitat de Laporta cap als assistents, hauria pogut ben ser la d'un cap d'estat. El nou president, poc amant del protocol, es va encarregar de saludar, gairebé un per un, la immensa majoria dels convidats. Sobretot els esportistes, a qui confia bona part de la recuperació esportiva de l'entitat. També es va abraçar amb Jaume Giró, el que havia de ser l'home fort de la directiva en clau econòmica però que va desertar només sis dies després de les eleccions. Va ser un acte en què Tusquets demanava "unitat del Barcelonisme" i Laporta agafava el relleu parlant de "mantenir l'estabilitat" al club. El president de la gestora, que abans ho havia sigut de la comissió econòmica, coneix millor que ningú els problemes de tresoreria del Barça i els encomanava a un nou mandatari que assegurava tenir "un pla de xoc" perquè el club fos en breu "sostenible econòmicament" amb "noves vies d'ingressos" que ja tenen "preparades".

Però ahir no era el moment de parlar de números; almenys de manera extensa. Laporta va fer de Laporta i es va erigir com el comandant en cap d'una entitat que necessita recuperar el prestigi tant a les institucions com als terrenys de joc. "Jo soc optimista, miro el got mig ple i procuro fugir de catastrofismes i victimismes", deia d'entrada, en un discurs de gairebé mitja hora, sense portar res escrit, recitant de memòria, amb un to relaxat i amb tocs d'humor. Però, sobretot, carregat d'intencions. I més quan s'adreçava als jugadors. "La pancarta que vaig penjar al costat del Bernabéu, que posava «Ganas de volver a veros», també anava dirigida a vosaltres; perquè tenia ganes de veure-us. Sou la clau per retornar l'alegria al barcelonisme. Amb nosaltres no estareu mai sols, volem que estigueu a gust". El nou president, que compta amb Ronald Koeman –"Tens tota la confiança d'aquesta directiva"–, va marcar-se tres reptes de futur en clau futbolística. El primer, "anar a guanyar la Copa i la Lliga". Després, "tornar a guanyar i tornar a jugar bé". I, finalment, "que torni aquesta història d'èxit entre el Barça i la Champions". Reptes que van rebre la complicitat de jugadors com Piqué, present a l'acte i que va respondre a Twitter amb el missatge: "Vam ser molt feliços i ho tornarem a fer".

Picada d'ullet a Messi

Menció a banda per a Leo Messi, el capità que queda lliure a l'estiu i que ha de decidir durant les pròximes setmanes si segueix o no al club blaugrana. "Intentarem que et quedis", deia Laporta, i rebia com a resposta una mirada còmplice del davanter argentí. "Facis el que facis, estarà bé. És una llàstima que el camp estigui buit. Perquè si estigués ple i veiessis l'estima de la gent, no te'n podries anar. Maleïda pandèmia..."

Laporta, conscient que al futbol no existeixen els 100 dies de gràcia per als nous mandataris –"Aquí hi ha partit cada diumenge"–, va comprometre's a "treballar, treballar i treballar". "Si cal, agafarem la maleta i anirem a voltar pel món". Apel·lant a l'esperit de Joan Gamper, va parlar del Barça com "un club vinculat al país", amb "una càrrega simbòlica i representativa de Catalunya molt important".

"Sabem com fer-ho"

"Vull llançar un missatge de tranquil·litat. Sabem com fer-ho", deia el nou president, que agraïa l'esforç del seu equip de campanya i enviava missatges elogiosos cap als seus companys de junta, que finalment seran 18, amb l'entrada de quatre cares noves després de negociar els avals. "Tenim per davant un repte. Ens fa respecte, però no ens espanta. Haurem de prendre decisions valentes però tot l'equip tenim aquesta manera de ser. Els canvis no ens espanten. Si s'han de prendre decisions que no s'han pres mai i són d'interès per al Barça, les prendrem".

Un Laporta que començava a parlar parafrasejant Cruyff –"Només Déu sap el que ha costat arribar fins aquí"– i que tancava el discurs amb llàgrimes als ulls, mirant al cel, recordant la figura del seu pare. "Allà on siguis, ajuda'm a fer-ho bé".

stats