22/12/2016

El soci impulsor del cas Neymar no és culpable

3 min
El soci impulsor del cas Neymar no és culpable

BarcelonaEl soci Jordi Cases, impulsor del cas Neymar, no serà sancionat. Ho va decidir la comissió de disciplina del Barça, que aquest dimarts va enviar la notificació a totes les parts. Després de cinc mesos amb el procediment obert, que va impulsar una denúncia de Seguiment FCB, es va tancar l’expedient a Cases sense la suspensió de la condició de soci durant dos anys que havia apuntat inicialment l’instructor del cas, Josep Maria Mir. Tot i que fa pràcticament un mes que es va reunir la comissió, la resolució va arribar just després de l’assemblea de diumenge, de manera que es va evitar crear un nou focus de tensió davant dels compromissaris. Cases va ser el soci que va iniciar el cas Neymar en presentar una querella penal contra Sandro Rosell el 2013 a l’Audiència Nacional.

El cas es tanca després que la comissió, formada per cinc persones i presidida pel directiu Jordi Calsamiglia, conclogués que els estatuts del club no tipifiquen amb exactitud una conducta que inicialment es va titllar de “reprovable i esbiaixada”. La resolució, segons ha pogut saber l'ARA, defensa que la informació demanada per Cases no estava emparada pel dret associatiu regulat pels Estatuts i per tant, no es pot parlar de cap infracció als mateixos. Així, la Comissió interpreta que ha de prevaldre el respecte dels drets fonamentals de Expressió i Dret i que la conducta de Cases no està suficientment tipificada als estatuts. En definitiva, que tot i que Casas no hauria esgotat les vies internes tenia dret d'anar a la justícia ordinària i als estatuts, tot i que el club en pot sortir perjudicat, no està tipificat com infracció i no se li pot aplicar sanció.

Seguiment FCB opina aquesta resolució evidencia que els Estatuts i els òrgans de control intern són insuficients, i s'haurien de reforçar per "evitar futures temptacions de recórrer a la justícia ordinària i obrir la porta a la possibilitat de reclamar responsabilitats a socis i dirigents quan actuïn de manera perjudicial per al club".

Jordi Cases va esperar fins al 3 de novembre, l’últim dia del termini que se li va donar, per enviar el plec de descàrrecs de la seva defensa, l’última bala per intentar evitar la sanció. En total, 69 pàgines i 57 preguntes que finalment van servir per al que es proposaven. En tot cas, i això se sabia al Camp Nou, el soci hauria pogut acudir a la justícia ordinària per recórrer la resolució.

El 10 d’octubre, l’instructor va proposar una sanció de fins a dos anys per a Cases, ja que la seva “conducta desproporcionada i reprovable” podria “ser constitutiva d’una infracció molt greu”. Segons Mir, la querella penal que el soci va presentar el 2013 a l’Audiència Nacional contra Sandro Rosell “podria perseguir com a exclusiva finalitat obtenir informació d’un contracte del jugador”. Un argument que Cases sempre va rebatre, també el dia 8 de setembre, quan va declarar davant Mir i va intentar fer palès que l’únic que volia era saber “en concepte de què es van pagar 40 milions a l’empresa N&N”, propietat dels pares de Neymar.

“En cap moment vaig actuar contra el club”, va defensar aquest farmacèutic, que ha estat sota els focus mediàtics durant els últims tres anys, des que va enviar un burofax al club preguntant sobre Neymar, i, en no obtenir resposta, va iniciar un procediment que va fer caure Rosell. Cases es va apartar de la querella el 21 d’octubre del 2014, la va retirar, però el curs del cas Neymar ha avançat igualment: la insistència de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat va portar el Barça a signar un pacte de conformitat i admetre dos delictes fiscals en el fitxatge del brasiler.

Tot i que Cases es va apartar del cas, el 18 de juliol del 2016 Seguiment FCB va denunciar-lo. L’expedient disciplinari va acabar finalment gairebé cinc mesos més tard. Cases no serà expulsat com a soci ni sancionat, mentre que Rosell, Josep Maria Bartomeu i Javier Faus, contra els quals també anava la denúncia de Seguiment FCB en el cas dels dos primers i de Manifest Blaugrana en el cas de l’exvicepresident, van quedar al marge de les actuacions de la comissió de disciplina.