Esports 23/03/2021

Ilaix Moriba compromet els plans de Koeman amb la família Messi a l'aguait

L'hispano-guineà s'instal·la al primer equip després de la difícil gestió de ser la perla de La Masia

3 min
Ilaix Moriba celebra amb Messi el seu únic gol amb el Barça.

BarcelonaEn un curs marcat per la falta de grans fitxatges i el particular compte enrere de Leo Messi, la dimensió dels valors de futur del Barça ha pres un protagonisme especial. Ja no és notícia veure Pedri González aferrat a l'alineació. Tampoc que Ansu Fati fos el màxim realitzador de l'equip blaugrana just en el moment en què es va lesionar greument el genoll. O que Ronald Araujo i Óscar Mingueza hagin demostrat que són centrals fiables sense haver costat cap morterada. A falta de Wijnaldum, Depay i Eric García, l'aposta de Koeman pels joves ha passat de ser un recurs a encapçalar la llista de virtuts de la seva aventura de la banqueta del Camp Nou. L'última aportació del neerlandès és Ilaix Moriba, que amb 18 anys fets al gener s'ha convertit en el primer recanvi a la medul·lar per davant de Pjanic i Riqui Puig. L'atreviment del tècnic amb ell és un motiu d'elogi per als que no segueixen de prop el futbol base culer. En canvi, per als incondicionals del planter, que Ilaix s'estigui fent un lloc al primer equip no és més que la confirmació d'un presagi.

Koeman està aprofitant el físic i el talent d'un futbolista que fa dos anys va obligar el Barça a fer un esforç econòmic per evitar que marxés al Manchester City. Tot i que Ilaix té edat juvenil, cobra des que tenia 16 anys com un professional perquè José Mari Bakero, treballador del futbol formatiu, va pressionar perquè la institució trenqués les normes i impedís una altra fuga de talent. El migcampista va rubricar una renovació milionària fins al 2022, però ha necessitat una cocció lenta per corroborar el seu potencial a la gespa. "No li ha sigut fàcil gestionar el paper de perla del planter", admet un dels tècnics que l'han tutelat últimament, que apunta a la pressió que es posa sobre un jugador adolescent quan signa un contracte amb xifres pròpies de l'elit. A més, en el cas d'Ilaix, va haver d'entomar que un company de generació com Ansu Fati pugés abans que ell al primer equip. "Li costava entendre que Ansu tenia menys competència que ell pel fet de ser davanter", recorden a La Masia, on l'hispano-guineà va residir després de créixer amb el seu pare i els seus germans a l'humil barriada de Torre Baró (Barcelona).

Fa uns mesos Ilaix va fer servir els diners del seu primer contracte per comprar una casa a Santa Coloma de Gramenet i va reprendre les seves classes de perruqueria amb el conegut estilista Josep Pons, que també ha ensenyat a tallar cabells a altres jugadors del planter culer, com Kike Saverio i Brian Peña. Aquest va ser el camí acadèmic que el migcampista va agafar després de deixar els estudis de secundària, una via que amaneix amb lliçons d'anglès a La Masia amb Ansu, que, malgrat tenir contracte professional, encara freqüenta l'edifici Oriol Tort de Sant Joan Despí per visitar excompanys i seguir formant-se. Ansu i Ilaix, l'un primer i l'altre després, ja han passat la porta del vestidor sènior, on esperen compartir armariet sense haver cremat l'etapa del filial. Des que va debutar a la Copa del Rei contra el Cornellà, Moriba ha tingut una participació creixent a les ordres de Koeman. Porta sis partits seguits disputant minuts de qualitat –contra el PSG també– i ja ha fet un gol.

Feina per a Mateu Alemany

La irrupció d'Ilaix fins i tot trastoca els plans dels tècnics, que tenien previst anar a buscar Wijnaldum per reforçar el mig del camp. L'holandès no renovarà amb el Liverpool, va estar a punt de volar a Barcelona l'estiu passat i ara arribaria lliure, però el seu perfil físic i arribador trencaria la progressió de Moriba, que acaba contracte d'aquí un any i mig i té diversos clubs europeus disposats a endur-se'l. Si, com diuen a Anglaterra, Wijnaldum acaba al Camp Nou, el missatge de confiança cap a Ilaix serà més aviat tebi. La seva renovació és un dels temes a abordar per part de la nova direcció esportiva del Barça, que liderarà Mateu Alemany a falta de confirmació oficial. Les negociacions s'iniciaran sense Jonathan Barret a l'equació. El polèmic representant britànic –home de confiança de Gareth Bale– ja no porta els assumptes professionals d'Ilaix, que aquests mesos valora amb el seu pare, Mamady, diverses opcions per abordar les converses amb el club. Segons ha pogut saber l'ARA, un dels agents que s'han posat en contacte amb ells és Rodrigo Messi, que ja va tutelar els primers passos d'Ansu Fati al primer nivell.

stats