Tenis

Benvinguts al futur del tenis: Jannik Sinner guanya el seu primer Grand Slam

El jove italià demostra el seu talent aixecant en cinc sets una final que Medvédev semblava tenir guanyada

3 min
Sinner, campió a Austràlia

BarcelonaEl futur ja ha arribat. L'època daurada dels Djokovic, Nadal i Federer arriba al final i una nova generació sembla llesta per ocupar el seu lloc. El jove italià de 22 anys Jannik Sinner ha guanyat el seu primer Grand Slam després d'aixecar un partit que semblava perdut contra Daniïl Medvédev en cinc sets (3-6, 3-6, 6-4, 6-4 i 6-3). És el primer italià que guanya a Melbourne i tot just el tercer italià a imposar-se en un Grand Slam, després del triomf d'Adriano Panatta el 1976 a Roland Garros i els èxits del 1959 i el 1960 de Nicola Pietrangeli, també a la terra batuda francesa.

La final ha confirmat el canvi de guàrdia. Sinner i Carlos Alcaraz semblen destinats a lluitar per manar en un circuit de tenis que vivia la seva primera final d'Austràlia sense Djokovic, Nadal o Federer des de l'any 2005. Amb el suís retirat i el manacorí lesionat, només el serbi planta cara a aquests jovenets. Però Sinner s'ha especialitzat a derrotar-lo, com va fer a les semifinals d'aquest torneig fa pocs dies. De fet, l'italià s'ha imposat en quatre dels darrers duels directes amb el número 1 mundial.

A la final, Sinner ha començat molt nerviós i Medvédev, que ja ha jugat algunes finals de tornejos grans, més centrat. El jugador de Moscou, que ja havia jugat la final a Austràlia el 2022, ha posat la directa amb el seu particular estil, controlant els cops del rival amb una bona defensa i el seu primer servei, en què gairebé no es prepara. Si homes com Nadal triguen segons a servir, ell agafa la pilota i dispara. El primer set ha durat ben poc i en el segon Sinner semblava igual d'inestable. Però just al final ja tingut una primera bola de break desaprofitada que anunciava la seva reacció.

En el tercer set l'italià s'ha endollat amb el servei i ha posat nerviós el rus, un geni inestable que ha vist com passava d'una efectivitat de 85% amb el primer servei al primer set a cometre dobles faltes. Els cops de Sinner entraven i de mica en mica la final s'ha anat decantant a favor seu. Fred, el jove de 22 anys ja no fallava. Sinner, el jugador que més efecte dona a les boles al circuit, ha dominat al fons de la pista i ha tancat el partit amb una dreta fantàstica. No semblava nerviós, fins que s'ha adonat que havia aconseguit tocar el cel. Medvédev, campió d'un Grand Slam als Estats Units, s'ha convertit en el primer jugador a perdre dues finals a Austràlia que guanyava per dos sets, ja que el 2022 Nadal ja li va aixecar el partit. Avui ha estat Sinner, que s'ha convertit en el segon guanyador més jove a Melbourne.

L'èxit de Sinner s'ha viscut amb eufòria a Itàlia, on fins fa poc es dubtava d'ell. A La Gazzetta dello Sport s'havia arribat a afirmar que era un jugador poc italià que la gent no estimaria, ja que va renunciar a jugar fases prèvies de la Copa Davis. A la fase final hi va tornar i Itàlia va ser campiona fa pocs mesos gràcies a ell, un jugador que de fet sembla poc italià perquè és sud-tirolès.

Un projecte d'esquiador

A casa dels Sinner es parla un dialecte alemany, com tanta gent en aquesta regió dels Alps, a la frontera amb Àustria. Una regió d'on han sorgit els millors esquiadors italians. Sinner també semblava destinat a ser esquiador, ja que els seus pares treballaven en una pista d'esquí, un esport que els seus pares practicaven. El pare era cuinar i la mare cambrera, atenent esquiadors durant tot l'any. Sinner arribaria a guanyar algunes competicions i va estar al punt de guanyar el campionat nacional d'eslàlom gegant. I això mentre ho combinava amb el futbol, ja que també aspirava a triomfar al Milan, un club que estima. "Els meus pares sempre em van deixar triar el que volia, mai no em van posar pressió, perquè jo també practicava un altre esport. Espero que aquesta llibertat també sigui possible per a tots els nois joves", ha dit Sinner a la cerimònia d'entrega de premis.

De seguida va veure que no era bo amb els peus. Esquiant sí, però Sinner explicaria que sentia que en aquest esport no era feliç. Preferia un esport on pogués competir amb més freqüència, en què pogués motivar-se més. I el tenis era ideal. No va ser fins als tretze anys que va decidir centrar-se en el tenis i es va traslladar a la localitat de Bordighera per entrenar-se a les ordres de Riccardo Piatti i Massimo Sartori. Al començament no va destacar en categoria júnior i ni tan sols va disputar cap torneig de Grand Slam en aquesta categoria. Però tenia talent i ho ha demostrat els dos últims anys, en què ha guiat l'equip italià al segon títol de Copa Davis de la història, 48 anys després, i ara guanyant aquesta històrica final de Melbourne.

stats