Tenis - Open d'Austràlia
Esports Tenis 18/01/2023

Rafa Nadal cau a Austràlia: "Estic destrossat mentalment"

El mallorquí perd a segona ronda contra Mackenzie McDonald víctima dels problemes físics

ARA
3 min
Rafa Nadal, en el partit contra McDonald a l'Open d'Austràlia.

BarcelonaRafa Nadal ha quedat eliminat aquesta matinada a la segona ronda de l'Open d'Austràlia després de caure en tres sets contra el nord-americà Mackenzie McDonald (6-4, 6-4 i 7-5). El tenista manacorí, que defensava títol a Melbourne, no ha resistit el ritme competitiu després d'un mal inici de temporada i no ha pogut superar el segon partit del torneig. El primer duel el va salvar en quatre sets contra Jack Draper.

La principal causa de la derrota de Nadal ha sigut una punxada al maluc de la cama esquerra. L'ha notada mentre jugava i se suma a la llarga llista de problemes físics que ha acumulat els últims mesos. Amb 36 anys, aquesta temporada ha lidiat amb una lesió crònica al peu esquerre, problemes als genolls i un trencament muscular a la zona abdominal que el va llastar a Wimbledon i el US Open. Amb tot, en la roda de premsa posterior a la derrota, el mallorquí ha posat el focus en una altra cosa: "Si dic que no estic mentalment destrossat estaria mentint". "Han sigut dos dies [amb alguna molèstia a la zona], però el que m'ha passat avui no és comparable. No sé què tinc, si és el múscul, l'articulació... Ara sento que no em puc moure, però no sé ben bé què tinc fins que no em facin totes les proves", ha afegit en la seva compareixença.

Tot i el malestar permanent, Nadal no ha volgut retirar-se del duel. "Sent el vigent campió del torneig no volia abandonar, només volia acabar el partit", ha argumentat el guanyador de 22 Grand Slams, que tot i el seu historial de lesions i l'edat que té no pensa en res més que en recuperar-se i tornar amb energia a les pistes: "He passat massa vegades per tot això en la meva carrera i estic preparat per fer-ho una altra vegada, tot i que no és gens fàcil. [...] No renunciaré a res". És a dir, treballarà per revertir els problemes físics i intentar lluitar per ampliar el seu comptador de grans tornejos.

Nadal cau al sisè lloc de l'ATP

L'eliminació prematura de Rafa Nadal a Melbourne suposa, també, que el manacorí passi de la segona a la sisena posició del rànquing ATP, ja que no podrà defensar els 2.000 punts que va obtenir la temporada anterior. No només això, sinó que en funció del que facin els seus perseguidors (Félix Auger-Aliassime, Taylor Fritz, Holger Rune i Hubert Hurkacz) podria fins i tot quedar-se fora del top 10, una circumstància que no passa des de fa més de 900 setmanes consecutives.

I tot després d'una derrota inesperada contra McDonald, malgrat que Nadal ja havia donat símptomes en aquest inici de curs irregular. En un dia plujós, que havia obligat l'organització a tancar el sostre retràctil de la pista Rod Laver de l'Open d'Austràlia, el manacorí s'ha contagiat del mal temps i ha tardat 22 minuts a agafar el ritme de partit. Temps durant el qual el seu rival l'ha castigat imposant un ritme alt de partit i aprofitant-se que, amb aquestes condicions, les pilotes anaven més lentes del que és habitual.

Nadal no tenia el dia, i ho sabia. Estava incòmode a la pista, es queixava a la jutge de cadira que no podia veure bé algunes pilotes perquè hi havia alguns objectes lluminosos que li feien la guitza i tenia dificultats en el servei: només un 61% en el primer servei per un 82% de McDonald. La reacció ha arribat, ben entrat el primer set, però ha estat insuficient. Nadal ha cedit la primera mànega i ha encaixat un break a la segona que, novament, el posava contra les cordes.

El tenista de Manacor pot estar més o menys fi, però mai llança res per la borda. S'ha intentat sobreposar, més amb el cor que amb el cap, i ha igualat novament el segon set, fins que en un revés ha notat una punxada i s'ha hagut de retirar als vestidors durant deu minuts, per rebre assistència mèdica. Nadal ha tornat a la pista i ha continuat jugant, amb molèsties visibles. No s'ha rendit i ha fregat l'èpica perquè McDonald, quan ho tenia tot de cara, ha començat a dubtar i ha errat pilotes fàcils. Ara bé, les dificultats de moviment de Nadal s'anaven fent cada vegada més grans i ha acabat caient amb honor en el tercer set, amb un 5-7 en contra.

Nadal, que el 2018 també es va haver de retirar per lesió a Austràlia (contra Cilic, als quarts de final), no podrà ampliar el seu registre de Grand Slams. En canvi, Novak Djokovic, amb 21, té a l'abast l'oportunitat d'igualar-lo.

stats