Esports 03/06/2016

L'advocat de l'Estat equipara Messi amb "el capo" d'una estructura criminal

El lletrat d'Hisenda dóna "credibilitat zero" a les excuses del futbolista, mentre que la fiscalia defensa que "ha de ser absolt"

Montse Riart
4 min
Leo Messi amb el seu pare a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaL'advocat de l'Estat en el cas Messi, Mario Maza, ha insistit en la responsabilitat de l'astre argentí en el frau de 4 milions d'euros a Hisenda entre els anys 2007 i 2009. Dóna "credibilitat zero" a la declaració de Leo Messi, que va al·legar que desconeixia com es gestionaven els diners. El lletrat d'Hisenda creu que per més que Messi no conegués els detalls de l'entramat, era conscient que servia per defraudar: "En cap cas estic comparant-lo amb un mafiós, però és el mateix que el 'capo' d'una estructura criminal. Només li interessava el resultat final i això era la no-tributació dels drets d'imatge".

Per explicar la responsabilitat del futbolista, Maza ha insistit en la idea d'un grup criminal: "A sobre hi ha el cap, el que mana més però no s'assabenta dels detalls. Messi no s'ocupa de reunir-se amb els advocats, ell només es dedica a jugar a futbol, per rendir al màxim nivell, i per això té contents els aficionats del Barça, entre ells a mi", ha admès el lletrat.

Segons l'advocat de l'Estat, el judici no ha de determinar qui "va crear l'estructura" defraudadora, sinó que "el delicte és qui va deixar d'ingressar els impostos". I assegura que el jugador havia de saber per a què servien les nombroses empreses creades en paradisos fiscals: "Per molt profà que sigui Messi en matèria tributària i en lleis, això ho entén fins i tot un nen de 10 anys".

Leo Messi entra a l'Audiència de Barcelona

Ell lletrat d'Hisenda, que és l'únic que acusa l'astre argentí, ha insistit que encara que pare i fill "no siguin capaços de saber com funcionen aquestes estructures, sí que entenen que han de pagar impostos".

Tot i així, Maza ha parlat de la responsabilitat del despatx que va fundar les estructures, el bufet Juárez Veciana. "Probablement podrien estar acusats en aquest procediment", ha reconegut. També ha assegurat que tot i que en aquesta ocasió "se n'hagin escapat", si depèn d'ell "no se n'escaparan a la propera".

La fiscal considera que "Messi ha de ser absolt"

La fiscal del cas Messi, Raquel Amado, ha exculpat el futbolista blaugrana de qualsevol responsabilitat a l'hora de defraudar 4 milions d'euros a Hisenda entre el 2007 i el 2009. Considera que "Leo Messi ha de ser absolt", i demana una condemna de 18 mesos de presó per al pare del jugador, Jorge Messi, a qui considera el veritable responsable d'ingressar els drets d'imatge del jugador a l'estranger. "El frau s'executa perquè hi ha una decisió del pare", ha assegurat Amado en el seu informe final.

Tal com va dir ahir el jugador, la fiscalia considera que l'astre argentí no sabia què firmava: "No hi ha cap evidència que ningú l'hi expliqués", ha dit Amado en la seva exposició, insistint en la responsabilitat del pare, que era "el seu agent i el seu representant", però també "el seu 'alter ego' en matèria econòmica". Segons la fiscal, "no hi havia dol" en l'actuació de l'astre argentí.

La fiscal Raquel Amado

La fiscalia ha explicat que la "simulació no deixa lloc al dubte". La seva tesi és que Jorge Messi va ordenar crear empreses en paradisos fiscals, que no tenien cap funció real, "amb l'única finalitat d'amagar i defraudar impostos". Admet que van ser uns assessors de la família, el despatx Juárez Veciana, els qui van executar l'operació però assegura que "això no excusa" el pare del futbolista. "Potser no hi són tots els que hi han de ser, però Jorge Messi no pot eludir la seva responsabilitat escudant-se en això. Cal una decisió".

Jorge Messi va defensar ahir que el seu fill no controlava la gestió econòmica del patrimoni: "Ell ho va firmar, perquè jo li vaig dir que ho firmés", va assegurar, però també va insistir que ell no controlava els detalls i la tributació de les operacions financeres, que li sonaven "a xinès": "Jo sabia que a finals d'any algun impost es pagava però no sé quina quantitat, on i quan".

Les defenses insisteixen en la innocència de Messi i el pare

Els advocats de Leo i Jorge Messi han insistit que els seus clients no tenien cap responsabilitat en la gestió dels diners. En el cas del jugador, perquè no se'n preocupava i en el cas del pare, perquè la delegava als assessors. L'advocat de Leo Messi, Eduardo Bacigalupo ha considerat una "exageració" l'equiparació de Messi amb un 'capo' criminal que ha fet l'advocat de l'Estat i ha insistit en la innocència de l'astre argentí.

Bacigalupo ha insistit que Messi no sabia com es gestionaven els diners i ha recordat que "la mateixa acusació defensa el coneixement profà de Messi en matèria tributària" i ha explicat que el jugador i el pare van actuar amb "lògica" i van dipositar la seva "confiança" en uns professionals, que eren "una font fiable". També ha al·legat la teoria de l'"error invencible", amb l'argument que de vegades no s'entén que s'està fent malament. "No existeix una ignorància deliberada en qui deliberadament es vol informar".

La defensa de Jorge i Leo Messi

L'advocat del pare de Messi, Javier Sánchez-Vera, ha assegurat que Jorge Messi estava "en la mateixa situació" que el seu fill i que va tenir coneixement que s'havia defraudat "quan es va obrir el procediment judicial". Com Bacigalupo, ha insistit que el seu client va deixar la gestió tributària i fiscal en mans "d'un prestigiós despatx" i que desconeixia si s'estava defraudant.

"D'on surt la prova que Jorge Messi sabia que hi havia una simulació?", s'ha preguntat."Era un obrer de la metal·lúrgia, si hagués tingut més coneixements –de fiscalitat– no l'haurien enganyat", ha insistit el lletrat del pare de Messi.

stats