Fórmula 1
Esports 13/10/2013

Vettel guanya al Japó i queda a un sol pas del títol mundial

Webber i Grosjean completen el podi, mentre que Fernando Alonso acaba quart i evita que l'alemany sigui campió a Suzuka

Martí Molina
3 min

BarcelonaSebastian Vettel ha guanyat el Gran Premi del Japó i ha fet un nou pas en la seva lluita particular per ser campió del Món. Webber i Grosjean han completat el podi, per aquest ordre, mentre que Fernando Alonso ha acabat quart. De fet, aquesta posició de l'asturià ha impedit que Vettel pogués celebrar matemàticament el títol al circuit de Suzuka.

El cap de files de Red Bull ha aconseguit la cinquena victòria consecutiva, la novena de la temporada, tot i que aquest cop no ho ha tingut gens fàcil. A diferència d'altres curses, Vettel no ha estat fi a la sortida i ha quedat relegat a la tercera posició, cometent petits errors de pilotatge. El tricampió no ha estat a gust fins a la meitat de la prova, i gràcies a una estratègia magistralment executada ha pogut situar-se líder al tram final.

Vettel, Webber i Grosjean s'han distanciat de la resta de pilots a l'inici de cursa i entre ells s'han repartit la victòria. Grosjean ha estat el millor quan el semàfor s'ha posat en verd i s'ha situat líder, dominant fins a l'equador del Gran Premi. El seu Lotus és competitiu, però no prou al costat dels Red Bull, i al final ha acabat cedint.

Tot s'ha resolt gràcies a l'estratègia, en l'última aturada al box. Vettel, que havia de posar els pneumàtics durs, ha retardat el canvi de rodes per poder tenir-les ben fresques al final de cursa. Això li ha fet perdre alguns segons en primera instància, tot i que els ha recuperat després a la pista: ha tornat per darrera de Grosjean però l'ha pogut superar i situar-se líder, i acabar guanyant.

També ha tingut opcions Mark Webber, el pilot que aquest any s'acomiada de la competició i que sortia des de la 'pole'. L'australià tenia una bona estratègia, que consistia en fer una aturada més a box a canvi de posar les gomes toves, que tenen més adherència (també es degraden abans) i permeten ser més ràpid. Webber s'ha aturat a falta de deu voltes i la seva aposta era superar també Grosjean i lluitar per superar el seu company d'equip. Però a un circuit tan estret com el de Suzuka li ha costat més del previst, i quan finalment ha passat el corredor francès ja no tenia temps d'atacar el seu company.

Alonso, quart

Amb el triomf de Vettel, l'únic pilot que podia retardar el campionat per a l'alemany era Fernando Alonso. El de Ferrari havia de quedar entre els vuit primers per impedir-ho, i finalment ha estat quart. El cap de files de Ferrari no ha tingut una cursa gens plàcida, en part perquè sortia vuitè. Ha pogut situar-se sisè i superar el seu company d'equip, Felipe Massa, a l'equador de la prova.

El principal escull per a Alonso ha estat Hulkenberg. El pilot de Sauber ha tornat a fer-li un tap, igual que a l'anterior cursa, i li ha costat Déu i ajuda superar-lo. Al final ho ha aconseguit, quan els pneumàtics del seu competidor estaven massa malmesos, i ha avançat fins al quart lloc. Quedaven pocs girs i en aquell moment el podi ja era inabastable.

No ha estat una cursa excessivament accidentada, excepte la sortida de pista de Van der Garde i Bianchi en el primer revolt, i el toc subtil entre Hamilton i Vettel, que només ha afectat al primer ja que ha punxat la roda, i que l'ha acabat obligant a abandonar.

stats