Esports 23/06/2016

Xile i l'Argentina repeteixen final a la Copa Amèrica

La selecció de Pizzi guanya 2-0 a Colòmbia en una semifinal que s'ha allargat més de quatre hores

Rut Vilar
Claudio Bravo celebra el triomf de Xile, que la condueix a una nova final

ChicagoXile jugarà la final de la Copa Amèrica Centenari després d'haver guanyat a Colòmbia (2-0) a semifinals en un dels partits més llargs de la història. Aigua, trons i llamps, sobretot llamps, han obligat a perllongar el descans durant dues hores i mitja. L'aturada ha marcat el duel, i ha reprès l'enfrontament, ja no s'han vist més gols, més enllà dels dos aconseguits pels xilens en els 10 primers minuts del partit.

Superada Colòmbia, l'equip de Juan Antonio Pizzi repetirà final de Copa Amèrica diumenge contra l'Argentina, com l’any passat. "Hem arribat al torneig amb humilitat, però amb ganes de revalidar el títol aconseguit", ha assenyalat el porter després del partit el xilè Claudio Bravo. Molt malament durant la primera fase del campionat, el jugador blaugrana ha evitat que Colòmbia convertís en gol un parell o tres d'ocasions clares.

“Tenim un grup guanyador, que creu que guanyarà tot els partits que juga. Aquesta és la clau”, ha celebrat Pizzi, que també ha destacat l’actuació de Bravo. I és que Xile ha tornat a sortir al camp amb la cinquena marxa posada i, en un tres i no res, atacant amb molt de perill per les bandes amb Alexis Sánchez i Fuenzalida, ha sumat dos gols. El primer, després d'un mal rebuig amb el cap de Cuadrado que ha deixat la pilota franca perquè marquès el jugador del Bayer Leverkusen Aranguiz.

El segon, ha estat el paradigma del joc directe de Xile. Servei de porteria llarg de Bravo cap a Alexis, que ha rebut la pilota en l'àrea gran del rival. El davanter de l'Arsenal ha fet un canvi de direcció sec, que ha deixat clavat Arias, i ha provat el xut. La pilota ha tocat el pal i Ospina no l'ha pogut blocar; el rebuig l'ha aprofitat sense cap problema Fuenzalida.

A partir d'aquí, Colòmbia ha començat a pressionar en atac i a crear perill. Cuadrado, James i Roger Martínez han rondat sense èxit la porteria xilena, on Bravo ha avortat les millors ocasions dels cafeters. El porter blaugrana ha desviat un xut de Roger Martínez; ha rebutjat una forta rematada llunyana de Carlos Sánchez, ha desviat la centrada següent de Cuadrado, i ha enviat a córner un xut perillós d'Arias.

Colòmbia hauria signat aleshores no fer mitja part. Però s'ha trobat que els 15 minuts habituals de descans s'han convertit a Chicago en gairebé tres hores. L'organització ha esgrimit perill per a aficionats i jugadors per suspendre el partit durant tota aquesta estona. El públic s'ha refugiat en la part interior de l'estadi i els jugadors, als vestidors. Un situació ben estranya.

Quan la tempesta ha amainat i els operaris han tret del terreny de joc tota l'aigua que han pogut. Els equips han tornat al camp per escalfar-se fins que l'àrbitre ha fet començar el segon temps.

Al principi, ha semblat que a Chicago es jugués un partit nou. Un partit de només 45 minuts, amb una gespa xopa que ha fet molt més difícil controlar la pilota i amb el marcador favorable a Xile per 2-0.

El joc s'ha tornat més imprecís per culpa de l'aigua. Xile s’ha ajustat millor en defensa i Colòmbia, que s'ha quedat amb 10 per l'expulsió de Sánchez (min 58), ha seguit buscant la porteria de Bravo amb un James més actiu i amb l'entrada al camp de Bacca. Tot i això, l'ocasió més clara l'ha salvada el porter dels cafeters Ospina, desviant un cop de cap de Pulgar a fora.

“Sabíem que amb el resultat a favor, el descans tan llarg i el camp com estava, durant la segona part havíem de controlar més el joc, per això hem reforçat defensivament la seva banda esquerra d’atac i això ens ha donat solidesa”, ha analitzat Pizzi, que ha conclòs: “Arribem a la final en bona forma, forts”. A l’espera, l’Argentina de Messi.