16/12/2019

Zozulya, Taison i els neonazis en el futbol

2 min
Zozulya a Vallecas

BarcelonaÉs una vergonya que el primer partit que se suspèn a Espanya pels crits des de les graderies sigui un Rayo-Albacete després que els Bukaneros escridassessin l’ucraïnès Roman Zozulya i el titllessin de nazi. Una vergonya que durant anys s’hagin permès crits racistes i homòfobs, que s’hagi desitjat la mort de jugadors o llançat missatges lamentables contra parelles de futbolistes per molts camps de Primera i no hagi passat absolutament res. Una simple multa econòmica, irrisòria en la majoria dels casos, o com a molt un tancament parcial d’una graderia. Des que Javier Tebas –cal recordar el seu passat?– és president de la Lliga s’han sentit crits imitant el soroll d’un mico cada cop que Iñaki Williams tocava la pilota. Va passar a El Molinón. O es va llançar un plàtan a Dani Alves a Vila-real. Però no era prou per suspendre un partit, havia d’aterrar Zozulya a Vallecas, temple antifeixista, perquè això passés.

Malgrat que Zozulya ha repetit mil i una vegades que no és un nazi, la simbologia que ha lluït més d’una vegada, la iconografia que ha portat per rememorar subtilment certes icones feixistes, el seu suport al Batalló Azov (una força paramilitar plena de feixistes i neonazis) o les seves fotografies amb fusells i imatges de Stepan Bandera, líder ucraïnès que va col·laborar amb els nazis, l’acosten massa al que els Bukaneros van qualificar de nazi. I que ja el 2017 va servir perquè el Rayo no fitxés Zozulya, que havia d’arribar provinent del Betis però l’afició madrilenya s’hi va oposar i va frustrar l’operació. No tinc prou coneixements per assegurar al 100% si el futbolista ucraïnès és un nazi o no. Per això em remeto als coneixements d'un expert com Toni Padilla i d’una de les persones que coneix més bé aquest tema al nostre país, el doctor en història contemporània de la UB Carles Viñas. Ell el defineix com un "ultranacionalista i ultrapatriota" que ha "col·laborat" i ha tingut "connivència" amb grups neonazis. Que cadascú en tregui les seves conclusions. Amb el nazisme i el feixisme no hi pot haver dubtes ni equidistància. Si t’hi acostes, el legitimes i el blanqueges.

Per cert, fem memòria. Mentre diumenge a Vallecas se suspenia el partit, fa uns mesos el brasiler Taison era expulsat a Ucraïna per encarar-se a l’afició del Dinamo de Kíev que el va estar increpant amb crits xenòfobs durant tot el partit. Taison va marxar plorant, impotent. L’afició del club on va debutar Zozulya, plena de neonazis, de gent vinculada al Batalló Azov que Zozulya ha promogut, va guanyar aquell partit. Aquest no és el futbol que volem ni representa la societat que volem construir.

stats