Dossier
Estils 02/07/2023

8 indrets per fugir del turisme de masses

Les Garrigues, el Pla d’Urgell i l’Alt Camp són comarques que reben pocs visitants i on es pot trobar de tot menys aglomeracions

5 min
El poble de Miravet, a la Ribera d'Ebre.
Dossier Turisme: Com fugir de la massificació Desplega
1
8 indrets per fugir del turisme de masses
2
5 racons de Barcelona on (encara) no arriben els turistes
3
"Tens una hora d'espera, eh?": bars que no volen ser engolits pel turisme
4
El sector turístic a Catalunya: el 12% del PIB

BarcelonaSegons dades de l’Organització Mundial del Turisme, el nombre de turistes gairebé s’ha duplicat en deu anys. Catalunya no és en cap cas una excepció. Els visitants internacionals que hi ha hagut durant la primera meitat de l’any evidencien que aquest serà un estiu de rècords, però no a tot el país. A més de Barcelona, tenim la Costa Brava (des de Lloret de Mar fins a Llançà), la Costa Daurada (des de Salou fins a Deltebre) i la Vall d’Aran que s’emporten bona part dels beneficis que genera aquest sector, però alhora també en pateixen els aspectes negatius, com la massificació. A l'altra banda, hi ha diverses comarques de la Catalunya interior que de turistes no en veuen gairebé cap i que encara són espais lliures d'aglomeracions.

A Catalunya ara mateix, com diu Albert Vancells, coordinador del grau de turisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), s'aprecien dues realitats clarament diferenciades pel que fa al turisme: "Mentre que a Barcelona i altres indrets de costa sentim ocupats els nostres espais i veiem com la nostra vida habitual –anar a buscar els nens a l'escola, anar al metge o a comprar– es fa cada cop més difícil perquè l'espai està col·lapsat", hi ha zones, com les Garrigues o el Pla d'Urgell, que reben un ínfim 1,9% i 3,3%, respectivament, de tots els turistes que arriben a Catalunya.

“La clau és trobar un equilibri. Apostar per un turisme sostenible en zones poc explotades, que en el cas de Catalunya es troben a l’interior", assegura Pablo Díaz, professor dels estudis d’economia i empresa de la UOC expert en turisme. "És necessari pensar en un model més sostenible a llarg termini perquè el destí en qüestió preservi les seves belleses”, afegeix.

Si sou a la Catalunya que pateix la massificació del turisme i sentiu la necessitat d'escapar-ne i sortir a la recerca de la tranquil·litat perduda, us proposem 8 llocs a les comarques del país que reben menys visitants i que tenen atractius naturals, paisatgístics, arquitectònics, gastronòmics... Espais on recuperar la calma i deixar l'estrès de banda.

Parcs i boscos, patrimoni cultural i pobles amb molt d’encant. Aquests són alguns dels llocs de visita obligada a les comarques amb menys turisme

1.

Les Garrigues

La comarca menys massificada 

Cervià de les Garrigues és un municipi de la comarca de les Garrigues.

Segons l’Agència Catalana de Turisme, aquesta comarca és la menys visitada pels turistes a Catalunya. Amb només 171 places en allotjaments turístics de les gairebé 610.000 del territori català, ofereix desconnexió assegurada. Terra de construccions de pedra seca i paisatges agraris, conserva quatre castells de l’època baixmedieval: a l’Albi, Arbeca, la Floresta i l’Espluga Calba, i les pintures rupestres de la Roca dels Moros, declarades Patrimoni Mundial per la Unesco. També compta amb el Museu de l’Oli de Catalunya, ubicat al cor de la seu de la Cooperativa de la Granadella. Degustar l’oli o els vins dels diversos molins i cellers de la zona és una activitat molt recomanable per desconnectar. 

2.

Estany d’Ivars i Vila-Sana

Un oasi enmig de la Plana d’Urgell

L'estany d'Ivars i Vila-sana, al Pla d'Urgell.

Es tracta d’una de les zones humides d’aigua dolça més importants de Catalunya, amb una enorme diversitat biològica. Aquest estany és en un petit oasi enmig dels camps de secà i regadiu del Pla d’Urgell, la segona comarca amb menys turisme a casa nostra. A peu o en bicicleta, es pot fer un tomb a tot l’estany a partir d’una ruta circular d’uns sis quilòmetres amb miradors, punts d’observació d’ocells i aguaits. També es pot fer una parada a Cal Sinén, una antiga masia situada en un lloc privilegiat des d’on observar tot l’estany i on s’ofereixen visites guiades i es venen productes de proximitat.

3.

Guimerà

El poble medieval amb més encant de l’Urgell

El poble de Guimerà.

L’Urgell és la tercera comarca amb menys turistes tot i comptar amb un dels pobles medievals amb més encant de Catalunya: Guimerà. Passejar per aquesta vila de menys de tres-cents habitants plena d’arcades, carrers porxats i portalades permet reviure temps llunyans i viatjar enrere fins al segle X. Un dels trets distintius de Guimerà és el mercat medieval que se celebra durant el mes d’agost. Així i tot, si el que es busca és evitar visitants, millor anar-hi en altres dates. 

4.

La Catedral del Vi de Nulles

Modernisme a l’Alt Camp

L’Alt Camp, la quarta comarca menys visitada, compta amb una important concentració de cellers modernistes de Catalunya. Cèsar Martinell, Pere Domènech i Roura i altres arquitectes van construir les anomenades catedrals del vi amb la finalitat de donar una empenta a la modernització de l’agricultura i de la tècnica de l’elaboració d’aquest producte. A Nulles, a banda de poder fer un recorregut per la història de la Catedral del Vi, on s’elaboren els vins i caves Adernats, també hi ha altres caves i cellers familiars per visitar i diverses rutes per fer a peu o en bicicleta per arribar al jaciment iber de Rabassats. 

5.

L'artesania de Miravet

La joia de la Ribera d’Ebre 

Miravet, a la Ribera d'Ebre.

Miravet, situat a la cinquena comarca amb menys visitants, és conegut per la seva tradició ceramista. Municipi declarat com a Zona d’Interès Artesanal per la Generalitat de Catalunya, el raval dels Canterers, on es concentren els artesans que modelen el fang al torn, és de visita obligada. A banda, el castell és l’element arquitectònic més destacat del municipi. La visita permet tornar a l’època en què era la capital templera de Catalunya. 

6.

El castell de Granera

Un racó privilegiat al Moianès 

El castell de Granera.

El Moianès és la sisena comarca amb menys turistes de Catalunya, encara que té paisatges i racons que valen molt la pena. Si teniu ganes de fugir de les multituds, abaixar el ritme i gaudir de la tranquil·litat, podeu anar al poble més petit d’aquesta contrada: Granera, que està envoltat d’un paisatge fantàstic i des d’on teniu unes vistes privilegiades de Montserrat i Sant Llorenç del Munt. El poble, tot i ser petit, té un castell que val la pena. Es tracta d’una construcció que data del segle X i que està força conservada, amb la gràcia que té un perímetre que s’adapta a la forma rocosa del turó sobre el qual està situat.

7.

La Vall de Lord

L’encant del nord del Solsonès

La Vall de Lord.

Si el que voleu és sentir-vos més a prop del cel que de la terra, envoltats només del brogit del vent, els arbres i els rius, heu d'anar fins a la Vall de Lord, que té el mèrit de ser una de les més tancades del país, amb només deu quilòmetres però amb grans desnivells. Aquesta singularitat fa que hi hagi una gran varietat de flora i fauna als seus boscos i rius. Situada al nord de la comarca del Solsonès, una de les que encara compta amb pocs turistes, comprèn els municipis de Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra i Guixers, pobles que conserven l’encant històric i patrimoni arquitectònic que valen la pena conèixer. 

8.

La Fontcalda

Un paradís amagat a la Terra Alta

A prop de Gandesa, a la Terra Alta, hi ha aquest petit congost amb tolls i piscines naturals amb aigües provinents d’una font termal d’aigua calenta (28 °C de mitjana) per gaudir de la natura i la tranquil·litat amb tota la família. Situat entre els límits municipals de Gandesa i Prat de Comte, per arribar-hi cal deixar enrere l’estació de Prat de Comte i en sortir d’un túnel a mà dreta seguir el camí per on es baixa a aquest refugi natural. Un cop a baix, hi trobareu el riu Canaletes, ideal per refrescar-s'hi durant l’estiu. 

La Fontcalda.
Dossier Turisme: Com fugir de la massificació
Vés a l’ÍNDEX
stats