Turisme
Dossier 01/07/2023

El sector turístic a Catalunya: el 12% del PIB

Catalunya recupera els nivells prepandèmics, però sense canviar el model

2 min
Formigueig de turistes a la Rambla.
Dossier Turisme: Com fugir de la massificació Desplega
1
8 indrets per fugir del turisme de masses
2
5 racons de Barcelona on (encara) no arriben els turistes
3
"Tens una hora d'espera, eh?": bars que no volen ser engolits pel turisme
4
El sector turístic a Catalunya: el 12% del PIB

BarcelonaEl sector turístic és un dels puntals econòmics de Catalunya. Aquest sector aporta un 12% del PIB de Catalunya i quasi el 13% dels llocs de treball, malgrat que encara hi ha deures per fer: la taxa de temporalitat al sector és del 21,2%, quatre punts per sobre del conjunt de l'economia.

La pandèmia del covid-19 va colpejar amb força aquest sector a causa dels tancaments i les restriccions de la mobilitat. Però la recuperació ha estat ràpida i totes les previsions apunten que el 2023 es batran tots els rècords del sector. Això sí, amb una assignatura encara pendent: el canvi de model cap a un turisme més sostenible, de més qualitat, en què menys visitants facin més despesa.

En l'àmbit espanyol, el Tribunal de Comptes ha indicat que el pla de millora i competitivitat turística que va elaborar el govern espanyol després del coronavirus "no ha aconseguit pal·liar els efectes adversos de la pandèmia com es pretenia", perquè no es van implementar les mesures en forma i termini". L'executiu espanyol va presentar el juliol del 2020 el Pla de l'Impuls del Sector Turístic, amb un pressupost de 4.262 milions d'euros. El Tribunal de Comptes ha assenyalat que, amb caràcter general, la majoria de mesures del pilar relacionat amb la millora competitiva "no han estat implementades en forma i termini".  Un cop acabada la seva anàlisi, l'organisme ha conclòs que l'actuació de la secretaria d'estat de Turisme "no ha estat eficaç" per desenvolupar les mesures previstes en quantitat, qualitat i temps.

La situació del turisme a Catalunya és la següent:

Turistes estrangers

L'arriba de turistes estrangers es recupera després de l'impacte de la pandèmia. Tot i això, el 2022 no es va arribar als nivells rècord del 2019, però les previsions per a aquest 2023 són que es batran tots els rècords.

Evolució de l'arribada de turistes estrangers a Catalunya
Dades anuals en milions

Els turistes estrangers van deixar a Catalunya l'any passat més de 16.000 milions d'euros. Una xifra inferior a la de l'any 2019, però en clara recuperació després de la caiguda del 2020 i el 2021 pel covid-19.

Despesa de turistes estrangers a Catalunya
Dades anuals en milions d'euros

El turisme espanyol, per sobre dels nivells prepandèmics

El nombre de visitants de la resta de l'Estat a Catalunya també es va desplomar amb la pandèmia, però la recuperació ha sigut més ràpida que en el cas del turisme exterior i ja se superen els nivells precovid.

Pernoctacions de viatgers espanyols a Catalunya
Dades anuals en milions

No només ha augmentat el nombre de visitants espanyols, sinó que la seva despesa mitjana a Catalunya ha augmentat i se situa per sobre dels nivells prepandèmics.

Despesa per persona dels viatgers espanyols a Catalunya
Dades anuals de la despesa mitjana per persona en euros

El Prat i el port, les portes d'entrada

L'aeroport del Prat i el port de Barcelona són les dues grans portes d'entrada de turistes. El nombre de viatgers que passen per l'aeroport s'està recuperant, mentre que l'arribada de creueristes millora, però més lentament.

Evolució dels passatgers a l'aeroport del Prat
Dades anuals en milions
Evolució dels creueristes al port de Barcelona
Dades anuals en milions

La recuperació de places turístiques i de l'ocupació, a bon ritme

La pandèmia també va afectar les places turístiques, però el 2022 ja es notava una important recuperació, que el 2023 està augmentant a bon ritme, especialment als càmpings. El mateix passa amb l'ocupació al sector, que supera les 40.000 persones.

Establiments turístics a Catalunya
Dades anuals (la del 2023 és fins a l'abril)
Places turístiques a Catalunya
Dades anuals (la del 2023 és fins a l'abril)
Empleats en establiments turístics a Catalunya
Dades anuals (la del 2023 és fins a l'abril)
Font: INE, Aena i Autoritat Portuària de Barcelona / Gràfics: Eduard Forroll Isanda
Dossier Turisme: Com fugir de la massificació
Vés a l’ÍNDEX
stats