Estils 10/07/2015

Freixenet planta vinyes per primer cop a la Cerdanya

L'empresa de Sant Sadurní d'Anoia vol fer un vi de muntanya i per això ha plantat 12.093 ceps a Rius de Cerdanya

Acn / Ara
2 min
Les vinyes de Freixenet a la Cerdanya / ACN

Les bodegues Freixenet han plantat 12.093 ceps a Riu de Cerdanya, les primeres vinyes de la comarca, que estan situades a 1.200 metres d'altura. Per començar s'hi han plantat tres varietats de raïm: parellada, el més abundant; muscat de Frontinyac, i pinot noir, només uns 300 ceps de prova.

Un dels responsables de la vinya, Antoni Marginet, ha explicat que "primer hem de veure quina varietat de cep s'adapta millor al clima i al terreny". La intenció de totes dues parts és que la primera verema es faci l'any 2017, s'arribin a collir fins a 20.000 quilos i es puguin produir unes 15.000 ampolles d'aquest nou vi escumós.

Quatre ceps de prova

La primavera de l'any passat es van plantar els primers quatre ceps per veure com evolucionaven. Marginat afirma que "els tècnics diuen que han crescut molt bé i que l'evolució és molt positiva". Arran d'aquest experiment, a la primavera d'enguany se n'han plantat 12.093. Marginet diu que "la idea inicial era plantar-ne un miler, però en cada visita dels tècnics s'afegia un miler més de ceps, fins a arribar a aquesta xifra final".

Amb el fruit de les vinyes es farà un vi espumós de muntanya ecològic, "d'altura", assegura Marginet. I segueix explicant que "es premsarà aquí amb una premsa mòbil i el most anirà a les bodegues del Penedès, on es farà el vi escumós". El vi s'elaborarà com si fos un cava, però no en durà el nom, ja que les vinyes estan fora de l'àrea geogràfica de la denominació d'origen. Marginet assegura que "serà un vi d'aromes diferents, els contrastos de temperatura entre la nit i el dia, que equilibra els sucres, i el terreny, faran que sigui un vi escumós especial amb sabor molt diferent".

Marginet explica que la verema serà una mica més tardana, cap a últims de setembre o primers d'octubre, també en funció de la meteorologia. El que més preocupa, conclou Marginet, "són les gelades tardanes de primavera, què és quan el cep floreix".

En relació a la inversió que s'ha fet en la iniciativa, Marginet ha manifestat: "Nosaltres hem posat les parcel·les, la maquinària i la feina, i Freixenet ha estat qui ha posat els ceps, el control tècnic de les vinyes i la producció del vi". La inversió inicial per fer la plantació ha estat d'uns 200.000 euros.

Vinyes en zones de muntanya

Aquestes vinyes seran les primeres que hi haurà a la Cerdanya en l'època moderna, però a Catalunya ja hi ha iniciatives similars. Ja fa uns anys que les Bodegues Torres tenen vinyes a Tremp, on es van instal·lar a causa de l'augment de temperatures que es viu al Penedès, que fa que el vi tingui més sucre i maduri abans, i això fa patir sobre la seva qualitat. En un intent de trobar noves zones de cultiu de la vinya, Torres ha apostat pel Pallars amb força èxit fins ara.

stats