Crit d'alerta de Fundesplai: "Quan mengem, ho devorem tot"

Una exposició que comença a ritme de rap promou que repensem la relació amb el menjar

4 min
Primer premi. Categoria 2
Dossier Menjar per canviar el món Desplega
1.
Els infants mengen pitjor ara que fa vint anys
2.
“És fonamental conèixer i respectar la sensació de sacietat dels fills”
3.
Nous menús escolars: "Que dibuixin la cara del Bob Esponja al seitan!"
4.
Crit d'alerta de Fundesplai: "Quan mengem, ho devorem tot"
5.
"No tingueu por ni vergonya de fer servir la imaginació"
6.
Nens i nenes dibuixen les notícies de l'ARA

BarcelonaEl sistema alimentari és un dels àmbits amb molt camp per córrer per fer del planeta un indret més habitable malgrat l'acceleració del canvi climàtic. Ara bé, menjar és un hàbit quotidià, i no sempre hi parem tota l'atenció que mereix. "No aprenem que, quan mengem, ho devorem tot", avisa l'artista urbà Yung Rovelló, que protagonitza un rap farcit de missatges que remouen consciències. El vídeo del rap és la carta de presentació de l'exposició Menja, actua, impacta, que des d'aquest dissabte es pot visitar a la seu de la Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai) al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, en la qual no costa gaire sentir-se interpel·lat des de bon principi sobre la necessitat de canviar hàbits.

Yung es dirigeix al visitant a través d'unes pantalles amb tecnologia immersiva, on s'acompanya d'imatges de com el sistema alimentari contribueix a fer malbé la salut i el planeta: se li atribueixen el 30% dels gasos d'efecte hivernacle, i una alimentació inadequada pot estar al darrere d'unes 90.000 morts l'any a l'Estat, segons s'adverteix a la mostra. "Mentre el menjar sigui un negoci, jo seré un consumidor; com pitjor mengi, millor", recorda la cançó que interpreta Yung. Si bé admet que ho tenim fotut, no està tot perdut, ni tampoc cal convertir-se en Ferran Adrià o fer-se vegetarià. Tan sols amb el plat que posem a taula podem fer "una guerra deliciosa, amb armes molt perilloses": ganivets, forquilles i culleres, detalla. 

D'oportunitats per actuar no en manquen. Si prenem com a referència una persona que fa tres àpats al dia, al llarg de la vida podem tenir unes 85.000 ocasions per introduir canvis en la nostra alimentació, calcula el director de la mostra, Carles Xifra, que subratlla que cal intervenir-hi tant per salut com per garantir la viabilitat de la vida com l'entenem avui. "Estem convençuts que la nostra dieta canvia el món", defensa Xifra. Els eixos principals per aconseguir una transformació els perfila Yung Rovelló en el seu rap: més producte ecològic, fresc i local, en detriment dels envasos, els ultraprocessats i la proteïna animal.

L'empremta dels plàstics i la carn

A la mostra hi ha múltiples dades i veus expertes que sustenten aquesta conclusió. N'hi ha de molt visuals, com una maqueta que pot convidar a pensar si és més idoni consumir una pinya que ha recorregut 10.000 quilòmetres de distància o unes verdures al Prat que han estat cultivades al Parc Agrari del Baix Llobregat. També hi ha dues columnes que no deixen indiferent a ningú formades per 3.000 ampolles de plàstic de mig litre d'aigua: els 6.000 litres que poden contenir és l'equivalent a la quantitat d'envasos d'un sol ús que es consumeixen a Catalunya cada cinc minuts, o a l'aigua que ha calgut per produir una sola hamburguesa de vedella de 250 grams. És per aspectes com aquest que a la mostra s'argumenta a favor d'un increment del consum de vegetals i llegums, i reduir el de carn.

Una part de l'exposició de Fundesplai

L'exposició també aborda diverses iniciatives que es plantegen com a alternativa al model alimentari preponderant (el cultiu d'algues, el consum d'insectes, la ramaderia extensiva o com reduir el malbaratament d'aliments) i, al final, cadascú hi pot dir la seva, com ara si s'està disposat a fer canvis a la dieta, mitjançant una enquesta accessible a través d'un codi QR. Xifra destaca que la mostra no la plantegen des del punt de vista de culpabilitzar a qui no fa prou per tenir una alimentació més saludable i sostenible. No es tracta de percebre-ho com un pas que implica fer renúncies individuals, sinó que, per poc que sembli, tothom pot fer-hi alguna cosa. "Que el canvi individual és insuficient és el que hem d'intentar girar", destaca.

Promoure el canvi en el jovent

Fundesplai s'ha aliat amb altres institucions i entitats per dissenyar la mostra, que ha tingut un cost d'1,2 milions d'euros, com la UVic, la UB, l'IRTA, el departament de Salut, Justícia Alimentària, Espigoladors o elBullifoundation. Busca resultar provocadora, i s'ha optat pel rap perquè pot connectar fàcilment amb el jovent i alhora ser vist pels adults com una cosa revolucionària. Fins a prop de 300.000 persones poden participar anualment en els programes socials i educatius de Fundesplai, que diàriament també serveix 30.000 àpats a 300 escoles. Segons la vicepresidenta, Anna Romeu, cal treballar el vincle entre l'alimentació i la salut, inclosa la mental, i amb iniciatives com l'exposició també es tracta que infants i joves incorporin nous hàbits alimentaris "per dur-ho a terme ells mateixos".

L'estrena de la mostra, que coincideix amb la inauguració de l'ampliació de les instal·lacions de Fundesplai, arriba a les acaballes d'un any en el qual Barcelona ha sigut la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible, però romandrà oberta fins al juliol del 2023, així que pren el relleu i mantindrà viu el programa de la capitalitat. L'entrada a l'exposició val 10 euros (hi ha descomptes per a infants) i s'han previst múltiples activitats per a petits i grans, com tallers escolars i xerrades. Més endavant incorporarà dos escape rooms i s'han dissenyat paquets perquè els caps de setmana les famílies complementin la visita amb una espigolada –recollida al camp d'aquelles hortalisses que d'altra manera es malbaratarien–, una ruta pel delta del Llobregat o un dinar km 0.

L'entitat duplica les seves instal·lacions

L'exposició s'inaugura amb els nous equipaments de Fundesplai, que s'han edificat malgrat haver-ne posat la primera pedra el març del 2020, just abans del confinament dur de la pandèmia. Inclouen un espai multifuncional per a activitats culturals i esportives, part del qual l'ocupa l'exposició; un centre de formació amb 14 aules i un nou mòdul a l'alberg, que passarà de 175 a 225 habitacions, que tenen un ús turístic, però que durant el covid han acollit dones víctimes de violència de gènere i persones que viuen al carrer. Amb els nous edificis, projectats perquè els preexistents els havien quedat petits, s'ha doblat la superfície construïda fins als 22.000 metres quadrats. La inversió ascendeix a 17,5 milions d'euros, cinc dels quals són per a la compra d'uns terrenys que hi ha al costat per seguir ampliant les instal·lacions. Fundesplai hi vol fer un museu, i el projecte es complementa amb un parc que recrea ambients del curs del riu Llobregat, el qual encara romandrà algun temps en construcció.

Dossier Menjar per canviar el món
Vés a l’ÍNDEX
stats