Estils 22/06/2015

Cada hora de bronzejat eleva un 4% el risc d'alteracions a la vista

Un estudi de la Universitat d'Alacant conclou les llargues exposicions al sol durant l'estiu poden provocar problemes en els fotoreceptors o mala visió, entre d'altres, i destaca la importància triar correctament les ulleres de sol

Efe
1 min
El bronzejat és la manera que té el cos de protegir-se dels danys que provoca el sol / GETTY

AlacantLes llargues exposicions al sol durant l'estiu no només poden ser perjudicials per a la pell sinó també per als ulls, ja que cada hora dedicada al bronzejat eleva un 4% el risc de desenvolupar alteracions en l'estructura del cristal·lí. Així queda recollit en un un estudi de la Universitat d'Alacant publicat per la revista científica 'JAMA Ophthalmology', on s'apunta que prendre el sol pot provocar complicacions a la retina i la còrnia.

El professor David Piñero adverteix que la radiació ultraviolada produeix "un efecte acumulatiu que podria desencadenar, en alguns casos, en problemes en els fotoreceptors, mala visió de forma progressiva, degeneracions maculars o l'aparició d'un 'pterigión', és a dir, un teixit que envaeix la còrnia i que es coneix col·loquialment com la palmera".

Ulleres de sol de 10 a 16 hores

Per això, des de la universitat insisteixen en la importància de triar correctament les ulleres de sol, ja que utilitzar-les des de les 10 del matí i fins a les 16 hores pot reduir aquesta probabilitat al voltant d'un 2 per cent. Ha de ser "imprescindible", però, que aquestes portin el segell de la Comunitat Europea (CE), i la seva adquisició ha de "estar supervisada per un òptic optometrista" ja que és "un element important per a la salut visual", apunta Piñero.

Els experts de la universitat també desmenteixen que el color de la lent sigui un indicatiu de la protecció que ofereix, de la mateixa manera que el preu no és un paràmetre de qualitat. "Hi ha lents excessivament fosques que no filtren correctament la llum ultraviolada, afavorint una major dilatació pupil·lar i un increment de la radiació que rep l'ull", aclareix Piñero.

stats