Promoció
Estils 31/03/2022

El retrat biogràfic de 100 dones que han deixat empremta, recollit en un llibre que ofereix l’ARA

‘100 grans dones de la història’, de M. Àngels Cabré, es pot obtenir a la botiga web de l’ARA i als quioscos de la demarcació de Barcelona i Girona del 26 de febrer a l’11 de març

2 min
Portada del llibre '100 grans dones de la història'

Farta de ser discriminada com a negra, de no poder entrar als mateixos restaurants que els blancs, de no poder seure a l’autobús al seient que li vingués de gust, un bon dia Rosa Parks (1913-2005) va sortir de casa decidida a no deixar-se trepitjar. I quan va pujar a un autobús, a la ciutat de Montgomery (Alabama), en lloc de seure en un dels llocs destinats als de la seva raça va fer-ho on els blancs tenien prioritat.

Això succeïa el 1955. El fet que desafiés les normes que dictaven la segregació racial va portar Parks a la presó i a haver de pagar una multa. Però la conseqüència de la seva valentia va ser el moviment encapçalat per Luther King, que convidava els afroamericans a no fer servir el transport públic i enfonsar així econòmicament l’empresa. Aquesta acció va ser útil: el Tribunal Suprem dels Estats Units va decidir declarar inconstitucional la segregació al transport públic.

La biografia de Rosa Parks, i la de 99 dones més, ha estat recollida al llibre 100 grans dones de la història.

L’autora, escriptora i crítica literària M. Àngels Cabré fa un amè i breu retrat de cada dona posant especial èmfasi en aquelles curiositats que mostren l’excepcionalitat de cadascuna.

100 grans dones de la història hi ha dones de condicions socials i d’àmbits molt diversos (política, música, arts plàstiques, literatura, filosofia, ciència, cinema…), de totes les èpoques i d’arreu del món, tot i que sobretot de Catalunya i d’Espanya. El llibre ens parla de Christa Leem –mite eròtic dels anys setanta–, de la pionera de l’estudi de l’orgasme femení, Hildegarda de Bingen, de la primera metge de Catalunya, Dolors Aleu, i de la primera corresponsal de guerra catalana, Àngela Graupera, entre moltes altres.

Són dones que han deixat empremta, que han assolit els seus somnis amb passió i compromís, que han fet avançar el món i que avui són referents per a moltes altres dones.

Publicat per Cossetània, 100 grans dones de la història es pot obtenir per 14,70 €  als quioscos de la demarcació de Barcelona i Girona i en aquest enllaç del 26 de febrer a l’11 de març.

stats