‘Home ground’, contra els prejudicis masclistes del futbol

La sèrie que mostra les dificultats que pateix una entrenadora a qui encarreguen la feina de dirigir un equip masculí

Durant anys, les dones del món del futbol han estat invisibilitzades o considerades esportistes de segona. En ple esclat de la reivindicació d’igualtat salarial per part de les jugadores de futbol dels Estats Units, Filmin s’aproxima als prejudicis amb què s’han d’enfrontar les dones en l’esport rei amb Home ground, una sèrie noruega que mostra les dificultats que pateix una entrenadora a qui encarreguen la feina de dirigir un equip masculí.

L’actriu Ane Dahl Torp interpreta Helena Mikkelsen, una entrenadora que ha aconseguit portar un modest equip de Trondheim fins a la final de Champions femenina. El seu èxit no passa desapercebut a Espen Eiden (Morten Svartveit), el director esportiu del Varg IL, un equip que acaba d’ascendir a la màxima categoria i que s’ha quedat sense entrenador sobtadament. Eiden seguirà la seva intuïció i contractarà l’Helena, que es convertirà en la primera dona noruega que entrena un equip masculí.

En una sèrie que vol mostrar la realitat d’una dona en un entorn eminentment masculí era necessari construir un personatge allunyat d’estereotips. Els responsables de la sèrie asseguren que la implicació d’Ane Dahl Torp va ser essencial perquè el personatge traspués veracitat. L’actriu ha explicat que va decidir participar en el projecte després de llegir el primer guió i trobar-se amb una protagonista que és extremadament dura per poder sobreviure en un entorn que li és hostil.

Malgrat l’entusiasme de Dahl Torp, el guió va ser reescrit a petició dels productors, que consideraven que la protagonista era poc amable. “Van espatllar el personatge. Em va molestar moltíssim pensar que un home havia llegit el guió, havia dit que no li agradava i s’havia optat per fer aquells canvis. No sabia si em donarien el paper, però jo ja no el volia”, recorda l’actriu. La seva negativa a acceptar la nova versió va fer que els responsables de la sèrie s’hi repensessin. “Moltes de les primeres opinions que vam rebre sobre els guions deien que la protagonista era massa antipàtica i que havíem de fer-la més simpàtica. Tot i que no estava en sintonia amb la sèrie que estàvem fent, vam decidir fer-los cas i estovar el personatge. Però no funcionava”, explica el creador Johan Fasting, que ha reconegut que van recular gràcies a l’actriu.

Un cop superades les diferències d’opinió, Dhal Torp es va entregar al seu personatge i es va preparar per conèixer el món del futbol de primera mà amb l’ajuda del Valerenga IF, un dels equips d’Oslo.