Ara Estiu 24/08/2016

‘La Catedral del Mar’ es comença a alçar

La sèrie d’Antena 3, protagonitzada per Aitor Luna i Michelle Jenner, enceta divendres el rodatge

Núria Juanico
4 min
Els actors amb el director, Jordi Frades, al centre.

BarcelonaLes primeres pedres de La Catedral del Mar ja són a lloc. Després d’un periple que va arrencar el 2012, quan la productora Diagonal TV va comprar els drets de la novel·la d’Ildefonso Falcones, finalment l’adaptació televisiva comença a caminar. El rodatge de la nova sèrie donarà el tret de sortida divendres a Toledo i en principi s’allargarà fins a finals d’any. Coproduïda per Atresmedia, TV3 i Netflix, aquesta superproducció traslladarà a la petita pantalla el bestseller històric sobre la construcció d’una catedral a Barcelona.

Dirigida per Jordi Frades (el també director de la ficció històrica Isabel) i escrita per Rodolfo Sirera, Antonio Onetti i Sergio Barrejón, La Catedral del Mar constarà de vuit episodis i s’ambientarà al segle XIV. L’actor Aitor Luna posarà cara a Arnau Estanyol, el protagonista de la ficció, un jove nascut al barri de pescadors de la Ribera, on s’erigeix el temple religiós. La construcció de la catedral serà el fil conductor per explicar la vida d’aquest noi, que fugirà dels abusos dels senyors feudals. Sense allunyar-se de la trama de la novel·la, la sèrie relatarà com l’Arnau aconsegueix sortir de la misèria gràcies a un ascens social sobtat que el convertirà en un home pròsper. En la història hi jugaran un rol rellevant el seu germà Joan, que interpretarà Pablo Derqui, i el seu pare Bernat, que encarnarà Daniel Grao. Amb un to melodramàtic i certs punts de romanticisme, La Catedral del Mar s’endinsarà en les venjances i les traïcions entre aristòcrates i senyors feudals per abraçar el poder. A més, abordarà qüestions com la intolerància religiosa i la segregació en una època en què la societat convivia amb nombrosos prejudicis.

Les dones tindran un paper important en la història de l’Arnau, que tindrà trames relacionades tant amb la passió i l’enamorament com amb l’afecte cap a la família. En aquesta línia, la mare del protagonista, interpretada per Natalia de Molina en les trames de joventut i Nathalie Poza en les escenes de maduresa, serà un dels personatges de pes a la ficció. L’actriu Michelle Jenner també es posarà en la pell d’una dona clau a la sèrie. Jenner serà la Mar, una noia a qui l’Arnau adopta després que el pare d’ella mori per culpa de la pesta.

En altres papers, més d’un centenar d’actors participaran en l’adaptació televisiva, entre els quals hi haurà Silvia Abascal, Ginés García Millán, Tristán Ulloa, Nora Navas i Josep Maria Pou. “És cert que a la sèrie hi apareixeran molts personatges. Precisament ens preocupava que això desvirtués l’interès de l’espectador cap a cada personatge, però com que tots estan vinculats al protagonista queden connectats entre ells”, explica a l’ARA Jordi Frades.

Traslladar el llibre a la pantalla

La ficció segueix amb tota fidelitat la novel·la. Era absurd adquirir els drets per inventar-se una altra història”, diu Frades, que subratlla que un dels seus objectius és que a la sèrie “es respiri l’esperit del llibre”. Així mateix, el director de la producció assegura que La Catedral del Mar és la producció més difícil que ha fet fins ara. En part la dificultat és “que el públic reconegui la novel·la” a la pantalla i, alhora, “transmetre la sensació que la història transcorre a la Barcelona medieval”, destaca Frades.

Per aconseguir una atmosfera versemblant, bona part de la ficció es rodarà en espais exteriors reals, com ara el Barri Gòtic de Barcelona i l’església de Santa Maria del Mar, el poble aragonès de Sos del Rey Católico, el castell medieval d’Orpesa i el casc antic de Cardona. De fet la productora de la sèrie ha buscat prop de 300 figurants per al rodatge de Toledo i uns 450 per a les escenes que es gravaran a Càceres. Les ciutats de Segòvia i Madrid també acolliran algunes escenes de la sèrie, que es completarà amb gravacions a plató. Per a aquesta part de la producció s’han dissenyat una cinquantena de decorats.

Tot i que Atresmedia no ha fet públic el pressupost de la producció, sí que ha afirmat que és una de les sèries més cares que ha tirat endavant. Un dels factors que encareixen la ficció són, justament, les localitzacions. “Les coses passen on han de passar, però això ens obliga a barrejar exteriors i interiors. A l’hora de rodar a fora de plató ens trobem que gairebé cap escenari és igual que al segle XIV. Per tant, hem de destinar part de la despesa a transformar els espais i eliminar elements moderns”, precisa Frades, que ha assenyalat que a la ficció també hi haurà “dues batalles importants”. El director també apunta que es tracta d’una sèrie “autoconclusiva i pensada per a una sola temporada”.

La Catedral del Mar s’estrenarà a Antena 3. També s’emetrà per TV3 i Netflix la distribuirà arreu del món. Per veure la sèrie, però, caldrà esperar. Segons les previsions d’Atresmedia, la ficció estarà llesta per emetre’s a finals de l’any vinent. La cadena espera estrenar-la abans de la primavera del 2018.

stats