Mèdia 01/12/2014

‘Isabel’ mor en plena forma

La sèrie de La 1 s’acomiada avui després de tres temporades d’èxits

Albert Castellví Roca
3 min

BarcelonaIsabel la Catòlica jau al llit, moribunda. Amb ella s’acomiadarà també un dels (escassos) grans èxits que Televisió Espanyola ha incorporat a la seva graella durant els últims anys: Isabel. La sèrie sobre la reina de Castella emetrà aquesta nit, a les 22.30 h, l’últim capítol, en un final motivat més per exigències del guió que no pas per una crisi d’audiència. És cert que la ficció protagonitzada per Michelle Jenner ha experimentat un descens progressiu en el nombre d’espectadors -els quatre milions llargs de la primera temporada s’han quedat ara en una mica menys de tres-, però cal tenir en compte que aquesta caiguda ha anat acompanyada d’un empitjorament global dels resultats de la cadena i que, a hores d’ara, la sèrie seguia sent un dels principals pilars de la programació de la televisió pública. És més, l’interès per la temporada actual ha anat clarament a l’alça, i el capítol de dilluns passat va ser el més vist d’aquesta última etapa, amb 3.347.000 seguidors i una quota de pantalla del 16,8% a Espanya.

De fet, quan la productora catalana Diagonal TV va començar a treballar en el projecte, a principis del 2011, ja es va plantejar que la vida de la monarca es dividiria en tres etapes, i que la seva mort, després de 39 capítols, suposaria el final de la ficció. Aquest plantejament inicial, però, va estar a punt de veure’s frustrat per culpa de la situació de paràlisi que va viure TVE entre els anys 2011 i 2012, quan, sense president i amb una situació financera delicadíssima, la direcció de la cadena evitava prendre cap decisió que pogués suposar una nova despesa, com ara estrenar una sèrie.

L’emissió del primer capítol, prevista inicialment per al 30 de gener del 2012, va quedar ajornada sine die, i a l’abril Diagonal TV prenia una decisió dràstica: renunciar a rodar més temporades. A l’agost, fins i tot, es van començar a desmuntar els decorats, però llavors -ja amb Leopoldo González-Echenique com a president- RTVE va recuperar el rumb i va col·locar la sèrie a la graella. L’estrena, el 10 de setembre, va ser un èxit, i la situació es va replantejar. Finalment, al novembre, la ficció va quedar salvada in extremis amb l’anunci de la renovació.

Un cop superada aquesta fase d’entrebancs, però, Isabel ha funcionat a la perfecció. Més enllà dels bons resultats d’audiència, ha estat reconeguda amb diversos guardons, entre els quals dos Ondas -el de millor sèrie el 2012 i el de millor actriu per a Jenner el 2013-, el Premio Nacional de televisió d’enguany, quatre Iris de l’Acadèmia de Televisió i els premis a la millor sèrie als festivals d’Hamburg i de Nova York. A més, segons explica TVE, és la ficció d’aquesta cadena més demanada a l’estranger, fins al punt que els drets s’han venut “a pràcticament tots els països del continent americà” a més del Regne Unit, Portugal, Irlanda, Croàcia, Bulgària, França, Rússia i diversos països de l’Europa de l’Est i del món àrab.

La reina tindrà un successor

En l’últim episodi de la sèrie, la reina, que ja veu pròxim el seu final, intentarà, des del llit de mort, posar ordre a tots els afers d’estat que segueixen oberts. I entre aquests n’hi ha un d’especialment rellevant: la successió. Mentre el seu entorn maniobra per aconseguir més poder, la reina vol trobar una fórmula que permeti a la seva filla Joana (Irene Escolar) i al seu gendre Felip (Raúl Mérida) accedir al tron, però que alhora garanteixi que el govern seguirà en mans del seu marit, Ferran d’Aragó (Rodolfo Sancho), per evitar que el país sigui dirigit per una jove amb problemes mentals i un marit que la maltracta.

En tot cas, el que ja està decidit és qui succeirà Isabel a la graella de La 1: des de l’estiu, Diagonal TV treballa per portar a la pantalla la vida de l’emperador Carles V, nét de la reina catòlica. La intenció és que el rodatge comenci a principis d’any i que la sèrie s’estreni el setembre vinent.

Un 'making of' per acomiadar la sèrie

Abans de l’emissió per televisió, l’episodi final d’ Isabel es va preestrenar en un cinema de Madrid dimecres passat, coincidint amb els 510 anys de la mort de la protagonista. Una vintena d’actors i un miler de seguidors van assistir a la projecció. Per acomiadar-la definitivament, avui a la mitjanit, just després del capítol, La 1 emetrà un making-of de la sèrie que mostrarà com eren els rodatges i es fixarà també en aspectes com el disseny de decorats i vestuari o els efectes digitals. A més, el programa inclourà declaracions dels actors i del director, Jordi Frades.

stats