Ara Estiu 20/08/2016

El futur incert d’‘El Ministerio del Tiempo’

Televisió Espanyola encara no ha pres una decisió sobre la continuïtat de la sèrie, que va acabar la segona temporada al maig

Núria Juanico
3 min
El futur incert  d’‘El Ministerio del Tiempo’

BarcelonaFa gairebé tres mesos, el 23 de maig, El Ministerio del Tiempo s’acomiadava sense saber si tornaria a la graella de Televisió Espanyola amb una tercera temporada. En la recta final de l’estiu la incògnita continua vigent. Mentre que altres ficcions de TVE que es van poder veure durant el curs televisiu passat ja enfilen els rodatges de pròximes entregues, com és el cas d’ Olmos y Robles, la continuïtat de la sèrie creada per Pablo i Javier Olivares ha quedat suspesa en l’aire.

En un principi l’anunci de la renovació o cancel·lació de la sèrie protagonitzada per Rodolfo Sancho, Aura Garrido i Nacho Fresneda havia d’arribar abans que s’acabés la segona temporada: si TVE seguia la pauta de la primera entrega, el futur d’El Ministerio del Tiempo s’havia d’aclarir abans d’oferir el novè capítol, tal com va passar amb la temporada inicial. Tot i això, la decisió no es va prendre ni durant l’emissió de la sèrie ni després, sinó que es va anar posposant. A finals de juliol el consell d’administració de TVE es va reunir per acordar quines produccions tindrien continuïtat a la graella de la televisió pública de cara al pròxim curs televisiu. D’aquella trobada en va sorgir la renovació de Cuéntame cómo pasó, mentre que El Ministerio del Tiempo no va aparèixer a l’ordre del dia. Després d’aquest periple d’incertesa tot apunta que la decisió no es prendrà fins que hagi passat l’estiu i la temporada televisiva hagi tornat a engegar motors.

Millores pressupostàries

Un dels principals motius que podria haver endarrerit el procés és el fet que, per a la tercera temporada, els productors de la sèrie han demanat millores pressupostàries. “Tenim interès a continuar a TVE, però per fer-ho necessitem un pressupost adequat a la sèrie”, explica a l’ARA Javier Olivares. Aquesta petició va lligada a la necessitat d’ampliar horitzons i de rodar fora de Madrid. “Un 80% de les escenes de la sèrie es graven a l’exterior. Ja hem esgotat totes les localitzacions possibles de Madrid, ara necessitem sortir de la ciutat”, apunta el cocreador d’ El Ministerio del Tiempo, que confia que puguin trobar la viabilitat econòmica amb TVE. Malgrat que el destí de la sèrie és un interrogant per al mateix Olivares, l’equip de la producció prepara igualment una tercera temporada amb l’esperança que pugui veure la llum. “Som optimistes, però el fet de no saber si la sèrie continuarà ens dificulta la planificació. El retard en la decisió marca la producció, perquè no sabem amb quina facilitat podrem disposar dels actors que volem”, lamenta Olivares.

Si TVE es guia per les dades d’audiència a l’hora de decidir si renova o no la ficció, El Ministerio del Tiempo no té bones cartes. La segona temporada de la sèrie va aplegar, de mitjana a Espanya, 1.539.000 espectadors i un 10,8% de quota de pantalla. Són xifres inferiors respecte a la primera entrega, que va arribar als dos milions de seguidors i a un 11% de share. Tot i això, els responsables de la producció s’han defensat en nombroses ocasions argumentant que la ficció s’ha convertit en un fenomen a les xarxes socials i que durant l’emissió dels capítols s’ha col·locat com a trending topic a Twitter. A més, l’audiència de la ficció no es redueix només als espectadors que la segueixen quan s’emet per La 1, sinó que també té públic que la consumeix en diferit a través d’internet.

Malgrat el silenci de la televisió pública, la sèrie podria tenir portes obertes en altres cadenes. Olivares subratlla que “els drets de la ficció són de TVE” i que ells volen continuar amb aquesta cadena, però admet que “hi ha gent interessada en El Ministerio del Tiempo ”. De fet, en una entrevista al juliol al canal #0, el guionista bromejava amb Andreu Buenafuente que el futur de la ficció podria passar per Movistar+. En paral·lel els fans també s’han mobilitzat i han obert una petició a Change.org (que aplega 4.000 firmes) demanant que Netflix compri la sèrie. La pilota de la renovació o cancel·lació, per tant, és ara a la teulada de TVE.

‘El Caso’, una cancel·lació polèmica

La indecisió de TVE sobre El Ministerio del Tiempo no és l’única qüestió sobre les seves sèries que últimament ha aixecat polseguera. Al juny la cadena va anunciar que no renovaria El Caso perquè vol buscar “nous continguts”. La decisió de TVE va provocar queixes d’actors i seguidors a Twitter, que van lamentar la cancel·lació de la ficció malgrat les bones crítiques i els resultats d’audiència.

stats