Marc Ribas: “Quan m’enamoro soc visceral, animal i brutal”
Així va conèixer el xef la seva parella
El xef Marc Ribas diu que del desamor va aprendre que l’amor cal cuidar-lo cada dia per evitar que mori. Amb aquesta idea ben present, fa uns quants anys va conèixer la Berta. Ara en fa cinc que estan junts. “Ens vam conèixer treballant. Jo necessitava algú que sabés de màrqueting i publicitat per construir la meva marca i la vaig fitxar a ella”, explica el xef. Va ser veient-la treballar que Ribas se’n va enamorar. “És una dona forta, decidida i intel·ligent. Crec que en una parella hi pot haver coses que t’agradin i coses que no t’agradin, però si no hi ha admiració, la relació no funcionarà”, explica Ribas.
“Quan m’enamoro soc visceral, animal i brutal”, assegura el xef. A més, considera que la seva passió és força constant. “Em sento gairebé igual que fa cinc anys, soc molt estable. Amb la complicitat, la part carnal i la comunicació, tot funciona. Això sí, ho has de cuidar cada dia perquè no perdi gas”, aconsella. Amb la Berta, diu, fan molt bon equip. “M’ajuda a aterrar, jo soc algú que vola molt alt i que fa volar molts coloms i la Berta m’equilibra. És tossuda en el bon sentit: no es rendeix mai i sempre té ganes de millorar”, es sincera el xef. Per a tots dos, la feina és molt important. “Per a nosaltres la feina no és un mitjà per guanyar diners i poder viure, és una part important de la nostra vida. Jo no penso en la jubilació, per mi la vida sense cuinar o sense un projecte de cuina no seria el mateix. Crec que ho necessito, em cuino a sobre constantment”, afegeix.
A casa, normalment és ell qui cuina, perquè ho té més per mà i va molt de pressa. “Cuino i netejo alhora”, diu. L’amor i la cuina tenen moltes coses en comú. “Cuinar és un acte primari d’amor. A una filla li faré uns macarrons, a l’altra un pastís dolç, i a la Berta un arròs negre. Cuinar és dir t’estimo”, confessa Ribas.
De la cuina, diu, podem aprendre molt sobre relacions. “Igual que hi ha plats que són fast food, hi ha relacions que poden ser fast food: t’acabes penedint d’haver menjat allò tan poc nutritiu, o t’ho has fotut i després la digestió se’t fa pesada i densa”, explica. A la taula i a l’amor, Ribas reivindica allò bo, saludable i enriquidor. “L’amor és un motor a la meva vida. La cuina és el vehicle i l’amor és el motor”, conclou.