Feminismes

Gairebé 40.000 dones han recollit el producte menstrual gratuït en un sol dia

El Govern valora la resposta social com la demostració de la necessitat d'acabar amb les desigualtats

2 min
Una de les copes menstruals que es podran recollir a les farmàcies

BarcelonaUnes 38.000 dones i persones menstruants han passat per la farmàcia per recollir un dels tres productes per a la regla reciclables i de franc que s'inclouen en la nova campanya del departament d'Igualtat i Feminismes per lluitar contra la pobresa menstrual. En el dia de l'estrena d'aquesta iniciativa pionera al món, dilluns, es van fer més de 166.000 descàrregues del codi QR que permet beneficiar-se d'una copa menstrual, unes calces menstruals o dues compreses reutilitzables gratuïtes. Per al Govern, la resposta és un "èxit rotund", que demostra que la iniciativa "era esperada" per una bona part de la població, en paraules de la portaveu, Patrícia Plaja.

Inscriu-te a la newsletter Feminismes L'actualitat, amb visió de gènere
Inscriu-t’hi

Amb la distribució de franc d'aquests productes per a la regla, Catalunya es converteix en el primer país del món en apostar per combatre la pobresa menstrual, que afecta una de cada cinc dones i que obliga en molts casos a allargar la vida útil de les compreses i els tampons. En el primer dia de funcionament de la campanya, es van produir pics d'accés a l'aplicació i la web de La Meva Salut per descarregar el codi QR que en alguns moments va suposar cues virtuals de fins a cinc minuts, tot i que, segons Plaja, això no va suposar cap gran incidència més enllà de l'espera.

Un cop a la farmàcia, 17.200 dones van haver de reservar el producte que volien perquè la seva tria no estava disponible. El departament que dirigeix Tània Verge assegura que, en aquests casos, en un termini màxim de 48 hores es podrà recollir el producte i indica que no hi haurà problemes de subministrament.

9.000 tones anuals de residus

A la roda de premsa posterior al consell de govern, Plaja ha destacat "la bona entesa i complicitat absoluta" de les 3.200 farmàcies que s'han adherit a la campanya La meva regla, les meves regles, una estratègia que, a banda de la distribució dels productes, inclou també que els professionals aclareixin els dubtes de l'ús, sobretot entre les persones que fan servir per primer cop aquest tipus de material reutilitzable.

Plaja ha insistit en el que la consellera Verge ha repetit des que fa uns mesos, quan va presentar la iniciativa: "Catalunya no farà ni un pas enrere en els drets sexuals i reproductius" de les dones, que han passat "a la primera pàgina de l'agenda del Govern". L'objectiu del programa va més enllà d'avançar cap a la justícia social i acabar amb la pobresa menstrual, i vol també ajudar a reduir les 9.000 tones anuals de residus que generen les compreses i tampons d'un sol ús.

stats